Ballina Shëndetësi Sëmundja e mëlçisë yndyrore: Nëse vëreni këto shenja, shkoni tek mjeku

Sëmundja e mëlçisë yndyrore: Nëse vëreni këto shenja, shkoni tek mjeku

53
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral - -------
Sëmundja e mëlçisë yndyrore është një gjendje e zakonshme por serioze e shkaktuar për shkak të akumulimit të dhjamit në mëlçi. Ekzistojnë dy lloje kryesore të sëmundjes së mëlçisë yndyrore: sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD) dhe sëmundja alkoolike e mëlçisë yndyrore. E para shkaktohet nga pirja e tepërt e alkoolit, e dyta prek njerëzit që pinë pak ose aspak alkool dhe mund të shkaktohet nga diabeti, mbipesha dhe presioni i lartë i gjakut. Nëse nuk menaxhohet në një fazë të hershme, NAFLD mund të çojë në steatohepatit joalkoolik (NASH), një formë agresive e sëmundjes së mëlçisë yndyrore, e cila shkaktohet nga inflamacioni i mëlçisë. Kjo gjithashtu mund të përparojë në dhëmbëza të përparuara (cirroza) dhe dështimi i mëlçisë. Zakonisht, sëmundja e mëlçisë yndyrore nuk shkakton simptoma të dukshme në fazat e hershme.

Disa pacientë me sëmundje të mëlçisë yndyrore mund të ankohen për lodhje, të përziera ose dhimbje barku. Në fazën e përparuar (cirroza), dikush mund të përjetojë simptoma të tilla si.

-Ënjtje barku (ascitet)

-Enët e gjakut të zgjeruara pikërisht nën sipërfaqen e lëkurës

-Shpretka e zmadhuar

-Pëllëmbët e duarve të kuqe

-Zverdhja e lëkurës dhe syve (verdhëz)

-Kruajtje

-Urinë e errët

-Jashtëqitje të zbehtë

Këto shenja dhe simptoma tregojnë se sëmundja joalkoolike e mëlçisë ka përparuar dhe mëlçia nuk po funksionon si duhet. Nëse vini re shenja dhe simptoma të tilla të vazhdueshme, kërkoni kujdes urgjent mjekësor.

Diagnostikimi i sëmundjes së mëlçisë yndyrore

Zbulimi dhe menaxhimi i hershëm mund të ndalojë NAFLD të përkeqësohet dhe të zvogëlojë sasinë e yndyrës në mëlçinë tuaj. Në shumicën e rasteve, mëlçia yndyrore diagnostikohet përmes një testi gjaku që kontrollon funksionin e mëlçisë ose përmes një skanimi me ultratinguj në barkun tuaj. Testet e mëtejshme, duke përfshirë një biopsi, mund të kërkohen për të përcaktuar se cilën fazë të NAFLD keni. Personat me diabet të tipit 2 ose sindromë metabolike rekomandohet që të bëjnë një skanim me ultratinguj të mëlçisë së tyre çdo 3 vjet pasi janë në një rrezik në rritje të NAFLD. Faktorë të tjerë të rrezikut të NAFLD përfshijnë:

-Kolesterol i larte

-Nivele të larta të triglicerideve në gjak

-Mbipesha

-Sindroma e vezoreve policistike

-Apnea e gjumit

-Tiroide nën veprim (hipotiroidizëm)

-Gjëndrra e hipofizës nën veprim (hipopituitarizëm)

Nëse jeni diagnostikuar me NAFLD, takimet e rregullta me mjekun tuaj janë të rëndësishme për të kontrolluar funksionin e mëlçisë dhe për të zbululuar shenja të ndonjë problemi të ri. Aktualisht, nuk ka ilaçe specifike për NAFLD, por mund t’ju jepen ilaçe për të menaxhuar problemet që lidhen me gjendjen siç janë presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe kolesteroli i lartë.

Çfarë duhet të bëni nëse keni NAFLD

Adoptimi i një jetese të shëndetshme është mënyra më e mirë për të parandaluar ose menaxhuar NAFLD. Hani një dietë të shëndetshme që është e pasur me fruta, perime, drithëra integrale dhe yndyrna të shëndetshme. Dieta juaj duhet të ketë pak yndyrë, sheqer dhe kripë. Nëse jeni mbipeshë ose i trashë, përpiquni të ulni peshën tuaj në një gamë të shëndetshme, një BMI prej 18.5 deri në 24.9. Bëni rregullisht ushtrime, ekspertët rekomandojnë të paktën 150 minuta aktivitet me intensitet të moderuar në javë. Pirja e duhanit (CS) mund të shkaktojë stres oksidativ dhe të përshpejtojë përparimin e sëmundjes joalkoolike të mëlçisë yndyrore. Edhe pse NAFLD nuk shkaktohet nga alkooli, pirja mund ta përkeqësojë atë.

---- ----
-----