Ballina Shëndetësi Shtimi i peshës lidhet me sëmundjet e rënda të veshkave, si t’i...

Shtimi i peshës lidhet me sëmundjet e rënda të veshkave, si t’i mbani të shëndetshme

40
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Obeziteti dhe shtimi i peshës mund të rrisin rrezikun e komplikimeve të rënda shëndetësore dhe nëse nuk trajtohen në kohë, mund të çojnë edhe në vdekje. Sipas studimit të ri, ekziston një rritje prej 30 përqind e sëmundjeve të veshkave të lidhura me shtimin në peshë që nga fillimi i bllokimit të shkaktuar nga Covid-19 vitin e kaluar.

Mjekët në Spitalet Globale Gleneagles ia atribuuan këtë stilit tw ulwt tw jetesws që janë futur në jetën e përditshme.

“Stili i ulet i jetesës wshtw rritur që nga fillimi i pandemisë Covid-19. Midis atyre që na vizitojnë në spital, kemi vërejtur se ka të paktën 30 për qind të pacientëve të cilët janë në rrezik të amplifikuar të sëmundjeve të veshkave që vijnë për shkak të rritjes së peshës trupore”, tha Gandhe Sridhar, Krye-Konsulent Nefrolog, Gleneagles Global Hospitals.

“Ky bllokim solli ndryshime të sjelljes, psikosociale dhe mjedisore të cilat, përmes një larmie mekanizmash, kanë çuar në përhapjen e shpejtë të peshës në mes të disa grupeve të caktuara të popullsisë. Ka pasur një rritje në blerjen e ushqimit dhe një rritje të shitjeve të alkoolit, që rezultoi në një rritje të rasteve të mbipeshës dhe problemeve të veshkave”, tha ai.

Obeziteti shkakton disa nga ndërlikimet e rënda shëndetësore. Çfarë duhet të dini

Mjekët thonë se mbipesha është një faktor i fuqishëm për zhvillimin e rreziqeve kryesore për sëmundjen kronike të veshkave, si diabeti dhe hipertensioni, dhe ka një ndikim të drejtpërdrejtë në zhvillimin e sëmundjes renale edhe në fazën përfundimtare.

Mbipesha mund të ndikojë drejtpërdrejt tek veshkat. Pesha shtesë i detyron ato të punojnë më shumë dhe të filtrojnë mbeturinat mbi nivelet normale. Obeziteti ngre presionin e gjakut duke rritur reabsorbimin tubular renal të natriumit, duke dëmtuar natriurezën e presionit dhe duke shkaktuar zgjerimin e vëllimit për shkak të aktivizimit të sistemit nervor simpatik dhe sistemit renin-angiotensin dhe nga kompresimi fizik i veshkave, veçanërisht kur ekziston mbipesha viscerale.

“Humbjet e punës të lidhura me pandeminë Covid-19, rritën nivelet e stresit duke rezultuar në presion të lartë të gjakut dhe rritje të sindromës metabolike midis njerëzve, e cila është e rrezikshme për veshkat sepse mund të rrisë presionin në glomerule”, tha Dhananjaya Kappadi Lingappareddy, Konsulente Nefrologe & Mjek i Transplantit të Veshkave.

Zbuloni si po i vendosni veshkat në rrezik

Glomerulat janë enët e vogla të gjakut në veshka ku pastrohet gjaku dhe me kalimin e kohës, presioni i rritur dëmton këto enë dhe funksioni i veshkave fillon të bjerë. Duke marrë parasysh të gjitha këto skenarë, këshillohet që njerëzit të bëjnë një jetë aktive çdo ditë, për të siguruar që organet e tyre të brendshme të mos ndjejnë presionin e peshës së tepërt të trupit.

Mjekët thonë se problemet e veshkave zakonisht nuk shkaktojnë simptoma derisa të hyjnë në një fazë më të përparuar. Sidoqoftë, një panel bazë metabolik dhe ekzaminimi i plotë i urinës janë teste standarde që mund të bëhen si pjesë e një provimi mjekësor rutinë për të kontrolluar gjakun për kreatininë ose ure. Këto janë kimikate që rrjedhin në gjak kur veshkat nuk punojnë si duhet dhe testet mund të zbulojnë problemet e veshkave herët kur ato janë më të lehta për tu trajtuar. Duhet të testohen çdo vit nëse kanë diabet, sëmundje të zemrës ose presion të lartë të gjakut.

Si të kujdeseni për veshkat tuaja

Veshkat luajnë një rol shumë të rëndësishëm në pastrimin e toksinave nga trupi juaj. Prandaj, është shumë e rëndësishme që secili prej nesh të kujdeset si duhet për këtë organ sekretues. Këtu janë disa këshilla për të ndjekur:

1. Ushtrimi

Qëndrimi në formë është gjithmonë çelësi më i mirë për të mbajtur larg sëmundjet, qofshin veshkat apo ndonjë organ tjetër. Secili prej nesh duhet të qëndrojë aktiv për të shijuar një sistem të fortë imuniteti.

2. Hani shëndetshëm

Ndjekja e një diete të shëndetshme është një tjetër këshillë e rëndësishme që të mbani veshkat të shëndetshme.

3. Qëndroni të hidratuar

Sasia e ujit në trup është shumë e rëndësishme për të fituar luftën kundër sëmundjeve. Mbani një kontroll të mirë të marrjes së lëngjeve.

4. Lini duhanin

Pirja e duhanit mund të sjellë kërdi në shëndetin tuaj. Shmangni pirjen e duhanit për të qëndruar të shëndetshëm dhe për të mbajtur veshkat tuaja të lumtura.

5. Një tjetër këshillë shumë e rëndësishme është që të mos merrni ilaçe për lehtësim të dhimbjeve.

---- ----
-----