Ballina LifeBizare Kur pritet të përfundojë koronavirusi?

Kur pritet të përfundojë koronavirusi?

147
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Kur do të përfundojë koronavirusi dhe jeta të kthehet në normalitet?

Bota po mbyllet, vendet që dikur ishin duke u ngutur me nxitimin e jetës së përditshme janë bërë qytete fantazmë me kufizime masive të vëna në jetën tonë, nga bllokimet dhe mbylljet e shkollave deri tek kufizimet e udhëtimit dhe ndalimet për tubime masive.

----

Kryeministri Boris Johnson ka thënë se ai beson që Mbretëria e Bashkuar mund të “kthejë valën” kundër shpërthimit brenda 12 javëve të ardhshme, raporton “BBC”, transmeton lajmi.

Por edhe nëse numri i çështjeve fillon të bjerë në tre muajt e ardhshëm, atëherë do të jemi akoma larg nga fundi.

Mund të duhet një kohë e gjatë që batica të dalë jashtë, ndoshta vite.

Është e qartë se strategjia aktuale e mbylljes së pjesëve të mëdha të shoqërisë nuk është e qëndrueshme për një kohë të gjatë, dëmi social dhe ekonomik do të ishte katastrofik.

Ajo që vendet kanë nevojë është një “strategji dalje”, një mënyrë për të hequr kufizimet dhe për t’u rikthyer në normalitet.

Por koronavirusi nuk do të zhduket.

Nëse heqin kufizimet që mban virusin mbrapa, atëherë rastet në mënyrë të pashmangshme do të rriten.

“Ne kemi një problem të madh në atë që është strategjia e daljes dhe si do të dalim nga kjo”, thotë Mark Woolhouse, një profesor i epidemiologjisë së sëmundjeve infektive në Universitetin e Edinburgh.

“Nuk është vetëm Mbretëria e Bashkuar, asnjë vend nuk ka një strategji daljeje”.

Personit të parë iu dha një vaksinë eksperimentale në Shtetet e Bashkuara të Amerikës këtë javë pasi studiuesve u lejua të kalonin së pari rregullat e zakonshme të kryerjes së testeve të kafshëve.

Hulumtimi për vaksinat po zhvillohet me një shpejtësi të paparë, por nuk ka garanci se do të jetë i suksesshëm dhe do të kërkojë imunizim në një shkallë globale.

Supozimi më i mirë është që një vaksinë mund të jetë akoma 12-18 muaj larg nëse gjithçka shkon mirë. Kjo është një kohë e gjatë për të pritur kur përballeni me kufizime të pashembullta sociale gjatë kohës së paqes, transmeton lajmi.net.

Strategjia afatshkurtër në Mbretërinë e Bashkuar është të heqë rastet sa më shumë që të jetë e mundur për të parandaluar që spitalet të mbingarkohen, kur mbaroni shtretërit e kujdesit intensiv, atëherë vdekjet rriten.

Sapo të shtypen rastet, mund të lejojë që të hiqen disa masa për një kohë, derisa rastet të rriten dhe të nevojitet një raund tjetër i kufizimeve.

Kur kjo mund të jetë e pasigurt. Këshilltari kryesor shkencor i Mbretërisë së Bashkuar, Sir Patrick Vallance, tha se “vendosja e afateve absolute për gjërat nuk është e mundur”.

Bërja e kësaj mund, pa dashje, të çojë në imunitet tufë pasi gjithnjë e më shumë njerëz ishin të infektuar.

Por ekziston një pikëpyetje nëse do të zgjasë ky imunitet. Koronavirus të tjerë, të cilët shkaktojnë simptoma të zakonshme të ftohjes, çojnë në një përgjigje imune shumë të dobët dhe njerëzit mund të kapin të njëjtin virus shumë herë në jetën e tyre.

“Mundësia e tretë është ndryshimi i përhershëm në sjelljen tonë që na lejojnë të mbajmë nivelet e ulëta të transmetimit”, tha Prof Woolhouse.

Kjo mund të përfshijë mbajtjen e disa prej masave që janë zbatuar. Ose duke prezantuar testime rigoroze dhe izolim të pacientëve për t’u përpjekur të qëndrojnë në krye të çdo shpërthimi.

Zhvillimi i barnave që mund të trajtojnë me sukses një infeksion Covid-19 mund të ndihmojnë gjithashtu strategjitë e tjera.

Ato mund të përdoren sa më shpejt që njerëzit tregojnë simptoma në një proces të quajtur “kontrolli i transmetimit” për t’i ndaluar ato t’i kalojnë ato të tjerëve.

Ose për të trajtuar pacientët në spital për ta bërë sëmundjen më pak vdekjeprurëse dhe për të zvogëluar presionet ndaj kujdesit intensiv. Kjo do t’i lejonte vendet të përballen me më shumë raste përpara se të kishin nevojë të rivendosin pengesat.

Rritja e numrit të shtretërve të kujdesit intensiv do të kishte një efekt të ngjashëm duke rritur aftësinë për të përballuar shpërthime më të mëdha.

----- ----