Ballina Teknologji Të gjitha pengesat që po vonojnë rrjetin 5G në Europë

Të gjitha pengesat që po vonojnë rrjetin 5G në Europë

40
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Zhvillimi i rrjeteve 5G në Europë, po vazhdon me një shpejtësi që rrezikon të komprometojë jo vetëm zbatimin e shërbimeve të reja, por edhe përfitimet e pritura ekonomike. Ky është paralajmërimi që del nga raporti i fundit nga Instituti për Konkurrencë (I-Com) i titulluar 5G. Me vetëm 779 Europianë për çdo 100,000 banorë të lidhur në 5G, krahasuar me 12,790 në Kinë, situata është përtej emergjencës.

“Është thelbësore për të përfunduar sa më shpejt të jetë e mundur, në Europë, kuadrin rregullator brenda të cilit do të zhvillohen rrjetet 5G, për të siguruar në të njëjtën kohë objektivat e sigurisë dhe konkurrencës pa kontradikta, por me frymën e nevojshme konstruktive nga ana e të gjitha palëve të interesuara ”, nënvizoi Stefano da Empoli, president i I-Com.

Skenari europian

Studimi iCom vlerësoi lidhjen europiane 5G për vetëm 779 përdorues për 100,000 banorë, krahasuar me 16,744 në Korenë e Jugut dhe 12,790 në Kinë. E para në Perëndim është Shtetet e Bashkuara por ndalet në 2,300 përdorues për 100 mijë. Pjesa e pasme përfaqësohet nga Japonia, me 190 përdorues për 100 mijë, por kjo për faktin se lançimi i 5G u bë vetëm në pranverën e vitit 2020.

Në Europë 50% e infrastrukturës së rrjetit celular janë 4G dhe 2G ende mban 14%. Studimi nënvizon se sipas parashikimeve të shoqatës sektoriale Gsma deri në vitin 2025 hapi i zbatimit në Kontinentin e Vjetër duhet të lejojë të arrijë 34% mbulim 5G, krahasuar me 48% në Amerikën e Veriut dhe 47% në Kinë.

Zgjidhjet

I-Com sugjeron që në Europë korniza rregullatore duhet t’i përgjigjet nevojave të sigurisë dhe konkurrencës. Sa i përket pyetjes financiare, fondi i Rimëkëmbjes mund të ndihmojë. “Për zhvillimin e shërbimeve lokale ne duhet të veprojmë me politikat e investimeve dhe politikat e synuara të zhvillimit, të tilla si shtëpitë e teknologjive në zhvillim”, shton I-Com. (Wired,scan)

---- ---- ----
-----