Ballina AKTUALE Kur dhe si do t’i marrin të rritur nga 100€ dhe kur...

Kur dhe si do t’i marrin të rritur nga 100€ dhe kur do të fillojë transferimi i parave tek kompanitë në Serbi?

4515
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral - -------

100 EURO SECILI I RRITUR PAS GJENDJES SË JASHTËZAKONSHME

Nëse vlerësimet sugjerojnë se kriza me virusin koronar mund të zgjasë dy deri në tre muaj, të gjithë qytetarët e rritur të Serbisë do të jenë në gjendje të llogarisin mbi 100 euro shtesë në kuletat e tyre gjatë verës, pasi Ministri i Financave gjithashtu njoftoi dje një masë të drejtpërdrejtë ekonomike direkte ndihmë për qytetarët. Ai deklaroi se paratë do të mbërrinin në llogari disa javë pasi të ishte hequr gjendja e jashtëzakonshme transmeton bujanoci.net

Sinisa Mali theksoi se shteti dëshiron të jetë solidar dhe i bashkuar me masat e tij, të ndihmojë të gjithë për të kapërcyer sa më mirë krizën aktuale, dhe kështu ndau rreth 70 miliardë dinarë për t’i dhënë secilit qytetar të rritur nga 100 euro.

Kjo është e mirë për rritjen e shpenzimeve, të likuiditetit, sepse me blerjen e mallrave dhe shërbimeve, qytetarët do ta kthejnë ekonominë e tyre në vete, “tha Mali transmeton Bujanoci.Net

I pyetur se si do të bëhej pagesa, Mali tha se paratë do të depozitoheshin në llogarinë e çdo qytetari të rritur të Serbisë.

Sipërmarrësit, ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, si dhe ndërmarrjet e mëdha, mund të mbështeten në mbështetjen e shtetit nga mesi i majit, kur duhet të marrin këstin e parë të ndihmës financiare të shpallur për pagimin e pagave për punonjësit, ndërsa të gjithë qytetarët e rritur të Serbisë në llogaritë e tyre mund të prisnin 100 euro disa javë pas përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme. Këto masa janë pjesë e një pakete më të madhe mbështetjeje ekonomike të paraqitur dje nga Ministri i Financave Sinisa Mali.

Konkretisht, sipërmarrësit, e mëdha, ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme do të jenë në gjendje të llogarisin në ndihmën e qeverisë në shumën e tre pagave minimale për punëtor, ndërsa ndërmarrjet e mëdha që dërgojnë punonjës në pushim të detyruar për shkak të zvogëlimit të vëllimit të biznesit ose mbylljes së plotë do të marrin një subvencion në shumën prej 50 përqind të “minimumit”.

Siç njoftoi Ministri i Financave, këto fonde do të transferohen në një llogari speciale të kompanisë, e cila më pas do të shpërndajë paratë tek punonjësit, dhe biznesmenët mund të presin që shteti t’i paguajë të tretat e para të fondeve në mesin e majit.

“Pastaj pas rreth një muaji, do të pasojë kësti i dytë, dhe pastaj i treti i fundit. Pagesa do të shkojë në pjesë në mënyrë që të mos ndodhë abuzim, në mënyrë që dikush të mos marrë para dhe ta përdorë për qëllime të tjera përveç pagave të punëtorëve”, shpjegoi Sinisa Mali.

Sidoqoftë, nuk ka ende një udhëzim të saktë se si dhe kur kompanitë e interesuara do të aplikojnë për këtë program, dihet vetëm se vetëm firmat që nuk pushuan më shumë se 10 përqind të punonjësve që kishin një punë në 15 mars, dhe që nuk u ngrinë, mund të mbështeten në pakon ekonomike./Bujanoci.Net/

---- ----
-----