Ballina Shëndetësi Vaksina Covid-19 dhe infertiliteti mashkullor: A ka ndonjë lidhje mes të dyjave?

Vaksina Covid-19 dhe infertiliteti mashkullor: A ka ndonjë lidhje mes të dyjave?

23
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Të zbulosh dhe mbi të gjitha të kesh sigurinë se vaksina anti Covid mund të ketë, si në planin afatshkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë, efekte anësore aktualisht është shumë e vështirë.

Covid është një infeksion relativisht i ri që nisi më pak se një vit më parë, prandaj edhe vaksinat që u krijuan në kohë rekord monitorohen vazhdimisht për efektet anësore të mundshme që nuk gjenden gjatë periudhës së eksperimentimit.

Dhe nëse, nga njëra anë, vaksinimi është shpresa e vetme që mund të na bëjë të kthehemi në një jetë normale, nga ana tjetër, shumë vëmendje i kushtohet sidomos më pas. Kjo është arsyeja pse ka shumë studime në progres në këtë drejtim, jo aq shumë për të sulmuar shansin tonë të vetëm për të dalë nga pandemia, sesa për të ndihmuar hulumtimin për të përmirësuar vaksinat dhe për këtë arsye të rrisim nivelin e sigurisë.

Nga Konsumatori Evropian vjen një dokument i cili thotë: “Në një literaturë të madhe shkencore në lidhje me virusin SARS-CoV-2 na lejon të hipotezojmë se vaksina Pfizer BioNTech COVID -19 mRNA-BNT162b2 mund të jetë mutogjene dhe të shkaktojë infertilitet.

Në veçanti, potenciali për dëmtimin e spermatozoideve duket se demonstrohet me arsye. Infeksioni SARS-Cov-2 është shoqëruar me dëmtim të sistemit riprodhues mashkullor me një rrezik potencial të infertilitetit. Deri më sot, nuk ka të dhëna të monitorimit afatgjatë, kështu që ne nuk e dimë nëse dëmi është i kthyeshëm apo jo. Vaksina anti-Covid-19 duhet të testohet për rrezikun e mundshëm të dëmtimit të pjellorisë mashkullore, duhet të zbatohet derisa të ketë rezultate që lejojnë që rreziku i këtij reagimi anësor.

Padyshim, ky është vetëm një nga hipotezat që ngrihen në lidhje me vaksinën, të vendosur kundër të tjerëve që sigurojnë që të mos ketë prova se kjo mund të ndodhë. Është e rëndësishme të raportohet një studim i fundit nga Universiteti i Miamit mbi shoqatën e injeksionit të vaksinave. Studiuesit kryesorë, përfshirë urologun Ranjith Ramasamy, filluan së pari një studim që zbuloi se virusi është i pranishëm në testosterone deri në gjashtë muaj pas infektimit. Kjo e shtyu ekipin e tij të vinte në dyshim ndikimin e virusit në spermatozoid dhe riprodhimin. Ekipi i tij tani po shqyrton gjithashtu ndikimin e mundshëm të vaksinës.

“Ne jemi duke vlerësuar parametrat dhe cilësinë e spermës para vaksinës dhe pas vaksinës.Nga biologjia e vaksinës COVID ne besojmë se nuk duhet të ndikojë në pjellori, por ne duam të bëjmë studimin për t’u siguruar që kushdo që dëshiron të ketë fëmijë në të ardhmen. Mund ta bëjnë vaksinën në çdo rast me besim. Pjesëmarrësit në studim vlerësohen për pjellori para se të marrin vaksinën,” thotë mjeku.

Për t’u kthyer në praninë e virusit në testikujt meshkuj, studime të ndryshme, përveç atyre të Miamit, kishin zbuluar se prania e receptorit për Sars-Cov 2 nuk do të thotë se ai kërcënon pjellorinë mashkullore dhe as që mund të shkaktojë sëmundje.(Il Giornale, gazeta “Si”)

---- ----
----
-----
-----