Ballina Lajme Bota/Rajoni ZBULIMI: Gjenden forma jete në thellësi ku mendohej se nuk ekzistonte

ZBULIMI: Gjenden forma jete në thellësi ku mendohej se nuk ekzistonte

31
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Në një pus të ndërtuar për qëllime kërkimore si pjesë e projektit kinez Shpime Kontinentale Shkencore (CCSD), një nga puset më të thella tokësor në botë, u zbuluan mikrobe në një thellësi prej rreth 5 kilometra nga sipërfaqja e tokës. Kjo është thellësia më e madhe në të cilën janë gjetur ndonjëherë format e jetës, në një mjedis që mendohej se ishte i papajtueshëm me vetë jetën.

Deri më tani, thellësia më e madhe në të cilën ishin gjetur organizmat e gjallë ishin 3.6 kilometrat e një miniere ari në Afrikën e Jugut, ku ishin gjetur krimba të vegjël nematodë. Tani, pra, ekipi i udhëhequr nga Hailiang Dong i Universitetit Kinez të Gjeoshkencave dhe Li Huang i Akademisë Kineze të Shkencave kanë zbuluar qelizat bakteriale në thellësi më të mëdha. Në -4.85 km, në fakt, në një pus të thellë 5.1 km të hapur në Kinën lindore, studiuesit gjetën gjithashtu ADN-në e atyre qelizave dhe rezultatet u botuan në revistën Geobiology.

Të demonstrosh se qelizat janë të gjalla do të jetë një sfidë: ne e dimë nga studimet e mëparshme që mikrobet që jetojnë thellë nën sipërfaqe shpesh veprojnë në një shkallë kaq të ngadaltë kohore saqë tregojnë shumë pak nga “sinjalet” tipike të jetës, siç janë lëvizja ose riprodhimi.

Por ka disa arsye për të besuar se të sapo gjeturit janë me të vërtetë gjallë. Sipas shkencëtarëve, madje është e mundur që ato mikrobe të formojnë një komunitet të vërtetë të gjallë. Në këtë pikë, sipas studiuesve, është e mundur që mikrobe të tjera mund të gjenden më thellë në pjesë të tjera të botës.

Gjetja e jetës edhe më thellë në të njëjtin pus duket e pamundur për shkak të temperaturave të larta që janë tashmë 5 kilometra të thella: në fakt, temperaturat prej 137 ° C u regjistruan më poshtë, shumë më të larta – sipas shumicës së biologëve – se 122 ° C përtej të cilave nuk dihet nëse organizmi duket se është në gjendje të jetojë. Sipas llogaritjeve të Dong dhe Huang, megjithatë, jeta mund të ekzistojë deri në 150 ° C, një hipotezë e pajtueshme me mundësinë që bakteret të jetojnë “pa probleme” në 137 ° C.

Sidoqoftë, sipas Barbara Sherëood Lollar të Universitetit të Torontos (Kanada), temperatura mund të mos jetë i vetmi parametër që do të merret në konsideratë për të kufizuar jetën nën tokë. “Unë mendoj se kufijtë në fakt janë për shkak të një ndërveprimi kompleks midis një larmie parametrash të ndryshëm, duke përfshirë temperaturën, presionin dhe natyrën fizike të shkëmbinjve, porozitetin e tyre dhe ujin që hyn në sistem.” Zbulimi i jetës në këtë thellësi ka gjithashtu implikime për kërkimin e jetës jashtëtokësore: “Në astrobiologji ne përcaktojmë banueshmërinë si një mjedis që mund të mbështesë rritjen e të paktën një organizmi të njohur”, thotë Sean McMahon i Universitetit të Edinburgut, MB. “Nëse zbulojmë një organizëm të ri që jeton në një temperaturë më të lartë, përkufizimi ynë i banueshmërisë do të ndryshojë menjëherë për të akomoduar atë kufi të ri.” (Focus)

---- ----
----
----- ----
-----