Ballina Lajme nacionale “Një Popull për Drejtësi” – më 5 nëntor marsh për Astrit Deharin

“Një Popull për Drejtësi” – më 5 nëntor marsh për Astrit Deharin

26
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Me 5 nëntor marsh për Astrit Deharin.

Me moton “Një Popull për Drejtësi” më 5 nëntor organizata të shoqërisë civile, personave publik dhe organizatave politike do të marshojnë në sheshin Skënderbe në Prishtinë për vdekjen e mistershme të Astrit Deharit, aktivist i VV-së.

Ky marsh vije pas të gjeturave të raportit të ekspertëve të mjekësisë ligjore nga Qendra Universitare Romande për Mjekësi Ligjore në Lozanë (CURML) të Zvicrës, i cili hedh në dyshim se Astrit Dehari ia mori jetën vetes transmeton lajmi.net.

Njoftimi i plotë:

Ju ftojmë me datën 5 nëntor (ditë e martë) duke filluar nga ora 12:00, vendtakimi sheshi Skënderbeu, të përcjellni marshin me moton “Një Popull për Drejtësi” që ka gjetur mbështetjen e organizatave të shoqërisë civile, personave publik dhe organizatave politike të nënshkruara më poshtë.

Shënim:

Me 5 nëntor 2016, në Qendrën e Paraburgimit në Prizren, në rrethana ende të pasqaruara deri më sot ka vdekur aktivisti i Lëvizjes Vetëvendosje, Astrit Dehari. Kanë kaluar 3 vjet të drejtësisë së munguar që është kthyer në padrejtësi për familjen Dehari dhe gjithë shoqërinë tonë.

Publikimi i të gjeturave të raportit të ekspertëve të mjekësisë ligjore nga Qendra Universitare Romande për Mjekësi Ligjore në Lozanë (CURML) të Zvicrës i ka dhënë të drejtë kërkesës së familjes Dehari për hetim të ri mbi rrethanat dhe shkaqet e vdekjes së dhu nshme së Astrit Deharit. Raporti shprehimisht rrëzon hipotezën e ngritur për vetëvrasje nga Prokurori i rastit dhe bën thirrje për hetim të ri duke përfshirë hetimin e mundësisë së përfshirjes së personave të tjerë në vra sjen e tij.

Ne, organizatat dhe personat e poshtë nënshkruar, kërkojmë ndriçimin e plotë dhe sa më të shpejtë të rrethanave të vdekjes së dhunshme të Astrit Deharit. Kjo duhet të bëhet nga hetues dhe prokuror kredibil, të pavarur dhe profesional. Udhërrëfyes i këtij hetimi të ri duhet të jenë të gjeturat e ekspertëve nga Instituti i Lozanës. Objekt i hetimit dhe llogaridhënies duhet të jenë personat përgjegjës në gjithë zinxhirin institucional nga Qeveria, Policia, Drejtoria e Burgjeve, Prokuroria dhe Departamenti i Mjekësisë Ligjore.

Sot si vajza, djem, motra dhe vëllezër, prindër e familjar, si qytetarë shprehim revoltën tonë për dështimin e institucioneve të Kosovës që të mbrojnë jetën e Astrit Deharit gjatë paraburgimit dhe mungesën e hetimit adekuat për të sqaruar drejt dhe plotësisht rrethanat e vdekjes së tij.

Kërkesat e Marshit për Drejtësi drejtuar institucioneve të Kosovë janë:

Caktimi i grupit të ri hetimor kredibil si dhe bartja e rastit nga Prokuroria Themelore e Prizrenit në Prokurorinë Speciale të Republikës së Kosovës;

Shkarkimi dhe hetimi i të gjithë personave përgjegjës në gjithë zinxhirin institucional nga Qeveria, Policia, Drejtoria e Burgjeve, Prokuroria dhe Departamenti i Mjekësisë Ligjore; dhe

Fillimi i menjëhershëm i një hetimi të ri kredibil, transparent, të pavarur dhe profesional mbi rrethanat dhe shkaqet e vdekjes së Astrit Deharit, si dhe hetimin e rrethanave të vdekjes së dëshmitarit kryesor të rastit, shokut të tij të dhomës në Qendrën e Paraburgimit në Prizren, Naser Makolli.

Mbështetësit e marshit “Një Popull për Drejtësi” janë:

