Ballina LifeBizare Lakuriqët e natës ndjekin distancën sociale

Lakuriqët e natës ndjekin distancën sociale

12
SHPËRNDAJE

 

 

Që kur pandemia COVID-19 pushtoi botën, një term është bërë një shtyllë kryesore në leksikun e gjithë botës – distanca shoqëror.

Sidoqoftë, ironia do të ishte nëse krijesat — lakuriqët e natës — që janë pranuar si burim i sëmundjes do të ndiqnin të njëjtën gjë nëse do të goditeshin nga sëmundja. Tani, një studim i ri ka zbuluar se lakuriqët e natës zgjedhin të kalojnë më pak kohë me anëtarët e tjerë të komunitetit kur sëmuren.

Studimi i botuar nga Oxford University Press zbuloi se lakuriqët e natës kaluan më pak kohë me lakuriq të tjerë, gjë që çon në ngadalësimin e ritmit me të cilin një sëmundje mund të përhapet shpejt midis kafshëve.

Ekipi i përfshirë kishte vëzhguar më parë këtë sjellje në kushte laboratorike, dhe për studimin, ata përdorën një eksperiment në terren duke përdorur sensorë për të konfirmuar ndodhjen edhe në natyrë.

“Sensorët na dhanë një dritare të re mahnitëse se si sjellja shoqërore e këtyre lakuriqëve ndryshoi nga ora në orë dhe madje minutë në minutë gjatë ditës dhe natës, edhe pse ata janë të fshehur në errësirën e një peme të zbrazët,” tha Simon Ripperger, autori kryesor i studimit.

Për studimin, autorët kryen një eksperiment në terren për të konstatuar mënyrën në të cilën sjellja gjatë sëmundjes mund të ndikojë në marrëdhëniet shoqërore me kohën midis lakuriqëve të natës.

Duke përdorur të dhëna të afërsisë me rezolucion të lartë, shkencëtarët krijuan një rrjet social dinamik. Tjetra, ata kapën 31 lakuriqë lakuriq të natës që ishin brenda zgavrës së një peme në Lamanai, Belize, shtet ky i Amerikës Qendrore.

Lipopolisaharidi – kombinimi i një lipidi dhe një polisakaridi që ka një efekt sfidues në sistemin imunitar – u injektua në gjysmën e rastësishme të lakuriqëve të natës të kapur në mënyrë që të simulonte “sëmundjen”. Lipopolisaharidet ose LPS gjenden në muret qelizore të disa baktereve patogjene. Lakuriqët e natës u injektuan me tretësirë të kripur.

Gjatë tre ditëve të ardhshme, ekipi bashkoi sensorë të afërsisë me lakuriqët e natës dhe i lëshoi përsëri në zgavër. Ndryshimet në shoqatat midis 15 lakuriqëve të kontrolluar dhe 16 lakuriqëve “të sëmurë” u gjurmuan në kushtet e tyre natyrore dhe habitatet.

Vëzhgimet e bëra nga autorët nuk ishin asgjë magjepsëse. Në krahasim me lakuriqët e shëndetshëm të kontrolluar, lakuriqët e natës “të sëmurë” u zbuluan se kalonin më pak kohë me të tjerët. Ata gjithashtu u pa që ishin më të shkëputur shoqërisht me homologët e tyre më të shëndetshëm, si përmes lidhjeve të drejtpërdrejta ashtu edhe ato indirekte.

The post Lakuriqët e natës ndjekin distancën sociale appeared first on RTV21.

-----