Ballina Lajme Bota/Rajoni Si u bë radioja kult në vitet e para të saj në...

Si u bë radioja kult në vitet e para të saj në Gjermani

9
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Një shekull më parë filloi epoka e radios në Gjermani. Transmetimet kulturore e bënë radion popullore përpara se nazistët ta përvetësonin atë për propagandën e tyre.

Më 22 dhjetor 1920 u përhap në eter transmetimi i parë radiofonik në Gjermani. “Vini re, vini re, kjo është Königs Wusterhausen radio në valën 2700.” Kështu u njoftua një koncert i Krishtlindjes nga punonjësit e postës së rajhut gjerman. Duke performuar me një klarinetë, organo, instrumente me tel dhe piano, ata interpretuan në godinën e transmetimit të qytetit Königs Wusterhausen.

Cilësi modeste e zërit

Cilësia e transmetimit ishte e dobët: statika dhe kërcitjet shoqëruan performancën muzikore. Vetëm zyrtarë të rajhut gjerman mund ta dëgjonin këtë transmetim, në përputhje me dakordësinë e Traktatit të Versajës, qytetarëve në Gjermani u ndalohej të dëgjonin sinjale radioje.

Shoqëria në lëvizje

Sidoqoftë, radio në Gjermani lindi. Shoqëria në kohën e Republikës së Vajmarit ishte në tranzicion. Piktorët nuk përshkruanin më thjesht botët natyrore, kubizmi, dadaizmi dhe arti abstrakt po zbulonin dimensione të reja të imagjinatës që nuk kishin asnjë referencë të drejtpërdrejtë me realitetin. Muzikantët dhe kompozitorët po krijonin tinguj deri më tani të padëgjuar me xhaz dhe teknika dymbëdhjetë tonëshe duke bashkuar ritmet dhe tastet e njohur. Shkrimtarët dhe poetët po krijonin histori komplotesh dhe tregime paralele. Produktet e konsumit po prodhoheshin në masë. Aviacioni po lidhte njerëzit përtej mijëra kilometrash dhe radioja po lulëzonte.

Programi i parë zyrtar argëtues radiofonik në Gjermani u transmetua në 29 tetor 1923. Trupat aleate kishin shfuqizuar deri atëherë ndalimin për të dëgjuar valët e radios. Fakti që ne madje kemi një regjistrim akustik të tij sot është falë një koincidence: disa muaj pasi u transmetua, programi u ritransmetua dhe u ruajt në disk.

Transmetimi me një mision

Ndërkohë, inflacioni ishte në rritje në Gjermani. Varfëria dhe mjerimi ishin jashtë kontrollit, veçanërisht në qytetet e mëdha. “Radioja u mirëprit në Gjermani si një mrekulli çliruese, veçanërisht në një kohë të vështirë emocionale dhe ekonomike,” tha në atë kohë Hans Bredow, i konsideruar si “babai” i radios gjermane.

Ashtu si shumë pionierë të radios të viteve të Vajmarit, Bredow kishte ambicie të mëdha për t’i zgjeruar kompetencat në nivel kombëtar në pozicionin e tij si Komisioner i Radios tek Ministri i Postës i Rajhut Gjerman. Kjo teknologji e re ishte për të sinjalizuar një fund të epokës së injorancës dhe paragjykimeve.

Në dhjetor 1923, kishte gjithsej 467 dëgjues. Një vit më vonë, kishte një milion dëgjues në të gjithë territorin e Rajhut. Dhe në vitin 1932, kishte më shumë se katër milion abonentë që paguanin radion dhe të paktën po aq dëgjues që nuk paguanin. Koha e transmetimit ditor gjithashtu u rrit në mënyrë të qëndrueshme. Në vitin 1923, ishte 60 minuta; deri në vitin 1932, kishte 15 orë programe çdo ditë në radio.

