Ballina LifeBizare Zbuloni ligjet e dashurisë, secili prej nesh ka “llojin” e vet

Zbuloni ligjet e dashurisë, secili prej nesh ka “llojin” e vet

20
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral - -------

Të zbulosh ‘ligjet e dashurisë’, kjo nënvizon ekzistencën e “rregullave” në formimin e çifteve: për shembull ne tentojmë të zgjedhim partnerë që kemi personalitete të ngjashme dhe që në disa aspekte janë të ngjashëm me ne. Kjo u zbulua nga një studim i revistës ‘PNAS’, i kryer nga Yoobin Park i Universitetit të Torontos, sipas të cilit ekziston një shkallë e lartë e konsistencës te njerëzit që zgjedhim.

Hulumtuesit kanadezë përfshinë pjesëmarrësit në studimin “German Family Panel”, të filluar në vitin 2008; deri në vitin 2017 ata mblodhën informacion mbi partnerët e pjesëmarrësve, të cilët kishin rënë dakord të plotësonin pyetësorët ‘ad hoc’ për personalitetin e tyre. Në vitin 2017, 332 individë kishin të paktën 2 marrëdhënie të ndryshme, kështu që kërkuesit krahasuan rezultatin e pyetësorëve të plotësuar nga partneri i mëparshëm dhe partneri aktual. Ka dalë që partnerët e një individi të caktuar priren t’i ngjajnë njëri-tjetrit shumë si një personalitet.

“Rezultatet tona, – raporton Parku, – tregojnë se ka një koherencë të caktuar në personalitetet e partnerëve të një individi, duke sugjeruar që njerëzit në një farë mase kanë “llojin” e tyre në lidhje me personalitetin nga i cili ata janë tërhequr. Të dhënat tona gjithashtu tregojnë se ne synojmë të zgjedhim njerëz madje si ne”.

“Ne besojmë se rezultatet tona mund të kenë implikime të rëndësishme për të kuptuar nëse një marrëdhënie është e destinuar të zgjasë, përfundon ai. Disa njerëz mund t’i interpretojnë ato negativisht, ose mund të mendoni për një ‘gabim që përsëritet’ kur zgjedhja gjithmonë bie në partnerë të gabuar; por nëse takoni një person të ngjashëm me ish-in tuaj, kjo mund të ketë edhe anët pozitive. Për shembull, mund të shfrytëzoni informacionin që keni mësuar në marrëdhënien tuaj të mëparshme për t’u ndërfaqur me partnerin tuaj të ri”.

---- ----
-----