Ballina Lajme Bota/Rajoni Pasaportat e vaksinave të BE-së mund të mos jenë gati deri në...

Pasaportat e vaksinave të BE-së mund të mos jenë gati deri në verë

37
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Propozimi i Komisionit Europian për një pasaportë vaksine të quajtur zyrtarisht Digital Green Pass po përballet me një betejë të ashpër për të dalë në kohë për sezonin e verës.

Shqetësimet në lidhje me të drejtat themelore, diskriminimin, privatësinë e të dhënave, aksesin teknologjik dhe falsifikimin janë gati të bëhen pengesa për instrumentin inovativ ndërkufitar, llojet e të cilave nuk janë provuar më parë në Bashkimin Europian.

Pas javësh presioni në rritje nga vendet e mbështetura në turizëm, Presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen njoftoi se ekipi i saj së shpejti do të paraqesë një projekt-ligj për të futur një miratim në të gjithë BE-në.

Një zëdhënës më vonë tha se objektivi i kalimit do të jetë lehtësimi i “lëvizjes së sigurt dhe të lirë në BE” dhe do të aplikojë për punë dhe turizëm.

Detajet konkrete të propozimit do të zbulohen më vonë këtë muaj dhe do të pasohen nga, të paktën, tre muaj punë teknike.

Duke pasur parasysh makinerinë e ndërlikuar të vendimmarrjes së BE-së, skenari më optimist për të pasur sistemin në vend duket të jetë në fund të qershorit ose në fillim të korrikut.

Ajo që është zbuluar tashmë është se instrumenti i BE-së do të jetë një version më gjithëpërfshirës i pasaportës së vaksinimit shumë të diskutuar: përveç provave mbi inokulimin, kalimi i gjelbër do të përfshijë gjithashtu rezultatet e testeve të mëparshme COVID-19 për ata që nuk kanë marrë ende dozat dhe deklaratat mjekësore për ata që janë rikuperuar nga sëmundja (dhe supozohet se mbrohen nga antitrupa të përkohshëm).

Kalimi “do të respektojë mbrojtjen e të dhënave, sigurinë dhe privatësinë”, tha von der Leyen në njoftimin e saj të shkurtër.

Por të gjitha këto garanci mund të mos jenë të mjaftueshme për të shuar dyshimet dhe përmbajtjen e kritikëve që argumentojnë se çertifikata të tilla do të ndajnë qytetarët në mënyrë të pashmangshme në dy klasa: të inokuluar dhe të prekshëm.

‘Jo gjithçka është ende në vend’

Në fillim të shkurtit, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) publikoi një letër të pozicionit të përkohshëm duke vendosur kundërshtimin e saj të qartë kundër “provës së vaksinimit COVID-19 për udhëtimet ndërkombëtare si një kusht për largimin ose hyrjen”.

OBSH citoi një listë të konsideratave shkencore, etike, ligjore dhe teknologjike për të dekurajuar qeveritë që të ecin përpara me idenë. Trupi konsideron se “ka ende të panjohura kritike në lidhje me efikasitetin e vaksinimit” të tilla si sa doza kufizojnë transmetimin e virusit, sa mbrojnë ata nga infeksioni asimptomatik dhe sa zgjat imuniteti.

“Duke marrë parasysh që ekziston një disponueshmëri e kufizuar e vaksinave, vaksinimi preferencial i udhëtarëve mund të rezultojë në furnizime joadekuate të vaksinave për popullatat prioritare të konsideruara në rrezik të lartë të sëmundjes së rëndë COVID-19”, përfundoi OBSH.

“OBSH gjithashtu rekomandon që njerëzit që janë të vaksinuar të mos përjashtohen nga respektimi i masave të tjera të zvogëlimit të rrezikut të udhëtimit.”

---- ----
----
-----
-----