Ballina Shëndetësi Vaksinat anti-Covid: Cila është më e mira?!

Vaksinat anti-Covid: Cila është më e mira?!

28
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Fenomeni i hezitimit të vaksinimit lindi me vetë vaksinën, dhe sigurisht nuk është prerogativë e viteve të fundit: njerëzit kanë frikë nga efektet anësore të saj dhe rreziqet e mundshme pas inokulimit, dhe ata duan të shohin qartë. Sidoqoftë, do të ishte e mjaftueshme për të ndaluar për një moment për të menduar dhe arsyetuar mbi të dhënat dhe numrat, për të kuptuar se ka shumë më shumë të ngjarë të vdesësh në një aksident automobilistik sesa për vaksinimin anticovid, dhe se përfitimet e vaksinave që administrohen në Europë janë shumë më të mëdha. Rreziqet: por tani, me bllokimin e fundit të një grumbulli vaksinash AstraZeneca për rastet e trombozës dhe embolizmave pulmonare (të cilat në kohën e shkrimit kanë vetëm një korrelacion kohor me inokulimin e vaksinës) dhe pezullimin në gjysmën e Europës e administrimit si një masë paraprake, konfuzioni është përhapur në masë (megjithëse, mos harroni, kishte 15 raste të trombozës dhe 22 raste të embolisë nga 17 milion doza të administruara).

Bashkëpunëtorë në këtë kaos janë edhe mediat të cilat, me tituj mbresëlënës të dizajnuara për të tërhequr vëmendjen e lexuesve në kërkim të përgjigjeve, shpesh japin informacione të përafërta, të pasakta dhe ndonjëherë edhe të padobishme për të kuptuar se çfarë po ndodh. Ndodhi ajo që kishim frikë së do të ndodhte: ne kemi fajësuar vaksinën, madje edhe para se të kemi hetuar çështjen.

Falë përpjekjeve të mëdha të bëra globalisht nga i gjithë komuniteti shkencor tani nuk kemi një, por disa vaksina efektive kundër SARS-CoV-2, koronavirusit që shkakton Covid-19. Megjithëse vaksinat që administrohen në Europë janë aprovuar të gjitha nga EMA (Agjencia Europiane e Mjekësisë), qytetarët e secilit vend kanë hartuar një renditje personale të cilësisë, bazuar kryesisht në ato që u raportohen atyre nga qeveritë e tyre përkatëse dhe organet e shtypit. Sipas një sondazhi të YouGov, vaksina e AstraZeneca do të ishte humbësi i madh i javëve të fundit: do të konsiderohej më efektive vetëm nga britanikët (të cilët në të vërtetë po përjetojnë vetë efektet pozitive), ndërsa mbi një e katërta e gjermanëve do të preferonin të prisnin për doza e një vaksine alternative në vend që të zgjedhë atë të biofarmaceutikës anglo-suedeze. AstraZeneca gjithashtu renditet e fundit në preferencat e italianëve, të cilët i konsiderojnë Moderna dhe Pfizer më të besueshëm.

Këto të dhëna na bëjnë të reflektojmë se sa mënyra në të cilën komunikohet një mesazh ndikon në perceptimin e vetë mesazhit: menjëherë të bërtisni “Ujku! Ujku!” përpara se të kemi një pasqyrë të plotë të situatës mund të jetë kundërproduktive, më shumë se kurrë në një situatë si kjo e tanishmja, ku besimi i qytetarëve tek vaksinat është thelbësor për të qenë në gjendje të vendosim përfundimisht makthin pandemik pas nesh. Ngjarjet e ditëve të fundit janë një konfirmim i kaosit në të cilin mund të çojë një komunikim i paqartë dhe kontradiktor: i njëjti AIFA (Agjencia Italiane e Barnave) deklaroi për herë të parë, më 14 Mars, se alarmi për sigurinë e vaksinës AstraZeneca ishte ” i pajustifikuar “, dhe pastaj të nesërmen pezulloi administrimin e saj, megjithëse” si një masë paraprake dhe e përkohshme “.

Sigurisht që nuk është e saktë të fshihet e vërteta ose rreziqet aktuale nga qytetarët. Sidoqoftë, komunikimi duhet të jetë linear dhe koherent, dhe sensacionalizmi nuk duhet të mbizotërojë kurrë mbi objektivitetin e të dhënave: derisa të mos ndodhë kështu, është e vështirë që opinioni publik të informohet dhe të ndërgjegjësohet. (Focus, scan)

---- ----
-----