Ballina LifeBizare Njihuni me 10 familjet mbretërore më të pasura në Europë (Fotot)

Njihuni me 10 familjet mbretërore më të pasura në Europë (Fotot)

23
SHPËRNDAJE

Kur flasim për familje mbretërore shumë prej nesh mendojnë për Mbretëreshën Elizabeth II e cila është ndër më të njohurat, por jo më të pasurat në Europë.

Disa nga familjet mbretërore kanë raportuar vlerën neto të cilat kapin edhe shifra në miliarda.

Ja disa nga familjet mbretërore me vlerën më të lartë neto në Europë ku përveç pasurisë personale vlerësohen edhe shtesat e dhëna nga shteti.

  1. Mbreti Philippe, Belgjikë

Pak të dhëna ka për Mbretin Philippe, por në vitin 2013, monarkia pretendohej të ishte me vlerë afërsisht 14 milion dollarë.

Lista Civile e Belgjikës mbulon të gjitha shpenzimet e bëra drejtpërdrejt nga King Philippe, të përcaktuara në rreth 13.801.830 dollarë në vitin 2013, dhe shërbimet shtesë mbështetëse financohen gjithashtu nga qeveria. Pronat Mbretërore të Belgjikës zotërohen nga Shteti ose nga Royal Trust, një institucion publik i pavarur dhe autonom. Prona e Trust nuk mund të shitet kurrë.

  1. Mbreti Felipe VI, Spanjë

Ka një vlerë neto prej 20 milion dollarësh. Mbreti i Spanjës raportohet se shkurtoi pagën e tij me 20% në 267,447 dollarë në 2015. Familja ka tetë pallate mbretërore, pesë vendbanime të qarkut mbretëror dhe dhjetë manastire. Në 2015, mënyra e jetesës së tyre mbretërore i kushtoi Spanjës 8,9 milion dollarë.

  1. Mbreti Harald V, Norvegji

Ka një vlerë neto prej 30 milion dollarësh. Mbreti Harald V nuk paguan taksat për pasurinë e tij dhe ka shpenzuar disa nga pasuritë e përmendura duke blerë një jaht mbretëror. Monarkia Norvegjeze raportohet se i kushton shtetit 72 milion dollarë në vit. Në vitin 2017, qeveria norvegjeze ndau afërsisht 32,214,394 dollarë për shtëpinë mbretërore dhe 14.88.900 dollarë për Mbretin dhe Mbretëreshën për shpenzime personale.

  1. Mbretëresha Margrethe II, Danimarkë

Vlera neto e saj është 40 milion dollarë. Margrethe II ka mbretëruar mbi Danimarkën që nga viti 1972. Lista Civile Daneze i jep familjes mbretërore 12.8 milion dollarë në vit, e cila mbulon aktivitetet e Mbretëreshës, shpenzimet e familjes mbretërore dhe shpenzimet private.

  1. Mbreti Carl XVI Gustaf, Suedi

Vlera neto e tij është 70 milion dollarë. Mbreti Carl XVI Gustaf mori 7.6 milion dollarë fonde për detyrat zyrtare në 2015, dhe Administrata e Pallatit mori gati 7.4 milion dollarë nga shteti në të njëjtin vit. Vlera neto e familjes mbretërore përfshin pronësinë private të Pallatit Solliden, një shtëpi verore në Balltik.

  1. Mbretëresha Beatrix, Hollandë

Ka një vlerë neto prej 200 milion dollarësh. Mbretëresha Beatrix ka dorëzuar fronin në 2013, por kjo nuk e pengon atë të mbetet figura më e spikatur në mbretërinë holandeze. Mbreti aktual i Hollandës, Willem-Alexander, iu nda një buxhet prej 47 milion dollarësh, i cili mbulon vizitat zyrtare dhe turne jashtë shtetit. Ai gjithashtu ka një pasuri personale të përbërë nga pasuri të paluajtshme, investime dhe aksione në Shell Oil.

  1. Mbretëresha Elizabeth II, Angli

Vlera neto  e familjes mbretërore britanike arrin deri në 600 milion dollarë dhe përbëhet nga prona, arti dhe investimet. Pjesa më e madhe e vlerës neto vjen nga The Crown Estate, i cili përfshin Pallatin Buckingham dhe xhevahiret e kurorës. Ndërsa kjo i përket shtetit britanik dhe jo Mbretëreshës, ajo zotëron vendbanimet e saj në Kalanë Balmoral dhe Pallatin Sandringham.

Nga viti 2016-2017, Granti Sovran, i llogaritur si përqindje e fitimeve të pasurive të kurorës, ishte afërsisht 57,931,768 dollarë. Mbretëresha mori rreth 20,167,835 dollarë të krijuara nga burime të qirasë së pronave.

  1. Princi Albert II, Monako

Vlera neto është 1 miliard dollarë. Princi Albert II i Monakos raportohet se zotëron rreth një të katërtën e tokës mbi të cilën ai mbretëron, shtëpia në zonën e Philadelphias të nënës së tij, Grace Kelly, të cilën ai e bleu në vitin 2016 për rreth 754,000 dollarë, një koleksion makinash antike, aksione në vendpushimin Monte Carlo Societe des Bains de Mer, dhe një koleksion pullash të kushtueshme, të gjitha kontribuojnë në vlerën neto të Shtëpisë Mbretërore. Monaco ka shpenzuar 52,788,294 dollarë për honorarët në 2015-ën.

  1. Princi Hans Adam II, Lihtenshtajni

Ka një vlerë neto prej 3.5 miliardë dollarësh. Princi Hans Adam II merr një shtesë të shpenzimeve të tokës së pashlyer me 270.709 dollarë në vend të pagës. Shtesa e shpenzimeve mund të duket se është një shumë e vogël në krahasim me mbretërit e tjerë, por Shtëpia Princely e Lihtenshtajnit raportohet se kap vlerën e 3.5 miliardë dollarëve në një pjesë të madhe për shkak të bankës private, LGT Group, dhe investimeve të bëra përmes Fondacionit Prince of Lihtenstein, i cili mbikëqyr pasuritë e patundshme, pyjet dhe verërat.

  1. Duka i Madh Henri, Luksemburg

Vlera neto kap vlerën e 4 miliardë dollarëve. Familja e Madhe e Luksemburgut nuk merr pagë, por i është dhënë rreth 324.851 dollarë çdo vit që nga viti 1948 për të kryer funksione.

Buxheti i vitit 2017 lejon gjithashtu 12,181.914 dollarë për koston e familjes së Grand Dukës. Pronësia, administrimi, kontrolli dhe të ardhurat e pasurisë private të Shtëpisë së Grand Dukës i përkasin ekskluzivisht mbajtësit të kurorës. Familja raportohet se ka një pasuri prej 4 miliardë dollarësh.

----- ----- ----- -----