Ballina Lajme nacionale MPJ: Liberalizimi i vizave s’ka të bëjë me dialogun

MPJ: Liberalizimi i vizave s’ka të bëjë me dialogun

6
SHPËRNDAJE

MPJ me komunikatë për liberalizimin e vizave.

Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës ka lëshuar një komunikatë për deklaratat e fundit në të cilat ndërlidhet procesi i dialogut me Serbinë, me procesin e liberalizimit të vizave.

Sipas MPJ-së, këto deklarata janë të gabuara dhe se këto dy procese nuk ndërlidhen, shkruan lajmi.

“Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës vlerëson se është e gabuar përpjekja e disa zyrtarëve të rinj në Bruksel për të lansuar idenë që Liberalizimi i Vizave për kosovarët të ndërlidhet me përfundimin e dialogut në mes të Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë”, thuhet në njoftim.

MPJ thotë se kjo ide jo vetëm që është shkelje eklatante e së drejtës për lëvizje të lirë, por po ashtu është edhe ngatërrim i dy çështjeve, pra dy proceseve që nuk mundet dhe nuk duhet të ndërlidhen.

Dialogu si mjet i vetëm për ruajtjen e paqes dhe sigurisë së qëndrueshme në rajon në mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë ka për qëllim të ndërtoj bazamentin për vendosjen e marrëdhënieve të mira ndër-fqinjësore, thotë MPJ.

E sipas MPJ-së, dialogu në mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë dhe proceset në mes të Republikës së Kosovës dhe Bashkimit Evropian duhet të ecin ndaras dhe pa kushtëzime.

“Qytetarët e Republikës së Kosovës nuk duhet të mbahen peng të ideve “interesante”, tekeve dhe vullneteve të pamatura dhe imponuese, pavarësisht se nga kush vijnë si ide”, thuhet në komunikatë.

MPJ tutje thekson se dialogu duhet të ketë rrjedhën e vet dhe nuk duhet të has në obstrukcion nga ide që kanë për qëllim ta ndryshojnë kontekstin e zgjidhjes së problemeve të grumbulluara nga konflikti Republikë e Kosovës – Republikë e Serbisë, në një kontekst rajonal, apo në procese që Kosova ka karshi Brukselit zyrtarë.

“Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës vlerëson se jo-konstruktiviteti i imponuar dhe superior do të mbingarkojë agjendat, sepse imponimet dhe devijimet kanë premisa të keqkuptimit dhe keqinterpretimit, dhe për më tepër vështirë se do të hasin në mirëkuptim për të ofruar zgjidhje të pranueshme”, thuhet në fund.

----- ----- ----- -----