Ballina Lajme Bota/Rajoni Koha për të krijuar historinë e qymyrit

Koha për të krijuar historinë e qymyrit

16
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Qymyri është në zemrën toksike të ekonomisë së sektorit të karburanteve fosile e prej kësaj në të gjithë botën humori po ndryshon. Xi Jinping ka miratuar një objektiv për të ulur në zero emetimet e karbonit të Kinës deri në 2060. Nën Joe Biden, Amerika do të bashkohet përsëri me marrëveshjen e Parisit, të cilën e miratoi pesë vjet më parë. Në tregjet financiare, firmat me energji të pastër janë në modë. Këtë muaj Tesla do të bashkohet me indeksin e aksioneve s & p 500 – si një nga anëtarët e saj më të mëdhenj.

Çuditërisht, në një fushë ku fjalët janë të lira, ka pasur edhe veprim. Në Amerikë dhe Europë, konsumi i qymyrit, burimi më i madh i gazrave serë, ka rënë me 34% që nga viti 2009. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, një organ ndërqeveritar, llogarit që përdorimi global nuk do të kalojë kurrë kulmin e tij para Covidit.

Megjithatë qymyri ende përbën rreth 27% të energjisë së papërpunuar që përdoret për të furnizuar gjithçka, nga makinat në rrjetet elektrike. Ndryshe nga gazi natyror dhe nafta, ai është karbon i përqendruar, dhe kështu përbën një vlerë marramendëse prej 39% të emetimeve vjetore të CO2 nga lëndët djegëse fosile. Nëse emetimet globale do të bien shumë dhe shpejt, detyra tani është të dyfishohet suksesi i Perëndimit dhe të përsëritet në Azi. Nuk do të jetë e lehtë.

Qymyri u rrit gjatë Revolucionit Industrial. Në botën e pasur, përdorimi i tij në furrat dhe kaldajat arriti kulmin në vitet 1930 dhe u zbeh ndërsa lëndët djegëse më të pastra u bënë të disponueshme. Konsumi në Perëndim ka rënë kohët e fundit. Në Britani termocentralet e fundit me qymyr mund të mbyllen shpejt, që në 2022. Peabody Energy, një minerë e madhe amerikane e qymyrit, ka paralajmëruar se mund të falimentojë për herë të dytë në pesë vjet.

Megjithëse çmimet e karbonit përshpejtuan zhvendosjen në Europë, administrata Trump ka favorizuar industrinë e qymyrit në Amerikë me mbështetje politike – por përsëri ajo ka rënë. Një arsye është konkurrenca nga gazi natyror i lirë i prodhuar në Amerikë. Kreditë dhe subvencionet kanë bërë që burimet e rinovueshme të rriten, gjë që ka ndihmuar në uljen e kostove të tyre. Fermat e energjisë diellore dhe era në tokë janë tani burimi më i lirë i energjisë elektrike të re për të paktën dy të tretat e popullsisë së botës, thotë Bloombergnef, një grup i të dhënave. Ndërsa qymyri përballet me rivalë më të pastër dhe perspektivën gjithmonë  e më të madhe  të rregullimit, bankat dhe investitorët po largohen, duke rritur koston e kapitalit të qymyrit.

Kjo është një fitore, por vetëm e pjesshme. Në dekadën e kaluar, ndërsa Europa është kthyer kundër qymyrit, konsumi në Azi është rritur me një të katërtën. Kontinenti tani përbën 77% të të gjithë përdorimit të qymyrit. Vetëm Kina djeg më shumë se dy të tretat e kësaj pjese, e ndjekur nga India. Qymyri dominon në disa ekonomi me madhësi të mesme, me rritje të shpejtë, përfshirë Indonezinë dhe Vietnamin.

Nëse qëllimi është të kufizohet rritja e temperaturës globale në 2 ° C mbi nivelet para-industriale, nuk është mirë të presësh që oreksi i Azisë për qymyr të zbehet. Impiantet e reja janë ende duke u ndërtuar. Shumë prej tyre tashmë të përfunduara nuk janë përdorur plotësisht dhe kanë ende dekada jetë brenda tyre. As nuk mjafton të presësh një zgjidhje nga teknologjitë “qymyr të pastër”, të cilat synojnë të kapin dhe të ruajnë emetimet kur ato lirohen. Ato mund të ndihmojnë në trajtimin e ndotjes nga përdorimet industriale, siç është prodhimi i çelikut, por ato janë shumë të shtrenjta për prodhimin e energjisë.

