Ballina Lajme Bota/Rajoni Gjendet paraardhësi i virusit, pacienti zero nuk ndodhej në Wuhan

Gjendet paraardhësi i virusit, pacienti zero nuk ndodhej në Wuhan

22
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Mutacionet e pasardhësve dhe pasardhësve të tij prodhuan më pas shumë lloje koronavirusesh që u bënë dominuese, me kalimin e kohës duke zënë vendin e njëri-tjetrit në Azi dhe Europë. Progenitori i virusit SarsCoV2 lindi në Kinë, ku lindi një familje koronavirusësh që u përhapën në të gjithë botën, në fazën e parë të pandemisë; një nga këta ‘nipër e mbesa’ është lloji që shkaktoi shpërthimin e parë të Wuhan

Identifikohet paraardhësi i virusit SarsCov2. Ndërsa kafsha që mund të ketë shërbyer si një rezervuar natyror për virusin përgjegjës për pandeminë Covid-19 mbetet një mister, grupi kërkimor në Universitetin Temple në Filadelfia të udhëhequr nga Sudhir Kumar arriti të gjurmojë origjinën e virusit duke ndjekur mutacionet e tij prapa në kohë, deri në rindërtimin e trungut familjar. Duke shkuar më tej në kohë, duke analizuar një sekuencë gjenetike pas tjetrës midis atyre të depozituar në bazat e të dhënave ndërkombëtare, studiuesit zbuluan se paraardhësi i SarsCoV2, i quajtur proCoV2, dhe variantet e tij, po qarkullonin në të gjithë botën që nga tetori. Sipas studimit, botuar në revistën Molecular Biology and Evolution, proCov2 është paraardhësi më i fundit i zakonshëm, një lloj ‘nëne’ e të gjithë familjes së koronavirusëve SarsCoV2. Studiuesit e udhëhequr nga Sudhir Kumar u hodhën në gjurmët gjenetike të koronavirusit dhe, duke u kthyer në kohë në bazë të hartave gjenetike, ata rindërtuan fillimin e historisë së tij evolucionare duke gjurmuar përhapjen e tij në kohë dhe hapësirë.

“Një teknikë e përdorur zakonisht në hulumtimin e kancerit u përdor për të identifikuar gjenomën prindërore, e quajtur analiza e renditjes së mutacionit, e cila bazohet në analizën e shtameve mutante”, tha gjenetikisti Giuseppe Novelli, nga Universiteti Tor Vergata. “Ne shohim se sa shpesh çiftet e mutacionit shfaqen së bashku për të gjetur rrënjën e virusit”. Studimi i sekuencave është gjithashtu bën të mundur të datohet me një përafrim të caktuar origjina e virusit: “Grupi i Kumar vlerëson se virusi ka një normë mutacioni prej rreth 2 mutacionesh në muaj dhe se ajo ka origjinën të paktën 6-8 javë (pra në fund të tetorit 2019) para se të sekuencohet gjenoma e parë në Kinë, e njohur si Wuhan-1″, vazhdon Novelli. Kjo do të shpjegonte përhapjen e hershme në shumë vende, të tilla si Italia ku virusi mbërriti në dhjetor 2019, para se të dilnin në dritë rastet e Wuhan. Sidoqoftë, pasardhësi është i ndryshëm nga gjenomet e koronavirusëve të parë të mbledhur në Wuhan për tre variacione, që do të thotë, sipas studiuesve, asnjë nga pacientët e parë Wuhan nuk ishte rasti zero që shkaktoi zinxhirin e infeksioneve.

Mutacionet e pasardhësve dhe pasardhësve të tij prodhuan më pas shumë lloje koronavirusesh që u bënë dominuese, me kalimin e kohës duke zënë vendin e njëri-tjetrit në Azi dhe Europë. Progenitori i virusit SarsCoV2 lindi në Kinë, ku lindi një familje koronavirusësh që u përhapën në të gjithë botën, në fazën e parë të pandemisë; një nga këta ‘nipër e mbesa’ është lloji që shkaktoi shpërthimin e parë të Wuhan. “Ngjarjet e Dhjetorit në Wuhan – komenton Kumar – përfaqësuan ngjarjen e parë super-difuzion të një virusi, i cili kishte të gjitha mjetet e nevojshme për të shkaktuar një pandemi”. Për Novelli “kjo lloj njohurie mund të na ndihmojë të gjejmë mënyra të reja për të bllokuar viruse dhe terapi që funksionojnë në të gjithë familjen e viruseve, në vend të një të vetëm”. Sipas virologut Francesco Broccolo, nga Universiteti i Milano Bicocca, “përdorimi i metodave filogjenetike siç ndodhi në këtë rast, ku sekuencat e ndryshme në kohë dhe hapësirë ​​krahasohen për të kuptuar origjinën dhe parashikuar evolucionin e virusit, duhet të interpretohet me shumë kujdes, duke qenë se studime të ndryshme të këtij lloji, të bëra mbi Sarscov2, jo gjithmonë kanë dhënë rezultate të qëndrueshme. Le të themi se ‘çështja SarsCov2’ nuk është mbyllur ende”.

The post Gjendet paraardhësi i virusit, pacienti zero nuk ndodhej në Wuhan appeared first on KOHA.

---- ---- ----
-----