Ballina Lajme Bota/Rajoni Teoritë e konspiracionit në Ballkan: COVID-19 u bë nga kinezët, farmacistët apo...

Teoritë e konspiracionit në Ballkan: COVID-19 u bë nga kinezët, farmacistët apo Bill Gates?

13
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Teoritë e konspiracionit, të mëdha dhe të vogla, u përhapën në të gjithë botën në vitin 2020. Më të zëshmit ishin sigurisht ato për koronavirusin, i cili “u lëshua qëllimisht nga laboratori”, dhe ajo për të cilën “pëshpëriti” Ballkani për më shumë, analizoi Grupi Këshillëdhënës për Politikën Publike Ballkanin në Evropë (BiEPAG).

BiEPAG tregon se teoritë e konspiracionit janë si ushqim për politikat radikale dhe anti-demokratike. Ata lindin individë që refuzojnë shkencën, nuk besojnë në vaksina, ilaçe konvencionale dhe këshilla të ekspertëve, të cilat janë të rrezikshme në kohë rreziku real, raporton klix.ba.

Kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor, BiEPAG e sheh këtë zonë si një terren pjellor për teori konspirative, e cila sigurisht është për shkak të mosbesimit të qytetarëve ndaj institucioneve, por edhe sfondit historik të komploteve që filluan të lulëzojnë në Ballkan në vitet 1990.

Komplikimet globale të coronavirusit këtë vit kanë qenë mjaft të forta në Ballkan, sipas BiEPAG, dhe potencialisht më shkatërruese sesa trendet globale. Në këtë drejtim, teoritë e konspiracionit në Ballkan, si në pjesët e tjera të botës, shoqërohen me konceptin e armikut, një kërcënim i vazhdueshëm, një person tjetër vazhdimisht “duke punuar kundër nesh”, me qëllimin përfundimtar të shkatërrimit të “kombit dhe identitetit tonë”.

Qytetarët e e Kosovës kanë shprehur më pak besim në komplotet kundër virusit të lidhura me Kinën sesa grupet e tjera etnike në Ballkan. Gjithashtu banorët e Kosovës kanë neveri më të madhe ndaj vaksinës.

Vendi me numrin më të madh të teoricienëve të konspiracionit në Ballkanin Perëndimor është Shqipëria.

Në këtë vend, teoritë më të njohura janë në të cilat Kinës i atribuohet përgjegjësia për shpërthimin e pandemisë dhe 43 për qind e popullsisë beson se Bill Gates është i lidhur me krizën e vitit 2020.

---- ----
----
-----
-----