Ballina Lajme Bota/Rajoni STUDIMI: Edhe një pikë alkooli ndikon në aftësitë tona për të ngarë...

STUDIMI: Edhe një pikë alkooli ndikon në aftësitë tona për të ngarë makinën

27
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Në prag të festave, shumë njerëz festojnë me pije që përmbajnë alkool dhe nëse ju jeni pjesë e këtyre personave, duhet të dini dicka. Një studim i ri tregon që nivelet e përqendrimit të alkoolit në gjak (BAC) shumë poshtë kufirit ligjor të vozitjes prej 0,08% mund të dëmtojnë në mënyrë dramatike koordinimin sy-duar. Këto zbulime u botuan më 17 dhjetor në The Journal of Physiology.

Gjatë këtij studimi, një ekip hulumtues nga Qendra e Kërkimeve Ames e NASA-s identifikoi sesi BAC-të e ulëta deri në 0,015% mund të shkaktojnë dëmtime sensimotorike në lidhje me ‘gjurmimin’ e syve të njeriut. Autori Terence Tyson dhe kolegët e tij në Laboratorin e Kontrollit visual të National Aeronautics and Space Agency (Laboratori i Kontrollit Visual) zbuluan se konsumimi i ekuivalentit të më pak se gjysmë shishe birrë ose vetëm disa gllënjka verë mund të rezultojë në dëmtime të panjohura më parë të shkaktuara nga alkooli.

“Gjetjet tona tregojnë se përvoja subjektive e dehjes shpesh nuk është në përputhje me dëmtimin objektiv të koordinimit sy-duar. “, tha Tyson.

“Kështu, ngasja mund të ndikohet duke pirë vetëm një sasi të vogël alkooli, edhe pse shoferi mund të ndihet mirë dhe të jetë mirë brenda kufirit ligjor.”

Gjatë viteve, NASA ka zhvilluar teknika jo-invazive për zbulimin e dëmtimeve të lehta njohëse bazuar në përgjigjet e bebëzave ndaj ndezjeve të dritës dhe gjurmimit të syve të lëvizjeve të shpejta ose të vrullshme të syve.

Megjithëse shumica e hulumtimeve të NASA-s janë krijuar për të monitoruar se si faktorë të ndryshëm ndikojnë në performancën në mjedise hapësinore, siç është jetesa në një stacion hapësinor, mjetet e tyre ultra-të ndjeshme mund të përdoren gjithashtu për të studiuar dëmtimet e trurit që përjetojmë në Tokë në mënyra që kanë implikime në botën reale .

Për këtë studim, Tyson ka studiuar performancën e personave dhe vlerësoi ndërprerjet sensorimotorike në përgjigje të sasive të varura nga doza të etanolit. Gjatë këtyre eksperimenteve, pjesëmarrësit në studim kishin ndikimin neurologjik të konsumit të alkoolit në funksionet e tyre sensorimotorike dhe gjurmimin e syve të vlerësuar para dhe pas pirjes së koktejeve të përziera që përmbajnë përqindje të ndryshme të alkoolit.

Ky studim përfshiu një grup burrash dhe grash në të 20-at e tyre që zakonisht konsumonin një ose dy pije në javë. Para se të testohej, secili pjesëmarrës nuk konsumoi alkool për disa net.

Ata gjithashtu treguan se kanë bërë një gjumë të mirë gjatë natën para se të fillonin eksperimentin.

Pas kryerjes së një sërë testesh të ndryshme, studiuesit zbuluan se sjelljet e syve dhe lëvizjet e ndjekjes së syve të përdorura për të ndjekur shpejtësinë dhe drejtimin e një objektivi u dëmtuan nga nivele shumë të ulëta të përqendrimit të alkoolit në gjak.

“Rezultatet tona tregojnë dëmtime të konsiderueshme të ndjekjes dhe përpunimit vizual të lëvizjes edhe kur konsumohet një sasi e parëndësishme pije.” shkruajnë autorët.

Lëvizjet e shpejta e të qeta të syve u zvogëluan dukshëm pas konsumimit të sasive relativisht të vogla të alkoolit.

Bazuar në këto zbulime, studiuesit arrijnë në përfundimin se BAC të ulta mund të dëmtojnë aktivitetin nervor dhe funksionet oculomotor në rajonet e trurit të lidhura posaçërisht me lëvizjen e përpunimit vizual.

Jo të gjithë i përgjigjen alkoolit në të njëjtën mënyrë. Megjithëse ky studim ofron njohuri të përgjithshme për dëmtimet e shkaktuara nga alkooli në lidhje me nivelet specifike të përqindjes së BAC, variabla të panumërt, pesha e trupit, stomaku bosh, përgjumja, etj. mund të ndikojnë në mënyrën sesi e njëjta sasi e alkoolit mund të ndikojë ndryshe tek cdokush.

Si përfundim, nëse BAC juaj është diku mbi 0.00%, ky hulumtim sugjeron që çdo aktivitet me rrezik të lartë, siç është drejtimi ose përdorimi i makinerive të rënda, mund të jetë më i rrezikshëm sesa besohej më parë dhe kthjellimi mund të zgjasë më shumë sesa mendoni.(Psychology Today, gazeta “Si”)

---- ----
----
-----
-----