Ballina LifeBizare Karburantet për avionë nga mbetjet ushqimore!

Karburantet për avionë nga mbetjet ushqimore!

14
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral - -------

Me zhvillimin e aeroplanëve që funksionojnë me bateri për fluturime të distancave të gjata një perspektivë e largët në këtë pikë, shumë vëmendje është përqendruar në zëvendësimin e karburantit ekzistues të avionëve me një alternativë të qëndrueshme. Shkencëtarët thonë se një qasje e re për të bërë karburantet për avionë nga mbetjet e ushqimit ka potencialin për të zvogëluar masivisht emetimet e karbonit.

Ky studim vjen në kohën që industria e aviacionit në të gjithë botën po përballet me vendime të vështira, në lidhje me mënyrën e kombinimit të kërkesës së rritur për fluturim dhe nevojën për të ulur me shpejtësi emetimet e karbonit në ajër. Metodat aktuale të bërjes së karburantit “të gjelbër” për avionë bazohen në një qasje të ngjashme për të bërë bionaftë për makina dhe automjete të rënda.

Zakonisht kjo procedurë kërkon përdorimin e vajrave vegjetalë të virgjër si dhe yndyrnave të mbetura për të krijuar karburantin sintetik dhe aktualisht është më ekonomike që këto vajra dhe mbeturina të shndërrohen në naftë. Megjithatë, studiuesit thonë se kanë zhvilluar një metodë alternative që është në gjendje të kthejë mbeturinat e ushqimit, plehrat e kafshëve dhe ujin e mbeturinave në një hidrokarbur konkurrues, një lloj parafine që funksionon në motorët reaktivë.

The post Karburantet për avionë nga mbetjet ushqimore! appeared first on KOHA.

---- ----
-----