Ballina Shëndetësi Ja përse është e rëndësishme të dhurohet gjak

Ja përse është e rëndësishme të dhurohet gjak

34
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Motivet e mira për të dhuruar gjak, në fakt, nuk mungojnë: le të shohim se cilat janë dhe përse është kaq e rëndësishme t’i dedikosh një pjesë të vogël të kohës këtij aktiviteti, transmeton Monitor.

Pse duhet dhuruar gjak?

Është e rëndësishme të mbani mend se dhurimi i gjakut është një aktivitet vullnetar, anonim dhe i papaguar.

Cilat janë kërkesat për të dhuruar gjak?

Një nga shqetësimet që tenton t’i frenojë njerëzit nga dhurimi i gjakut, është fakti se nuk i përmbushin të gjitha kërkesat për të qenë në gjendje të dhurojnë gjak. Le të shohim se cilat janë ato:

Mosha midis 18 dhe 60 vjet. Mbi moshën 60 vjeç, mjeku përgjegjës për seksionin e dhuruesve të gjakut vlerëson shëndetin deri në moshën 70-vjeçare;

Peshon më shumë se 50 kg;

Gjendje e mirë shëndetësore.

Shoqatat gjithashtu përqendrohen në mënyrën e jetesës: nuk mund të dhurojë ai që ka sjelljë që mund të rrezikojë shëndetin e vet dhe të atyre që marrin gjak. Vlerësimi kryhet nga një mjek përmes një interviste, një vlerësimi klinik dhe disa testeve.

Grupet e gjakut dhe përputhshmëria

Dr.Karl Landsteiner ishte i pari, që në fillim të shekullit të njëzet, identifikoi grupet e gjakut. Së pari, transfuzionet ndodhën automatikisht nga një person në tjetrin duke shkaktuar dëme serioze për njerëzit e përfshirë. Sot, rëndësia e njohjes së grupit të gjakut bëhet në mënyrë që të ketë vetëdijesi për pajtueshmërinë midis dhuruesve dhe marrësve.

Në fakt, ekzistojnë katër grupe gjaku që gjithashtu mund të diferencohen sipas faktorit të Rhesus, shkurt si Rh, i cili mund të jetë pozitiv (kur është i pranishëm) ose negativ:

A

B

AB

0.

Në total, pra, secili mund t’i përkasë një prej tetë grupeve. Grupi 0 është përcaktuar si një “dhurues universal” sepse mund të kryejë transfuzionet drejt ndonjë grupi tjetër, ndërsa Grupi AB është një “marrës universal”. Por le të shohim të gjitha opsionet në sajë të tabelës së mëposhtme të zhvilluar nga AVIS:

Dhurimi i gjakut: frika më e zakonshme

Kërkesat për të dhuruar gjak janë shumë përfshirëse dhe do të lejonin më shumë njerëz të merrnin pjesë në këtë praktikë vullnetare dhe kolektive. Megjithatë, ka shumë frikë, shpesh personale, që ngadalëson rritjen e numrit të dhuruesve. Ka nga ata që janë të bindur se nuk kanë një mënyrë jetese adekuate, që kanë frikë se dhurimi i gjakut bën keq, por edhe nga ata që kanë fobi të gjilpërave.

Dhurimi i gjakut: 8 arsye për ta bërë këtë

Le të shohim disa arsye pse dhënia e gjakut është një zgjedhje e mirë.

Ndihmoni shumë njerëz

Dhurimi i gjakut

Një transfuzion është kaq thelbësor për ata që janë viktima të një aksidenti ose që kanë bërë operacione, por është e dobishme çdo ditë për mijëra njerëz të tjerë, që vuajnë nga sëmundje që kërkojnë transfuzione të shpeshta, si në rastin e anemisë së madhe mesdhetare, ose helmeve që rrjedh nga plazma.

Kontribuoni në vetë-mjaftueshmërinë

Gjaku, ashtu si shumë komponentë të tjerë organikë, ka një “datë të skadimit”. Në të vërtetë, ai mbahet për afro 40 ditë nga koha e grumbullimit dhe madje edhe më pak, nëse marrësi është një fëmijë ose një person i moshuar. Rrjedhimisht, është e rëndësishme që vazhdimisht të shtohet numri i dhuruesve dhe, mbi të gjitha, të planifikohen donacionet në mënyrë të rregullt për të mbajtur të qëndrueshme sasinë e gjakut në dispozicion.

Mjaftojnë pak minuta

Dhurimi i gjakut është një aktivitet që nuk kërkon një investim të madh në kohë. Marrja e gjakut, në fakt, merr disa minuta. Ligji gjithashtu rregullon frekuencën e dhurimit: katër herë në vit për burrat, dy herë për gratë pjellore, në çdo rast, intervali mes një takimi dhe atyre në vijim nuk mund të jetë më pak se 90 ditë. Mund të përsëritet më shpesh nëse zgjedhim të dhurojmë vetëm plazmën, në këtë rast është e mundur të bëjmë një takim edhe pas vetëm 15/30 ditëve.

Dhurimi i gjakut bën keq? Është një mit fals

Shumë janë të shqetësuar për faktin se marrja e gjakut mund të dëmtojë, por komuniteti i madh i donatorëve e mohon këtë frikë. Në fakt, kjo është një procedurë pa dhimbje, nuk është e dëmshme për shëndetin dhe i gjithë materiali i përdorur është i disponueshëm. Për më tepër, gjaku i dhuruar nga organizmi ynë riprodhohet në një kohë të shkurtër në mënyrë që të mos rrezikojmë pabarazitë apo probleme të tjera.

Dhuroni gjak në material njëpërdorimsh

Gjaku nuk prodhohet artificialisht

Dhurimi i gjakut është gjithashtu i rëndësishëm, sepse është e pamundur të krijosh të njëjtin kombinim të qelizave të bardha të gjakut, qelizave të kuqe të gjakut, trombociteve dhe plazmës në laborator. Vetëm dhurimi vullnetar përgjegjës i lejon ata që kanë nevojë për të, për të hyrë në transfuzionet e nevojshme.

Është një detyrë për të gjithë

Dhurimi i gjakut nuk është një zgjedhje e thjeshtë, por një gjest që ka pasoja të rëndësishme në jetën e njerëzve. Në fakt, siç e thamë edhe më lart, për t’u bërë donator, duhet të jeni vetëm 18 vjeç, të peshoni mbi 50 kg dhe të jini të shëndetshëm.

Sot i takon atij ose asaj, dhe nesër…?

Një pikë në të cilën shoqatat e dhuruesve të gjakut janë shumë këmbëngulës është reciprociteti i dhurimit. Në të vërtetë, ne të gjithë mund të kemi nevojë për gjak në të ardhmen dhe për të kontribuar aktivisht në ndërtimin e një komuniteti të gjerë njerëzish të gatshëm për të dhuruar dhe ndihmuar vetveten dhe të dashurit tanë nëse gjendemi në vështirësi.

---- ----
-----