Ballina Shëndetësi Shmangni marrjen e këtyre ilaçeve para se të bëni vaksinën e Covidit

Shmangni marrjen e këtyre ilaçeve para se të bëni vaksinën e Covidit

86
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
A merrni ndonjë lloj ilaçesh anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) të tilla si ibuprofen (një nga ilaçet e zakonshme për Artritin) ose acetaminofen (ky ilaç zakonisht merret për trajtimin e etheve dhe dhimbjeve)? Prisni, duhet të ndërprisni marrjen e tyre para se të merrni vaksinën e koronavirusit.

Këto ilaçe pa recetë mund të ndryshojnë veprimet e vaksinave të koronavirusit dhe mund të bëjnë më pak efektive vaksinën. Këto zakonisht përdoren për të trajtuar inflamacionin, dhimbje koke normale, periudha të dhimbshme dhe gjithashtu grip.

Pse nuk duhet t’i merrni këto ilaçe para se të bëni vaksinën?

Këto ilaçe lehtësisht të disponueshëm mund të pengojnë sistemin e imunitetit të trupit tuaj dhe kështu mund të ndryshojnë efikasitetin e vaksinës. Duhet kohë që trupi juaj të krijojë mbrojtje pasi të marrë vaksinën. Kështu kur merrni ilaçe anti-inflamatore të tilla si ibuprofen ose acetaminophen para se të bëni vaksinën, ju zvogëloni efikasitetin e vaksinës nga prodhimi i numrit të kërkuar të antitrupave.

Sipas ekspertëve, këto lloje të ilaçeve pa recetë shtypin përgjigjen imune në trupin tuaj dhe kur ju jepet vaksina kundër koronavirusit, krijoni antitrupa më pak efektivë. Ekspertët e shëndetit thonë se duhet të shmanget marrja e të gjitha ilaçeve nën grupin NSAID para dhe pas marrjes së vaksinës së koronavirusit.

Sidoqoftë, mund të merret paracetamol për të ulur ethet dhe dhimbjen e trupit. Është një ilaç analgjezik dhe antipiretik dhe mund të merret pas marrjes së vaksinës së koronavirusit.

Si funksionon një vaksinë COVID-19?

Kur një personi merr vaksinën e koronavirusit, e cila përmban materiale mARN nga virusi që shkakton COVID-19, ai kalon udhëzime tek qelizat për të krijuar një proteinë të padëmshme që është unike për virusin. Pastaj qelizat bëjnë kopje të proteinës e cila shkatërron materialin gjenetik nga vaksina.

---- ----
----
-----
-----