Ballina Shëndetësi Studimi: Kur njerëzit me COVID janë më ngjitës

Studimi: Kur njerëzit me COVID janë më ngjitës

84
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Një hulumtim i gjerë sugjeron që njerëzit ka më shumë të ngjarë të transmetojnë koronavirusin brenda pesë ditëve të para të shfaqjes së simptomave.

Hulumtimet tregojnë se pacientët kishin nivelet më të larta të virusit në fazat e hershme të sëmundjes dhe një virus “i gjallë”, i aftë për riprodhim, u gjet deri në 9 ditë pas fillimit të simptomave.

Shkencëtarët nga Mbretëria e Bashkuar thonë se studimi i tyre thekson se izolimi i hershëm është thelbësor për të ndaluar përhapjen.

Infeksioni më i madh

Se sa janë njerëzit e infektuar varet nga shumë faktorë, përfshirë sa prej virusit “të zbatueshëm” (i cili mund të kopjohet, p.sh.) që mbajnë ata dhe sasinë e virusit që kanë në trupat e tyre.

Disa raporte sugjerojnë që njerëzit janë më ngjitës pak para se të kenë simptoma dhe në javën e parë të infektimit me virusin.

Studiuesit ekzaminuan 79 studime globale mbi infeksionin COVID-19, të cilat përfshinin pacientë që ishin në spitale tashmë pozitive për virusin.

Studiuesit ishin në gjendje të identifikonin dhe kopjonin një virus aktiv nga mostrat e fytit të marra deri në 9 ditë pas fillimit të infeksioneve. Ata zbuluan se sasia e ARN virale (fragmente të materialit gjenetik të virusit) në mostrat e fytit të njeriut arriti kulmin në kohën kur simptomat sapo fillonin, ose brenda pesë ditësh.

Ndërkohë, fragmente joaktive të ARN virale gjenden akoma në mostrat e hundës dhe fytit mesatarisht deri në 17 ditë pas shfaqjes së simptomave. Studiuesit konkludojnë se pavarësisht ekzistencës së këtyre fragmenteve, meqenëse nuk u gjet asnjë virus i përsëritur i vlefshëm pas 9 ditësh, nuk ka gjasa që shumica e njerëzve të ishin akoma shumë ngjitës edhe pas kësaj pike.

Dr. Muge Cevik i Universitetit St Andrews i tha BBC se gjetjet treguan se njerëzit ishin ngjitës shumë herët: “Njerëzit me të vërtetë kanë nevojë për mbështetje për t’u siguruar që të izolojnë veten sa më shpejt që të shfaqen simptoma, pa marrë parasysh sa të lehta. Ndërsa disa njerëz marrin rezultate të shtupave, ata mund të kenë kaluar fazën e tyre më ngjitëse”.

Asimptomatike

Studimi nuk ka shikuar njerëz asimptomatikë, por autorët paralajmërojnë se kërkime të tjera kanë treguar se njerëzit mund të jenë ngjitës para se të marrin simptoma dhe të transmetojnë virusin pa asnjë simptomë.

Në MB, zyrtarët thonë se njerëzit duhet të izolohen menjëherë dhe për të paktën 10 ditë nëse kanë ndonjë simptomë të koronavirusit.

---- ---- ----
-----