Ballina Shëndetësi Zyrtarët e shëndetit publik paralajmërojnë njerëzit: Efektet anësore nga vaksinat Covid nuk...

Zyrtarët e shëndetit publik paralajmërojnë njerëzit: Efektet anësore nga vaksinat Covid nuk do të jenë ‘një shëtitje në park’

104
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Zyrtarët e shëndetit publik dhe prodhuesit e ilaçeve duhet të jenë transparentë në lidhje me efektet anësore që njerëzit mund të përjetojnë pasi kanë marrë vaksinën e tyre të parë të koronavirusit, u bëri thirrje mjekëve gjatë një takimi me këshilltarët CDC ndërsa shtetet përgatiten të shpërndajnë dozat që nga muaji tjetër.

Dr Sandra Fryhofer e Shoqatës Mjekësore Amerikane vuri në dukje se të dy vaksinat Pfizer dhe Moderna’s Covid-19 kërkojnë dy doza në intervale të ndryshme. Si një mjeke, ajo tha se shqetësohet nëse pacientët e saj do të kthehen për një dozë të dytë për shkak të efekteve anësore potencialisht të pakëndshme që mund të përjetojnë pas goditjes së parë.

“Ne me të vërtetë duhet t’i bëjmë të vetëdijshëm pacientët se kjo nuk do të jetë një shëtitje në park”, tha Fryhofer gjatë një takimi virtual me Komitetin Këshillues për Praktikat e Imunizimit, ose ACIP, një grup i jashtëm ekspertësh mjekësorë që këshillojnë CDC. Ajo është gjithashtu një ndërlidhëse me komitetin. “Ata do të dinë se kanë bërë një vaksinë. Ata ndoshta nuk do të ndihen shkëlqyer. Por ata duhet të kthehen për dozën e dytë. ”

Pjesëmarrësit në provat e vaksinave të koronavirusit Moderna dhe Pfizer i thanë CNBC në shtator se po përjetonin ethe të larta, dhimbje trupi, dhimbje koke të keqe, lodhje ditore dhe simptoma të tjera pasi morën dozën e vaksinimit. Ndërsa simptomat ishin të pakëndshme, dhe nganjëherë të forta, pjesëmarrësit thanë se ato shpesh zhdukeshin pas një dite, ndonjëherë më shpejt, dhe se ishte më mirë sesa të merrnin Covid-19.

Të dy kompanitë pranuan se vaksinat e tyre mund të nxisin efekte anësore që janë të ngjashme me simptomat e shoqëruara me Covid-19 të butë, të tilla si dhimbje të muskujve, të dridhura dhe dhimbje koke.

Një grua nga Karolina e Veriut në studimin Moderna e cila është në të 50-at e saj tha se nuk kishte ethe por pësoi një migrenë të keqe që e mbajti për një ditë dhe se ishte e paaftë të përqendrohej. Ajo tha se u zgjua të nesërmen duke u ndjerë më mirë pasi kishte marrë Excedrin por shtoi se Moderna mund të ketë nevojë t’u thotë njerëzve të marrin një ditë pushim pas një doze të dytë.

Gjatë takimit, Patsy Stinchfield, një praktikuese infermiere e Fëmijëve në Minesota, tha se zyrtarët dhe prodhuesit e ilaçeve mund të përpiqeshin të flisnin për efektet anësore në një mënyrë më pozitive. Ajo tha se ata mund të përdorin gjuhë të tillë si “përgjigje” në vend të “reagimit të kundërt”.

“Këto janë përgjigje imune”, tha Stinchfield, një anëtar i kaluar i komitetit me të drejtë vote. “Dhe kështu nëse ndieni diçka pas vaksinimit, duhet të prisni që ta ndjeni atë. Kur ta bëni, është normale të keni pak dhimbje ose lodhje të krahut, dhimbje trupi dhe ndoshta edhe ethe. Tingëllon si në disa prej këtyre provave, mbase edhe duhet të qëndrosh në shtëpi. ”

Takimi i komitetit vjen tre ditë pasi Pfizer dhe partneri i saj BioNTech aplikuan për një autorizim përdorimi urgjent nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave për vaksinën e tyre të koronavirusit.

Procesi i FDA pritet të zgjasë disa javë dhe një takim i komitetit këshillues për të rishikuar vaksinën është planifikuar për në fillim të dhjetorit. Disa amerikanë mund të marrin dozën e tyre të parë të vaksinës në rreth një muaj.

ACIP pritet të thërrasë një takim urgjent për të bërë rekomandime specifike mbi shpërndarjen sapo FDA të autorizojë një vaksinë.

Agjencitë federale tashmë po i dërgojnë stafit planet e vaksinimit. Pesë agjenci kanë filluar t’u thonë punonjësve se mund të marrin vaksinën Covid-19, Pfizer ose Moderna brenda tetë javësh, i tha CNBC një person me njohuri të dorës së parë për ato plane.(scan)

---- ---- ----
-----