Ballina Lajme Bota/Rajoni Paralajmërimi i 42 ekspertëve botërorë: Ja rreziku që na kanoset pas pandemisë...

Paralajmërimi i 42 ekspertëve botërorë: Ja rreziku që na kanoset pas pandemisë së koronavirusit

162
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Pasi të ketë kaluar faza akute e urgjencës së koronavirusit, ekziston rreziku që të shihni shfaqjen e një “pandemie tjetër” në të gjithë botën, këtë herë të problemeve mendore që lidhen me koronavirusin.

Kjo, sipas “TGCOM”,  është thënë në një artikull të botuar nga revista Lancet Psychiatry, nga një grup prej 42 ekspertësh botërorë që formuan “Bashkëpunimin Ndërkombëtar të Kërkimeve të Parandalimit të Vetëvrasjeve Covid-19”. Për studiuesit, akoma mund të merren masa për të shmangur ose zvogëluar problemin.

----

Artikulli identifikon tetë faktorë psikologjikë, socialë dhe ekonomikë të lidhur me pandeminë që mund të rrisin rrezikun e vetëvrasjes, nga shqetësimet financiare deri te dhuna në familje deri tek përdorimi i shtuar i alkoolit, duke treguar masat dhe veprimet që duhen ndërmarrë për të luftuar efektet, nga mbështetja për të papunët, deri tek ndihma psikologjike nga profesionistë, ndoshta përmes video-telefonatave.

Ekspertët tregojnë se me probleme mendore pas pandemisë mund të janë njerëz që tashmë vuajnë nga probleme psikiatrike dhe të tjerë që nuk kanë përjetuar kurrë simptoma.

“Kjo është një situatë që nuk është parë kurrë më parë – shkruajnë autorët, të koordinuar nga David Gunnell i Universitetit të Bristol -. Pandemia do të shkaktojë stres dhe do t’i bëjë shumë njerëz të prekshëm.”

“Pasojat për shëndetin mendor – shtojnë ata – me siguri do të qëndrojnë për një kohë më të gjatë dhe do të arrijnë kulmin më vonë sesa pandemia aktuale. Megjithatë, hulumtimi dhe përvojat e strategjive kombëtare na japin një bazë të fortë për parandalimin. Rritja të vetëvrasjeve nuk është e pashmangshme, me kusht që veprimi të merret menjëherë “.

----- ----