Ballina Lajme nacionale Shifër alarmante, ja sa qytetarë e lëshuan Kosovën për vetëm një vit

Shifër alarmante, ja sa qytetarë e lëshuan Kosovën për vetëm një vit

11
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Qytetarët e Kosovës, largimin nga vendi po vazhdojnë ta shohin si zgjidhje më të mirë për jetën e tyre.

Rreth 29 mijë qytetarë të Kosovës, vetëm gjatë vitit të kaluar kanë emigruar në vende të ndryshme të Bashkimit Evropian dhe më gjerë, thuhet në të dhënat e publikuara nga Agjencia e Statistikave të Kosovës. Numri më i madh i tyre ka emigruar në mënyrë legale, por nuk kanë munguar as emigrimet ilegale.

Në vlerësimin “Popullsia e Kosovës 2018”, të publikuar nga Agjencia e Statistikave të Kosovës, thuhet se përkundër shtimit natyror pozitiv të popullsisë me 18,562 banorë, për shkak të emigrimeve, numri i përgjithshëm i popullatës në Kosovë për vitin 2018 ka shënuar rënie.

Popullsia rezidente e Kosovës, për periudhën 01 janar–31 dhjetor 2018 u zvogëlua për 2,840 banorë apo me 0.16 për qind. Numri i popullsisë në Kosovë për vitin 2018, vlerësohet të ishte 1,795,666 banorë rezidentë.

Përfaqësues të shoqërisë civile në Kosovë pohojnë se rritja e numrit të qytetarëve që po braktisin Kosovën vjen si pasojë e zhgënjimit të tyre me gjendjen politike dhe lidershipin vendor.

Taulant Kryeziu nga Instituti i Kosovës për Politika Evropiane (EPIK), thotë për Radion Evropa e Lirë se situata aktuale lidhur me emigrimin është shqetësuese. Për këtë arsye, nënvizon ai, duhet të ketë reflektim nga pushteti vendor e qendror në Kosovë. Rreziku më i madh në këtë situatë, sipas tij, është se nga Kosova po largohen edhe njerëzit intelektual, të cilët kanë edhe vende pune.

“Ky depresion social që po ekziston në Kosovë si rezultat i keqqeverisjes të këtij koalicioni qeverisës, kjo mbytje e shpresës që po i bëhet gjeneratës së re, të cilët po shohin se nuk është një shoqëri që ekziston konkurrenca dhe fiton më e miri, mirëpo në institucionet kyçe po delegohen njerëz të cilët duhet të kenë aprovimin paraprak të partive politike, po e vret shpresën e rinisë, të gjeneratës, të cilët do duhej të kishin mbi supet e tyre të ardhmen evropiane të Republikës së Kosovës”, thekson Kryeziu.

---- ----
-----