Ballina LifeBizare Gjumi – sekreti për linja perfekte dhe trup të shëndoshë

Gjumi – sekreti për linja perfekte dhe trup të shëndoshë

17
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Një nga gjërat që duhet të bëni nëse doni linja trupore perfekte dhe trup të shëndetshëm është që të flini sa duhet. Për shumicën e njerëzve kjo do të thotë 7 deri në 8 orë gjumë në natë.

Nëse përpiqeni të flini më pak, gjë që shumë njerëz e bëjnë, atëherë kjo do të ndikojë në disponimin tuaj dhe aftësinë e trupit tuaj për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak, të cilat mund të çojnë në mbiushqyerje.

Pse ndodh kjo?

Dr Eleanor Scott tha se kur njerëzit janë të privuar nga gjumi, ata shpesh kanë nevojë për ushqime të ëmbla, të cilat mund të shpjegojnë dëshirat për çokollata. Gjithashtu nëse jeni të zgjuar kur do të duhej të flini, ju prodhoni më shumë kortizol të hormoneve të stresit dhe kjo mund të ndikojë në oreksin tuaj, si dhe në nivelin tuaj të glukozës.

Scott vuri në dukje gjithashtu se gjumi i varfër pengon hormonet e urisë, si leptin dhe ghrelin. Këto punojnë së bashku për të menaxhuar oreksin. Leptini redukton urinë, ndërsa ghrelin e promovon atë.

Kur studiuesit në Universitetin e Çikagos kohët e fundit kanë monitoruar nivelet e hormoneve të urisë dhe oreksin në një grup vullnetarësh, ata panë disa rezultate dramatike.

Si pjesë e këtij studimi, nga vullnetarët u kërkua të flinin vetëm katër orë gjumë një natë për gjashtë netë, pasuar nga gjashtë net, kur ata mund të flinin aq sa donin.

Testet treguan se kur ata ishin të privuar nga gjumi, kishin më të ulët të nivelit të leptineve për 18 për qind dhe 28 për qind më të lartë nivelin e grelelit, gjë që u pasqyrua në faktin se gjithashtu raportuan se ndiheshin shumë, shumë të uritur.

Mesazhi është, nëse doni që hormonet tuaja të urisë të punojnë për ju e jo kundër jush, duhet t’i jepni përparësi në gjumë.

---- ---- ----
-----