Ballina LifeBizare Zbuloni 10 vendet me sasinë më të madhe të floririt, nuk kryeson...

Zbuloni 10 vendet me sasinë më të madhe të floririt, nuk kryeson Zvicra

95
SHPËRNDAJE

Floriri, është metal i çmuar. Dikur ishte aq jetik sa vlera e monedhave globale lidhej drejtpërdrejt me vlerën e arit. Ndërsa ‘Standardi i Artë’ mund të mos ekzistojë më, ari është akoma masivisht i rëndësishëm politikisht dhe ekonomikisht.

Ka pothuajse 34 mijë tonë ar në pronat zyrtare në të gjithë botën, por cili vend pretendon për përqindjen më të madhe?

10) Holanda: 612.5 ton

Me vetëm 3.7 ton më shumë ar, sesa India, Hollanda zë vendin e 10-të në Grafikun zyrtar botëror të mbajtjes së arit me 612.5 ton ar në stoqet e tij. Në vitin 2014, pronat e arit tërhoqën vëmendjen e mediave, pasi u raportua se banka qendrore holandeze kishte dërguar 100 ton ar në Amsterdam nga Nju Jorku; përveç atyre dy lokacioneve, Hollanda gjithashtu ka dyqane ari në Otava dhe Londër.

9) Japonia: 765.2 ton

Japonia mban në magazinë 765.2 ton ar, mbi 150 ton më shumë se Hollanda. Ajo gjithashtu ka venat e veta prej ari që rrjedhin nëpër tokën e saj, të cilat janë minuar në një shkallë të vogël për shekuj. Kërkimet e fundit eksploruese të arit kanë rezultuar pozitive dhe Japonia tani po kërkon të shfrytëzojë ato rezerva më tej.

8) Zvicra: 1,040 ton

Stoqet e arit lëvizin në katër shifra tani, ndërsa Zvicra mban 1,040 ton. Pjesa më e madhe e këtij ari mbahet në tokën vendase, por një pjesë e tij ruhet në Bankën e Anglisë dhe Bankën e Kanadasë. Në vitin 2014 u mbajt një referendum për të vendosur nëse gjithë ari duhet të ruhej në Zvicër, nëse Banka Kombëtare Zvicerane duhet të ketë të drejtë të shesë rezervat e saj të arit dhe nëse duhet të mbajë të paktën 20% të pasurive të saj në ar.

7) Kina: 1,885,5 ton

Kina ka 1,885.5 ton ar në rezervat e saj. Është gjithashtu prodhuesi më i madh i arit në botë, përpara Australisë dhe Rusisë, dhe kërkesa lokale për ar është rritur nga pasuria në rritje e klasës së saj të mesme.

6) Rusia: 2,168.3 ton

Rusia nuk mund të marrë sa duhet nga ky metal i çmuar dhe ka rritur rezervat e saj të artë me pothuajse 400 tonë vetëm në dy vitet e fundit, duke e lejuar atë të kapërcejë Kinën në renditje. Plus, ajo ka një industri minierash prej minierash ari që do të thotë se ky vend i pasur me metale nuk ka nevojë të mbështetet në importe.

5) Franca: 2.436 ton

Franca ka grumbulluar 2.436 ton ar, shumica e kësaj thuhet se e fituar gjatë viteve 1950 dhe 1960. Megjithëse disa janë mbajtur jashtë vendit, shumica e kësaj ari thuhet se mbahet në Banque de France në Paris. Disa qindra ton ari francez u shitën në pjesën e hershme të këtij shekulli, por rezervat e tij kanë mbetur të qëndrueshme që nga 2009.

4) Italia: 2,451.8 ton

Italia mban vetëm pak më shumë ar se Franca me 2,451.8 ton. Për dallim nga shumica e vendeve, ku rezervat e arit zotërohen nga shteti dhe menaxhohen nga bankat e tyre qendrore, ari i Italisë në të vërtetë është në pronësi të Banca d’Italia, dhe mbahet në Romë, në Bankën Kombëtare Zvicerane, Bankën Federale të Rezervave në Neë York dhe Bankën e Anglisë. Qeveria italiane kohët e fundit bëri bujë kur tha se nuk do të shesë një gram të rezervave të arit për të mbushur vrimat e buxhetit.

3) Fondi Monetar Ndërkombëtar: 2,814 ton

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) është një grup prej 189 vendeve që punojnë për të nxitur bashkëpunimin monetar global. Kur u themelua në 1944 u vendos që 25% e abonimeve fillestare të kuotave dhe rritjet e mëvonshme të kuotave duhet të paguheshin me ar. Kjo mbetet burimi kryesor i 2,814 ton arit që ajo mban.

2) Gjermania: 3.369.7 ton

Gjermania është mbajtësi i dytë më i madh i arit në botë me 3.369.7 ton prej tij. Shqetësimi për arin e tij që ishte nën kontrollin sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë çoi në shpërndarjen e stoqeve në të gjithë botën. U mendua të ndahej midis Bankës Federale të Rezervave në Neë York, Bankës së Anglisë dhe Banque de France. Kohët e fundit, të paktën gjysma e kësaj sasie është në shtëpi, në Frankfurt.

1) Shtetet e Bashkuara të Amerikës: 8,133.5 ton

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vendi me më shumë ar në botë. Ka 8.133.5 ton shufra ari. Kjo është pothuajse aq sa Gjermania, FMN dhe Italia. Pjesa më e madhe e këtij ari mendohet të mbahet në depozitat në të gjithë Amerikën, siç është kasaforta famshme e Fort Knox.

 

-----