Ballina Shëndetësi Komisioneri i urgjencës në Itali: Pfizer ka reduktuar shifrën totale me 165...

Komisioneri i urgjencës në Itali: Pfizer ka reduktuar shifrën totale me 165 mijë doza

13
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Ka dy data të rrethuara me të kuqe në hartën rrugore të fushatës italiane të vaksinimit kundër Covid. E hënë, 25 janar, kur dërgesat e Pfizer-BioNTech pritet të kthehen rregullisht.

Dhe e Premtja 29, kur Agjencia Europiane e Barnave vendos për dritën jeshile mbi antidotin e AstraZeneca: ajo ka kosto më të ulët zhvillimi dhe nuk kërkon temperatura tepër të ulta për ruajtje dhe transport, por pak prova janë kryer te të moshuarit, kështu që frika është se cila mund të autorizohet vetëm për popullatën nën 55 vjeç.

Nëse AstraZeneca është në dispozicion “pa kushte të veçanta, ne do të kemi edhe 40 milion vaksina, 16 milion në tremujorin e parë të 2021 – llogaritur komisioneri i urgjencës, Domenico Arcuri, i ftuar në Domenica In -, dhe ne do të jemi në gjendje të përshpejtojmë fushatën e vaksinimit, duke parashikuar për shembull subjektet e dobëta midis 60-70 vjet dhe kategoritë e tjera në rrezik “.

Ndërkohë, skenari bëhet gjithashtu i pasigurt nga ngadalësimi i dërgesave të Pfizer-BioNTech, të cilat i premtojnë BE-së për të kufizuar vonesën në një javë. Nesër në Itali arrijnë 397.800 doza (duke llogaritur 6 për secilën shishkë, në vend të 5), 164.970 më pak se ato të rëna dakord (-29%). Përballë dyshimit se të zhdukurit përfundojnë në Shtetet e Gjirit gati për të paguar më shumë, Arcuri shmang çdo koment: “Unë mund të buzëqesh …”.

Kundër vendimit të njëanshëm të Pfizer, Codacons paraqiti një ankesë tek 104 prokurorë në të gjithë Italinë dhe nesër do të dërgojë një në Antitrust Europian, për abuzim të një pozicioni dominues. Situata shqetëson veçanërisht guvernatorët e Rajoneve me shkurtimet më të rëndësishme.

“Është e papranueshme” -53.8% e Friuli Venezia Giulia, sipas presidentit të saj, Massimiliano Fedriga: “Unë mendoj se kemi nevojë për një ribalancim, që prerja të ndahet në mënyrë të barabartë në vend”. Provincat e Trentos dhe Bolzanos do të kenë përkatësisht 60% dhe 57.1% më pak, Veneto 52.5%, gjysma e Sardenjës, Pulia dhe Kalabria 38.4% më pak, Toskana 36%, Lombardia 26.8% dhe Lazio 25%. Abruzzo, Basilicata, Marche, Molise, Umbria dhe Valle d’Aosta janë të vetmit pa shkurtime në shpërndarje.

Në praktikë, deri në furnizimin tjetër, Italia do të ketë në dispozicion rreth 700 mijë doza. Shishkat që mbërrijnë sot, duke përjashtuar rrethana të paparashikuara, do t’ju lejojnë të mos keni nevojë të ndryshoni vaksinën për përforcuesin duke përdorur Moderna, lloji tjetër i profilaksisë që tani disponohet.

Një zgjidhje “me të vërtetë e pa këshillueshme” për Arcuri, sipas së cilës “është gjithashtu mirë” të respektohet “intervali tre javor midis dozës së parë dhe të dytë”.

Deri më tani, 54,000 vaksina në ditë janë organizuar (mbi 1,1 milion gjithsej) dhe të Dielën në spitale të ndryshme në vend ka pasur thirrjet e para për ata që morën pjesë në Ditën e V në 27 Dhjetor, duke filluar me Spallanzani në Romë (130 njerëz), ku vaksinimi i mbi 80 viteve ka filluar gjithashtu në baza eksperimentale.

Për të siguruar tërheqjen, vaksinat e planifikuara në Toskanë janë shtyrë për disa ditë, si në Emilia Romagna dhe Puglia. Dhe Lazio gjithashtu shprehu frikën: “Ne jemi pak të shqetësuar – tha këshilltari rajonal për shëndetin, Alessio D’Amato -. Ky ngadalësim nuk ndihmon sepse ne ishim të gatshëm të bënim hapin e cilësisë me 10 mijë vaksina në ditë. këto doza do të jemi në gjendje ta bëjmë gjysmën e saj “.

Në planin e tij për të vaksinuar 42 milion italianë, Arcuri ka “punësuar” pro bono një tjetër emër të shkëlqyeshëm, pas arkitektit Stefano Boeri: ai është regjisori fitues i Oskarit Giuseppe Tornatore, autor i tre spoteve të fushatës, me muzikën e një tjetri Fituesja e Oskarit, Nicola Piovani.

“Njerëzit që janë ende të pasigurt, të cilët thonë se nuk duan të bëjnë vaksinën, nuk duhet të fajësohen por të kuptohen dhe ndihmohen”, është ideja që frymëzoi drejtorin e Nuovo Cinema Paradiso, falënderuar nga Ministri i Shëndetësisë, Roberto Speranza, me një cicërimë në të cilën ai rifilloi linjën kryesore të reklamës së parë: “Ne duhet ta duam njëri-tjetrin”.(ANSA, scan)

---- ----
----
----- ----
-----