Ballina Lajme nacionale Në Gjilan do të duhej të mbahej takimi i përbashkët i dy...

Në Gjilan do të duhej të mbahej takimi i përbashkët i dy qeverive!

53
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Në Gjilan do të duhej të mbahej takimi i përbashkët i dy qeverive!

Shkruan: Mr.Sc.Refik HASANI

Takimi i dy qeverive deri më tani nuk ka dhën ndonjë rezulta,pasi do të duhej konkretisht të marrë vendime edhe për Medvegjë, Bujanoc e Preshevë. Ne në shkriminpublik kemi kërkuar që në Gjilan do të duhej të mbanin takimin e përbashkët Qeveria e Shqipërisë dhe e Kosovës pasiky është edhe një trekendësh kufitar. Ky takim, do të duhej të jetëpërmbajtësisht takimi i vërteti duke marrë vendime e krijuarlehtësira dhe duke ngritur Komisione e grupe punueseprofesionale në të mirë të gjitha hapsirave tonaetnike shqiptare. Vërtet mbledhje e përbashkët e dy Qeverive më datën 25 shtator të këtoj viti do të duhej të krijonteefekte pozitive jo vetëm në të mirë të Shqipërisë e Kosovës poredhe Shqiptarëve në Maqedoni, Malë të Zi, KrahinënShqiptare me Komunat Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë, Qamëri dhe anekëndGlobit kah është diaspora e jon shqiptare.Trajtimi dhe marrja e ndonjëvendimi edhe pët tri komunat do të jepte mesazh të mbështetjes morale për Medvegjë,Preshevë dhe Bujanoc por edhe të njoftoj,alarmoj dhe sensibilizoj opinionin mbidiskriminimin e tyre.Poashtu në këtë takim të caktohet njëpikë e rendit të punës së dy Qeveriv mbishikimin e mundësive se në cilatfusha, të ndihmohet Medvegja,Presheva dhe Bujanoci dhe që do të duhej që të:Miratojnnjë deklaratë të përbashkët të dy qeverive lidhur meqëndrimin ndaj diskrimimit në Medvegjë,Preshevë dhe Bujanoc dhe njëKomisionmikst për shqiptarët jashta kufijveadministrativë të Kosovës dhe Shqipërisë të vizitohen të gjithalokalitetet dhe vendbanimet e banuara me shumicë shqiptare. Të dyqeveritë mendojm që përfundimisht:Të ndajn mjete dhe të krijojn një fondë të përhershëm përnxitjen e Komunikimin, bashkëpunimitndërkufitarë dhe stimulimin zhvillimor përzonat dhe vendbanimet kufitare të këtij trekëndëshikufitarë.DyParlamentet dhe Qeveritë kan obligim moral,institucional dhe Kombëtarë që më në fundë të fillon një qasje e re, e mirëfilltë,reale, të gjithë bartësit e institucioneve të dyshteteve të bashkërendojn qëndrimet zyrtare, të harmonozojn që të përafrohenTirana e Prishtina zyrtare dhe t’i kushtojn vëmendjegjithë hapsirave tona etnike dhe jashta tyre. (Autori katë publikuar disa kumtesa e punime në konferenca shkencore mbi raportin e Prishtinës e Tiranës zyrtare ndaj kësaj krahine shqiptare që përfshin komunatMedvegjë, Bujanoc dhe Preshevë)

---- ----
-----