Alter Habitus

Alternativa

3. Anibar

4. CEL

5. CHëB Kosova

6. Organizata DRIT

7. Docomomo_Kosova

8. EC Ma Ndryshe

9. FES

10. Fondacioni Lumbardhi

11. Fondacioni për Zhvillim të Komunitetit – Gjakovë

12. Forumi për Iniciative Qytetare

13. Germin

14. GLPS

15. Grupi Anarko-Sindikalist i Prishtinës

16. HAVEIT

17. Human Rights Radio Netëork – HRN

18. INDEP

19. Iniciativa Kosovare per Stabilitet

20. Inject – Iniciativa per Drejtesi dhe Barazi

21. Instituti Demokratik i Kosoves/KDI

22. Instituti GAP

23. Integra

24. ISDY

25. KADC

26. KCSF

27. Kino ARMATA

28. KIPRED

29. Kolektivi MARShojmë S’festojmë

30. Kolektivi per Mendim dhe Veprim Feminist

31. Kombetar Uskana

32. Kosovar Youth Council – KYC

33. Kosovo Architecture Foundation

34. Kosovo Architecture Foundation

35. Kosovo Center of Diplomacy (KCD)

36. Lëvizja FOL

37. Lëvizja Studentore për Barazi – Studim, Kritikë, Veprim

38. Lëvizja VETËVENDOSJE!

39. Ojq Gjeomjedisi

40. Ojq IPSIA

41. Ojq Mundësia – Mitrovicë

42. OJQ Zana

43. ORCA

44. Organizata Advancing Together

45. Organizata Cohu

46. Organizata Koha

47. Organizata Konsumatori

48. Organizata Social Lab

49. Organizata Studentore Vlera (Belgjike)

50. Organizata THY – Prizren

51. Organizata TOKA

52. Programi për Studime dhe Hulumtime Gjinore – UP

53. Qendra Kosovare për hulumtime urbane “PRO-Planning”

54. Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT)

55. Qendra Kosovare per Studime Gjinore (QKSGJ)

56. Qendra për Art dhe Komunitet – Artpolis

57. Qendra per Politika dhe Avokim-QPA

58. Rrjeti i Grave te Kosoves

59. Shoqata Drugëza

60. Shoqata e Intelektualëve e Pavarur në Deçan.

61. Shtëpia e Sigurt – Gjakovë

62. Youth Initiative for Human Rights

63. Adem Ferizaj – Studiues
64. Adriatik Gacaferi – Aktivist

65. Agnesë Qerimi

66. Agon Maliqi

67. Agron Mulliqi

68. Alketa Xhafa Mripa

69. Alush Gashi

70. Arben Ahmeti

71. Arber Halili – Asambleist i Komunës Antëerpen (Belgjike)

72. Ardiana Shala

73. Ardian Hoxha – American School of Kosova

74. Ardin Badivuku

75. Ardita Zejnullahu – AMPEK

76. Argjentina Grazhdani

77. Arientin Abdyli – Gazetar

78. Armend Gashi – Vogue Hair

79. Artan Murati

80. Bardhi Haliti

81. Bekim Ramku

82. Besa Domi

83. Besa Luci

84. Organizata Debate Center

85. Besnik Rustemi – Social Ëorkers Organization of Kosovo

86. Betim Bregovina

87. Blerim Vela

88. Blerta Avdili

89. Çun Lajçi- artist

90. Dafina Paca – Profesore në Universitetin e Bristolit

91. Dafina Zeqiri – Artiste

92. Dardane Mehmeti – artiste

93. Drenushë Morina

94. Drin Meka – Artist

95. Dukagjin Lipa

96. Enver Robelli

97. Ereblir Kadriu

98. Erëmirë Krasniqi – Oral History Kosova

99. Eroll Bilibani

100. Ervina Halili

101. Fatbardhë Salihu

102. Ferdi Limani – Fotograf

103. Fitore Berisha

104. Florina Duli

105. Fondacioni Lumbardhi

106. Genc Kadriu

107. Halil Kurmehaj

108. Ilir Bajri

109. Ilir Deda

110. Imer Mushkolaj

111. Jeta Berisha

112. Jetlir Buja

113. Jeton Neziraj

114. Korab Krasniqi

115. Krenare Loxhaj

116. KADC

117. Leonora Aliu

118. Linda Gusia

119. Luan Hasanaj – Let’s Do It Kosova

120. Lulzim Peci

121. Majlinda Bregasi – Profesoreshe

122. Mentor Avdili

123. Migjen Abrashi Civil Development Organization (CDO)

124. Minka Berisha

125. Mirishahe Syla – Aktiviste

126. Mirlinda Kusari Purrini – Shoqata Afariste e Gruas – SHE-ERA

127. More Raca- Regjisore

128. Nazmi Sejfullahu

129. Orgesa Arifi

130. Orgest Azizi- Perkthyes dhe filozof (Paris)

131. Petrit Recica

132. Petrit Zogaj

133. Rina Shabani

134. Rron Gjinovci

135. Sakibe Doli

136. Sali Shoshi

137. Samir Potera

138. Sead Zimeri – Filozof

139. Shkëlzen Gashi – ADMOVERE

140. Shkumbin Brestovci

141. Shqipe Gjocaj- aktiviste

142. Teuta Gashi – Gazetare

143. Teuta Hoxha – Jahaj

144. Teuta Skenderi- Hulumtuese

145. Tomë Gashi- Avokat

146. Tringa Kasemi

147. Uta Ibrahimi – Utalaya Foundation

148. Valon Canhasi – Konsulent

149. Veton Kasapolli

150. Visar Geci

151. Vjollca Robelli – artiste

152. Vlera Uka

153. Xhevdet Gegollaj

Roma in Action – Gjakovë

---- ----
----
-----
-----