Ballina Lajme Bota/Rajoni Vaksinat kundër Covid: Pse do të azhurnohen periodikisht?!

Vaksinat kundër Covid: Pse do të azhurnohen periodikisht?!

15
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral - -------
Për të neutralizuar disa nga variantet e reja dhe të përhapura të koronavirusit, mund të nevojiten më shumë antitrupa sesa nga ato që mbronin kundër infeksioneve të së kaluarës. Prandaj, antitrupat e rikuperuar, ata që kërkohen nga vaksinat dhe monoklonalet mund të jenë më pak të aftë të mbrojnë kundër infeksioneve të shkaktuara nga versionet e reja të SARS-CoV-2.

Alarmi u ngrit nga një studim (botuar në Nature Medicine) i cili, pasi testoi efektivitetin e antitrupave me origjinë të ndryshme kundër tre varianteve kryesore të koronavirusit (anglez, afrikano-jugor dhe brazilian), la të kuptohet se së shpejti mund të jetë e nevojshme të azhurnohen vaksinat e gjeneratës së parë.

“Ekziston një ndryshim i gjerë në sasinë e antitrupave që një person prodhon në përgjigje të vaksinimit ose infeksionit natyror. Ka njerëz që prodhojnë nivele shumë të larta të tij dhe ndoshta do të mbrohen gjithashtu nga variantet e reja “, thotë Michael S. Diamond, i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit, një nga autorët e studimit,” por të tjerët, dhe në veçanërisht mendoj për të moshuarit dhe imuno-të kompromentuarit, të cilët mund të mos prodhojnë sa duhet: nëse niveli i antitrupave që duhen mbrojtur rritet dhjetëfish, siç tregojnë të dhënat tona, atëherë ata mund të mos kenë mjaftueshëm”.

Shqetësimi i shkencëtarëve është që me përhapjen e varianteve të reja, pikërisht ato më të brishtët nuk mbrohen mjaftueshëm nga ngjitja.

Virusi, tashmë e dimë, sulmon qelizat duke përdorur si çelës proteinën spike, synimi kryesor i vaksinave anti-Covid dhe ilaçeve të bazuara në antitrupa monoklonalë. Megjithëse viruset vazhdimisht shndërrohen, variante me disa mutacione në gjenet që kodojnë për proteinën spike janë identifikuar vetëm që nga dimri i vitit 2020, teorikisht të rrezikshme sepse ato mund të ulin efektivitetin e vaksinave dhe ilaçeve që synojnë pikërisht atë qëllim.

Variantet më të monitoruara, dhe gjithashtu ato të studiuara në studim, janë B.1.1.7 (anglez), B.1.135 (Afrika e Jugut) dhe B.1.1.248 ose P.1 (brazilian).

Shkencëtarët kontaktuan viruse të tre varianteve të ndryshme me antitrupa nga gjaku i të rikuperuarve nga CoViD-19 ose nga njerëz që ishin imunizuar me vaksinën Pfizer. Ata gjithashtu testuan efektivitetin, kundër varianteve, të antitrupave nga lloje brejtësi dhe majmunësh të vaksinuar me një vaksinë eksperimentale të zhvilluar nga Universiteti i Uashingtonit, në formën e një spraji hundës.

Për fat të mirë, e njëjta sasi e antitrupave të nevojshëm për SARS-CoV-2 origjinale ishte e nevojshme për të neutralizuar variantin anglez. Por për variantet braziliane dhe të Afrikës së Jugut duheshin shumë më shumë antitrupa, nga 3.5 herë në 10 herë më të bollshme. (Focus)

---- ----
-----