Prandaj Azia ka nevojë për politika të reja për të hequr zakonin e saj të varësisë ndaj qymyrit, dhe së shpejti. Qëllimi duhet të jetë ndalimi i ndërtimit të termocentraleve të reja me qymyr dhe “dalja në pension” e atyre ekzistuese. Disa vende kanë ndërmarrë një hap të parë, duke vendosur objektiva dhe ndalime të reja. Filipinet kanë shpallur një moratorium mbi impiantet e reja; Japonia dhe Bangladeshi po ngadalësojnë ndërtimin, gjithashtu. Plani i ri pesëvjeçar i Kinës, i cili do të publikohet vitin e ardhshëm, mund të kufizojë përdorimin e qymyrit. Ajo duhet të vendosë kufirin e saj në nivelet aktuale, në mënyrë që rënia të fillojë menjëherë.

Nëse synimet do të jenë të besueshme, vendet aziatike duhet të trajtojnë probleme më të thella. Strategjia që ka funksionuar në Europë dhe Amerikë do t’i arrijë ato deri më tani, sepse firmat minerare, termocentralet, prodhuesit e pajisjeve dhe bankat që i financojnë ato shpesh janë të kontrolluara nga shteti. Forcat e tregut dhe taksat e karbonit, të cilat përdorin sinjale çmimesh për të ndryshuar stimujt, janë më pak efektive. Dhe politika e qymyrit është e pabesë. Ekonomia e qymyrit formon një lidhje të punësimit, borxhit, të ardhurave nga taksat dhe eksportet. Kina ka përdorur Nismën e saj “Belt and Road” për të shitur si makineri minerare ashtu edhe termocentrale. Në të gjithë rajonin, qeveritë lokale varen nga qymyri për të ardhurat. Shumë do ta mbrojnë sektorin me egërsi.

Një hap në luftën kundër lobeve rajonale është të ridizenjohen sistemet e energjisë në mënyrë që burimet e rinovueshme të konkurrojnë drejt dhe stimujt të funksionojnë. Shumica e burimeve të ripërtëritshme sigurojnë vetëm energji të përhershme, sepse moti është i ndryshueshëm. Rrjetet inteligjente kombëtare mund ta zbusin këtë duke lidhur rajone të ndryshme. Shumë prej sistemeve të energjisë elektrike të Azisë mbytin sinjalet e tregut sepse ato janë mbyllur në kontrata të furnizimit afatgjatë të trashëgimisë me firmat e qymyrit dhe sepse janë të mbushura me subvencione të errëta dhe kufij të çmimeve. Heqja e tyre në mënyrë që tregjet dhe taksat të funksionojnë më mire, do të lejojë që energjia e rinovueshme të tkurrë qymyrin.

Hapi tjetër është të kompensohen humbësit. Mësimi nga qytetet e varfra të minierave në Uellsin Jugor dhe Virxhinian Perëndimore është se humbjet e vendeve të punës akumulon tensione politike. Coal India, kolosi kombëtar i minierave, ka 270,000 punëtorë. Nga provinca Shanxi në Kinë në Jharkhand në Indi, qeveritë lokale do të kenë nevojë për transferime fiskale për të ndihmuar në ribalancimin e ekonomive të tyre. Bankat mund të kenë nevojë të rikapitalizohen: Huamarrësit shtetërorë të Kinës mund të kenë nën rrezik deri në 1trilion $.

Europa dhe Amerika kanë treguar që King Coal mund të rrëzohet nga froni, por ata nuk mund të jenë spektatorë ndërsa Azia punon për të përfunduar revolucionin. Qymyri mundësoi zhvillimin e Perëndimit. Në vitin 2019 konsumi i qymyrit për person në Indi ishte më pak se gjysma e atij në Amerikë. Është në interesat afatgjata të Azisë të rrëzojë qymyrin, por kostot afatshkurtra politike dhe ekonomike janë mjaft të mëdha sa veprimi mund të jetë shumë i ngadaltë. Nëse politikanët në Europë dhe Amerikë janë seriozë në luftën kundër ngrohjes globale, ata duhet të punojnë më shumë për të depresionuar qymyrin diku tjetër. Kjo përfshin respektimin e premtimeve të mëparshme për të ndihmuar vendet në zhvillim të merren me ndryshimin e klimës.

Në fund të fundit, megjithatë, përgjegjësia do të jetë me vetë Azinë. Dhe lajmi i mirë është se në shumicën e interesave të Azisë është që ta bëjë këtë. Njerëzit e saj, infrastruktura dhe bujqësia janë të ekspozuar në mënyrë të rrezikshme ndaj thatësirave, përmbytjeve, stuhive dhe niveleve të detit në rritje të shkaktuara nga ndryshimi i klimës. Një klasë e mesme në rritje dëshiron që qeveritë e tyre të pastrojnë metropolet mbytëse të Azisë. Dhe energjia e rinovueshme ofron një rrugë drejt energjisë më të lirë, të gjeneruar në shtëpi, si dhe një burim punësimi dhe inovacioni industrial. Ditët e qymyrit janë të numëruara. Sa më shpejt të dërgohet në muze dhe libra historie, aq më mire do të jetë për të gjithë globin. (The Economist, SI)

---- ----
----
-----
-----