Argëtim për masat

Ishin mundësitë e reja të raportimit akustik të drejtpërdrejtë që magjepsën “Radiotenët”, një term nënçmues që u përdor për adhuruesit e radios në atë kohë. Një ngjarje e jashtëzakonshme mediatike në atë kohë, radioja arriti efektin e saj emocionues përmes lidhjes së shpejtë dhe karakterit “të drejtpërdrejtë”. Dhe lindi një zhanër i panjohur deri atëherë: shfaqja në radio.

Ndërkohë, debate të nxehta rriteshin rreth efekteve negative të radios tek dëgjuesit, kultura dhe politika. Shumë intelektualë dhe artistë u distancuan nga mediumi i ri. Midis tyre ishte edhe kompozitori austriak Arnold Schönberg. “Media transmetuese i shërben shumicës. Në çdo kohë të ditës ose natës, njerëzve u ofrohet një festë për veshët pa të cilën ata me sa duket nuk mund të jetojnë më sot. Unë pohoj të drejtën e pakicës kundër këtij deliri për argëtim: duhet që gjithashtu të transmetohet ajo që është e nevojshme, dhe jo vetëm gjëra të parëndësishme “.

Fillon transmetimi shtetëror

Në 1925, Korporata Transmetuese e Rajhut, e ngjashme me rrjetin e sotëm publik të transmetimit ARD, u krijua duke shkrirë transmetuesit rajonalë. Detyra e tij ishte të rregullonte financat, të kryente detyra të përbashkëta administrative dhe të koordinonte programimin. Radio u zhvillua në transmetimin shtetëror.

Programi fillimisht ishte modest në cilësinë e tij teknike dhe artistike. Prezantuesit e parë të radios duhej të shkelnin mbi  ekuilibrin delikat midis aspiratave kulturore dhe suksesit tregtar, dhe me kostot më të ulëta të mundshme të prodhimit. Në shfaqjen e parë në tetor 1923, nuk kishte asnjë kontribut të vetëm gazetaresk, asnjë koment dhe asnjë raport, por tashmë kishte spote reklamuese.

Argëtim me ambicie

Dëgjuesit shijuan veçanërisht argëtimin e lehtë. Në një studim, 83% e të anketuarve renditën të parat operat, të ndjekura nga programet e çështjeve aktuale. Në të njëjtën kohë, mediumi i ri popullarizoi forma të muzikës si jazz dhe muzikën e lehtë (Schlager) gjermane. Ai gjithashtu u mundësoi qindra mijëra banorëve të njiheshin me muzikën klasike dhe bashkëkohore: një shembull ishte opera e Wagner-it “Tristan dhe Isolde”, drejtuar nga Friedrich Furtwängler në Teatrin e Festivalit të Bayreuth-it. Më shumë se 200 stacione në të gjithë botën transmetuan performancën, e cila ishte transmetimi i parë botëror i drejtpërdrejtë në historinë e radios.

Në vitin 1929, radio doli me një risi tjetër: raportimi nga vendi i ngjarjes. Gazetarët e transmetimit lanë studiot e tyre dhe raportuan nga fushat sportive, fluturuan mbi Berlin me një ballon ose shkuan nëntokë me minatorët në rajonin Ruhr.

Radio si mjet propagandistik

Shumë shpejt u bë e qartë për ata që ishin përgjegjës për programimin se radio ishte një medium i shpejtë, duke mundur madje edhe raportimin e gazetave kur bëhej fjalë për shpejtësi. Dhe kishte edhe diçka tjetër që i magjepsi dëgjuesit: ndonjëherë një transmetim në radio kishte më shumë lidhje me ngjarjen, sesa me lajmet vetë. Përvoja e të qenit në vendndodhje, për shembull në një ndeshje futbolli, një shfaqje në radio ose në një teatër të madh ishte unike dhe e papërsëritshme.

Kapitulli i parë i transmetimit gjerman përfundoi me nacional-socialistët, të cilët përdorën sistematikisht radion për qëllimet e tyre antisemitiste dhe luftarake. Pasi nazistët morën pushtetin në 1933, kishte “spastrime” të personelit, siç e quante aparati i persekutimit: Disidentët politikë dhe hebrejtë u detyruan të largoheshin nga pozicionet e tyre.

DW

---- ----
----
----- ----
-----