Ballina Shëndetësi Test i zemrës falas dhe i lehtë: Sa shpejt mund të ngjiteni...

Test i zemrës falas dhe i lehtë: Sa shpejt mund të ngjiteni në katin e katërt?

62
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Një test i thjeshtë dhe falas mund të zbulojë më së miri nëse keni apo jo probleme me zemrën.

Kërkimet nga Spanja pretendojnë se nëse mund të ngjiteni në katin e katërt brenda një minute – kjo do të thotë që zemra juaj ju punon mirë, shkruan healthline.com.

“Testi i shkallëve është një mënyrë e thjeshtë për të kontrolluar shëndetin tuaj të zemrës”, tha Dr. Jesus Peteiro, një kardiolog në Spitalin Universitar të Coruña dhe autor i studimit.

Ai pretendon se nëse ju duhet më shumë se një minutë e gjysmë për t’u ngjitur në katin e katërt, duhet të shihni një mjek.

Ky hulumtim u prezantua në një takim shkencor të fundit të Shoqatës Evropiane të Kardiakut, por ende nuk është botuar në një revistë shkencore.

165 pjesëmarrës të studimit ecën ose vrapuan  rutinë deri në lodhje me aftësinë e tyre ushtruese të matur si ekuivalente metabolike.

Pas një periudhe pushimi, grupi i studimit u ngjit në katër shkallë (60 shkallë) me një ritëm të shpejtë, por jo të rrjedhshëm, dhe më pas MET-et e tyre u matën përsëri.

Pjesëmarrësit që ngjitën shkallët në më pak se 40 deri në 45 sekonda arritën më shumë se 9 deri në 10 MET.

Studimet e mëparshme kanë treguar se arritja e 10 MET gjatë provave të ushtrimeve shoqërohet me një shkallë të ulët të vdekshmërisë.

Pjesëmarrësit që morën 1,5 minuta ose më shumë për të ngjitur shkallët arritën më pak se 8 MET, që do të thotë vdekshmëria pritet të jetë 2 deri në 4 përqind në vit, ose 30 përqind në 10 vjet.

Regjistrimi i funksionit të zemrës gjatë testeve zbuloi se 58 përqind e pjesëmarrësve të cilëve u duhej më shumë se 1.5 minuta për të ngjitur shkallët kishin funksion jonormal të zemrës gjatë ushtrimeve.

Kjo është krahasuar me 32 përqind të atyre që ngjitën shkallët në më pak se një minutë.

---- ----
----
----- ----
-----