Ballina Lajme Bota/Rajoni Serbia, vendi i analfabetëve

Serbia, vendi i analfabetëve

32
SHPËRNDAJE
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
- Sponsor gjeneral -

Rreth 14 për qind e  popullsisë së Serbisë ose 850,000 rriturit , nuk përfunduar fillore  në shkollë , edhe pse kjo është ajo me ligjin e nevojshme, ndërsa  një diplomë fituar arsimin e mesëm në vendin tonë ka çdo i pesti person, shkruan Blic.

Alsoshtë shkatërruese gjithashtu që në Serbi, 2.68 përqind e popullsisë është pa shkollë, 11 përqind me arsim fillor jo të plotë dhe 20.76 përqind me arsim fillor, ndërsa pothuajse dy përqind janë analfabetë (1.96).

Profesori i Fakultetit Filozofik në Beograd dhe andragogu Katarina Popović thotë për “Blic” se çdo vit gjithnjë e më shumë njerëz nuk kanë arsim fillor, dhe kjo mbështetet nga fakti që kemi një të tretën e popullsisë me një maksimum të arsimit fillor shkollë, ndërsa shkollën e mesme ai shkruan.

-Ajo statistikë është përmirësuar disi në listën e mëparshme. Numri i përgjithshëm i njerëzve plotësisht analfabetë madje është zvogëluar, por kjo nuk është ngushëllim. Numri i njerëzve që nuk kanë përfunduar shkollën fillore në një farë mase është i madh, por numri i atyre që kanë përfunduar shkollën fillore në maksimum, kur mblidhni të dhënat për popullsinë me shkollën fillore maksimale, është diku nën 34% , ajo tha.

Sipas saj, andragogues i klasifikojnë njerëzit e tillë si analfabetë funksionalë që mund të shkojnë në ekstreme, domethënë, në analfabetizëm të plotë.

-Kjo do të thotë që në grup keni ata që fjalë për fjalë nuk dinë të shkruajnë një fjali të vetme, ata që mund të lexojnë tituj të mëdhenj ose të ndjekin një seri turke ose spanjolle, për ata që mund të përballen me jetën e përditshme, por nuk e kanë zotëruar aftësia e shkrim-leximit. për të përmirësuar mjaft cilësinë e jetës së tyre, sepse, për shembull, ata nuk mund të lexojnë udhëzimet për ilaçin, gjë që unë mendoj se është shqetësuese “, thotë prof. Popoviq./Blic/

---- ----
----
----- ----
-----