Ballina LifeBizare Për herë të parë në botë, mitra e gruas së vdekur sjell...

Për herë të parë në botë, mitra e gruas së vdekur sjell në jetë një fëmijë

71
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Një vajzë e shëndetshme ka lindur duke përdorur një mitër të transplantuar nga një trup i vdekur.

Transplanti 10 orësh- dhe më pas trajtimi për fertilitet- u bë në São Paolo, Brazil në vitin 2016. Mamaja, 32 vjeçare kishte lindur pa mitër.

Foshnja erdhi në jetë në “The Cleveland Clinic”, në Ohio, SHBA, me anë të lindjes cezariane.

Kirurgët transplantuan mitrën e dhurueses së vdekur në trupin e nënës së foshnjës, në fund të vitit 2017.

Nëna, e cila është rreth 30 vjeç nuk është identifikuar. Ajo ngeli shtatzënë me anë të fertilizimit in vitro në fund të vitit 2018.

Përfituesja kishte sindromin e Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, i cili prek një në 4,500 gra dhe rezulton në mos formimin e duhur të vagjinës dhe mitrës.

Sidoqoftë, vezoret e saj ishin në rregull dhe doktorët ishin në gjendje t’i largojnë vezët, fertilizojnë ato me spermën e babait dhe ngrijnë ato.
Gruas iu dhanë hapa që e dobësojnë sistemin e saj imunitar për të parandaluar trupin e saj ta sulmojë dhe refuzojë transplantin.

Pas 6 javësh ajo filloi të kishte menstruacione dhe pas 7 muajsh u vendosën vezët e fertilizuara. Ndërsa, pas një shtatëzanie normale, një foshnje 2.5 kg u lind me operacion Cezarian më 15 dhjetor 2017.

 

 

---- ---- ----
-----