Ballina LifeBizare Pse na bëhen sytë e kuq? Një problem që nuk duhet të...

Pse na bëhen sytë e kuq? Një problem që nuk duhet të neglizhohet

45
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Kompjuterët dhe telefonat celularë shpesh janë shkaku, por është më mirë të kontrolloheni, sepse ndonjëherë kjo lejon të kapë edhe patologjitë serioze. Faktorët që shkaktojnë inflamacionin e syrit Syri i kuq është një çrregullim shumë i shpeshtë, zakonisht një tregues i një procesi inflamator që shkakton zgjerimin e enëve të gjakut okular. Mund të jetë i përkohshëm, i përsëritur ose i vazhdueshëm. Faktorët që shkaktojnë skuqjen e syrit janë: – ndotje bakteriale (kushtet e dobëta higjienike të syzeve, heqja jo e plotë e make-up, etj). – Thatësira e syve. – Përdorimi i gabuar i lenteve të kontaktit. – Korrigjim, jo i azhurnuar, i një defekti të syrit. Disa nga sëmundjet që shkaktojnë skuqjen e syrit Keratiti, trauma, skleriti, glaukoma akute, konjuktiviti, uveitis akut i mëparshëm, hemorragjia nën-konjuktivale.

Nga simptomat te diagnoza Për të gjetur shkakun e syrit të kuq duhet të vlerësohen disa faktorë: – “lloji” i skuqjes: ngjarje rastësore (përgjithësisht jo shqetësuese) ose dukuri konstante / përsëritëse, që ka të bëjë me një sy (unilateral) ose të dyja (bilaterale); – mënyra e shfaqjes: graduale ose e papritur; – e shoqëruar me një humbje të aftësisë për të parë objekte në një mënyrë të veçantë; – e shoqëruar me simptoma të tjera të tilla si dhimbje, djegie, kruajtje. Në varësi të dyshimeve, mund të kryhen disa teste, duke filluar nga kontrolli me mikroskopin biologjik (llambat e ndara) deri në tetor (tomografi optike kompjuterike). Karakteristikat Zakonisht është dypalëshe. Ajo përfshin një skuqje të ndryshueshme të përgjithshme.

Fillimi është pas ekspozimit ndaj agjentëve (viruseve, baktereve, alergeneve, etj). Simptomat shoqëruese janë kruajtja, ndjenja e rërës, lotimi, sekrecionet, etj. Glaukoma akute Në përgjithësi kjo prek një sy vetëm kur ka skuqje të përgjithësuar. Fillim i papritur. Dhimbje syri. Vizioni i ri me halo rreth dritave. Uveit akut të mëparshëm Shpesh monolaterale me skuqje rreth kornesë. Fillim i papritur. Dhimbje orbitale. Vështirësi në dritë. Marramendje. Precipituar në brendësi të kornesë së dukshme. Hemorragji nënkonjunktive Zakonisht e njëanshme me një vend të kuq të dukshëm dhe të kufizuar. Shpesh debutim pas përpjekjeve, teshtitje të dhunshme, etj. Ndjesia e jashtme e trupit kur gjakderdhja është e bollshme. Këshilla Lani syzet çdo ditë për të parandaluar që papastërtitë dhe mikrobet të mos vijnë në kontakt me sytë. Kushtojini vëmendje higjienës perioakulare në përgjithësi dhe asaj të pjesëve piliferore (qerpikët dhe vetullat). Hiqni grimin mirë. Lani duart shpesh. Mos i fshini sytë. Bëni vizita herë pas here tek okulisti.

---- ---- ----
-----