Ballina Lajme nacionale Hahn i quan kosovarët të “padurueshëm” për vizat

Hahn i quan kosovarët të “padurueshëm” për vizat

11
SHPËRNDAJE

Hahn thotë se kosovarët “të padurueshëm” me kërkesën për liberalizim të vizave.

Komisari i BE për Zgjerim, Johannes Hahn ka thënë se prioritet i komunitetit evropian është zgjidhja e konfliktit në mes të Kosovës dhe Serbisë.

Sipas tij kjo do ti bënte mirë gjithë Ballkanit në ruajtjen e stabilitetit. Në një intervistë të gjatë për gazetën austriake Der Standard, Hahn ka folur edhe për liberalizimin e vizave, duke potencuar përkrahjen e madhe të Gjermanisë kundrejt Kosovës.

Ai ka thënë se sheh vullnet politik për përfundimin e një marrëveshjeje mes Serbisë dhe Kosovës.

“Patjetër e shoh atë në Serbi, por edhe në Kosovë, dhe shpresoj se kushtet për përparim do të krijohen në Kosovë pas zgjedhjeve të reja të mundshme në vjeshtë. Zgjidhja e këtij konflikti është një prioritet i bashkësisë ndërkombëtare”, tha Hahn.

Hahn ka folur edhe për procesin e liberalizimit të vizave, duke përmendur rolin e Austrisë që Ministria e Punëve të Brendshme e këtij shteti, ishte kundër liberalizimit të vizave, megjithëse Kosova plotësoi të gjitha kushtet.

“Në Austri, nuk e di se cili është statusi i fundit në lidhje me liberalizimin e vizave të Kosovës. Mund të theksoj vetëm se qeveria austriake është krejtësisht një nga mbështetësit më të mëdhenj të perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor. Gjermania tashmë ka ndryshuar qëndrimin e saj në lidhje me Kosovën, Ministri i Brendshëm gjerman Horst Seehofer është shumë në favor të liberalizimit të vizave të vendit. Sepse procedura që Gjermania tani ka të bëjë me kosovarët është shumë më e shtrenjtë dhe më e shtrenjtë sesa regjimi pa viza”, tha Hahn.

Hahn tha se Kosova ka përmbushur kushtet e kërkuar dhe tani me të drejtë kërkon liberaizimin e vizave.

“Duhet gjithashtu të thuhet se kosovarët fillimisht hezituan për dy vjet e gjysmë për të përmbushur kushtet. Tani që i kanë plotësuar ata, ata janë të padurueshëm – në njëfarë mënyre me të drejtë. Por, tashmë kishte ndërtuar një humor negativ në Këshill. Dhe, në thelb, si rezultat i politikës së shtrënguar të migracionit për çështjen e liberalizimit të vizave, është zhvilluar një qëndrim më i ashpër që nuk ishte i pranishëm në masën që ne kemi filluar këto procese”, tha Hahn.

-----