Ballina AKTUALE Sputnik: Zyra e Kosovës për Luginën e Preshevës si një paralele gënjeshtre

Sputnik: Zyra e Kosovës për Luginën e Preshevës si një paralele gënjeshtre

1504
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral - -------

Shqiptarët nga Serbia e Jugut do të pranojnë përfaqësuesit e tyre në Kuvendin e Kosovës, dokumentet e Kosovës, të gjitha falë “Zyrës për Luginën e Preshevës”, e cila u formua nën patronazhin e Qeverisë në Prishtinë dhe Kryeministrit Teknik Avdulah Hoti. raporton Sputnik .

Për historianin Dragomir Andjelković, kjo është një përpjekje për të krijuar paralele të rreme me Zyrën për Kosovën në Beograd.

Qëllimi i formimit të një “Zyre për Luginën e Preshevës” , sipas Andjelkoviç, është të “njollosë të vërtetën” dhe të kopjojë institucionet serbe të tilla si Zyra për Kosovën.

Së pari, territori i quajtur Lugina e Preshevës nuk ekziston. Së dyti, shqiptarët tani janë të gatshëm të bëjnë gjithçka që është e mundur për ta bërë dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës sa më të vështirë, kështu që gjëra të tilla nuk duhet të na befasojnë. Por në çdo rast, nuk duhet të harrojmë se Kosova është një pjesë integrale e Serbisë, ashtu si jugu i Serbisë, dhe se është brenda kompetencave të shtetit tonë, “thekson Andjelković.

Në thelb, vëren ai, është çështje “paralelesh të rreme dhe marifetesh të lira të separatistëve shqiptarë nga Kosova, në mënyrë që të përfshihen shqiptarët nga jugu i Serbisë në procesin e mëtejshëm të negociatave midis Beogradit dhe Prishtinës”.

Ata e kanë provuar atë deri më tani, por nuk ia dolën. “Duke u përpjekur të insistojnë në reciprocitet, ata po përpiqen të shmangin formimin e JCC, të cilin ata tashmë e kanë pranuar,” kujton Andjelković.

Ai shton se Prishtina do të përpiqet gjithashtu të afirmojë Bashkimin e Komunave Shqiptare, e cila, siç vëren ai, është plotësisht e pabazuar, sepse Serbia ka shumë më shumë arsye për të kërkuar një komunitet serb, për shembull në Republikën e Shqipërisë, ku ka ende enklava serbe.

Shkencëtari politik i Prishtinës Ramush Tahiri beson se Zyra e re është shumë e ngjashme me Zyrën për Kosovën që ekziston brenda Qeverisë së Serbisë. I pyetur nëse ishte vetëm çështje e “kopjimit”, Tahiri tha se Prishtina dëshiron reciprocitet të plotë në lidhje me kërkesat e Serbisë dhe Serbisëve të Kosovës.

“Nëse është mirë apo jo, nuk e di, koha do ta tregojë, por gjithashtu nëse dhe si do ta pranojë bashkësia ndërkombëtare,” thotë bashkëbiseduesi ynë.

Sipas Tahirit, Zyra do të ketë buxhetin e saj dhe do të kujdeset, ndër të tjera, që programet arsimore në Luginën e Preshevës, të jenë në përputhje me programin shqiptar, ashtu si serbët në Kosovë kanë programe arsimore të harmonizuara me Beogradin. Nëse kërkesa për të formuar Bashkimin e Komunave Serbe në Republikën e Kosovës dhe Lugina e Preshevës paralelisht me formimin e KPK-së do të jetë në mesin e të listuarve, siç thotë Tahiri, është çështje e vendimit.

“Ne nuk e dimë saktësisht se si dhe gjatë së cilës gjithçka do të lëvizë, por është mirë që Hoti u takua me përfaqësues të shqiptarëve (Lugina e Preshevës) dhe që komunikimi i nevojshëm është vendosur. “Gjithashtu, nuk mund të dimë nëse shqiptarët nga Lugina e Preshevës do të përfshihen në dialog, por nevoja për t’u kujdesur për bashkatdhetarët e tyre është e njëjtë me shqiptarët si me serbët,” vëren Tahiri.

Sidoqoftë, Tahiri gjithashtu kujton faktin se ngjarjet parazgjedhore janë duke u zhvilluar në Prishtinë, kështu që ai lë hapësirë ​​për marketing parazgjedhor në gjithçka.

Nga rruga, Avdulah Hoti bisedoi me përfaqësuesit e shqiptarëve nga jugu i Serbisë për programin e punës së “Zyrës për Luginën e Preshevës”. Takimi i mbajtur të hënën ishte aktiviteti i parë i këtij programi për 2021. Sipas Hotit, nuk kishte ndonjë qasje më serioze dhe sistematike për përmirësimin e të drejtave të shqiptarëve në të ashtuquajturën Lugina e Preshevës.

Kryetari i Partisë Demokratike të Shqiptarëve dhe ish-kryetari i komunës së Preshevës, Ragmi Mustafa, tha se themelimi dhe funksionimi i “Zyrës për Luginën e Preshevës” është një veprim reciprok ndaj Qeverisë së Serbisë.

---- ----
-----