Ballina Shëndetësi Djersitja e tepërt, ose hiperhidroza mund të jetë një shenjë paralajmëruese e...

Djersitja e tepërt, ose hiperhidroza mund të jetë një shenjë paralajmëruese e diabetit

31
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Ju mund të djersitni më shumë kur është nxehtë ose jeni duke u ushtruar në palestër, kjo është normale. Djersitja në një situatë të tillë është një reagim normal dhe ndihmon në rregullimin e temperaturës së trupit tuaj. Kur trupi juaj punon më shumë, gjëndrat tuaja të djersës lëshojnë një lëng me bazë kripe si përgjigje për tu qetësuar.

Por nëse djersitni tepër pa asnjë arsye, edhe kur temperaturat nuk janë të larta apo kur nuk keni ethe atëherë nuk është normale. Ndonjëherë djersitja e tepërt ose hiperhidroza mund të tregojë një gjendje të rëndë mjekësore si problemet e tiroides, diabetin ose infeksionin. Njerëzit që janë mbipeshë dhe që kanë çrregullime ankthi gjithashtu mund të djersijnë më shumë se njerëzit e tjerë. Por djersitja e shqetësuar është e ndryshme nga hiperhidroza.

Djersitja e tepërt është e padëmshme në shumicën e rasteve, por nëse keni hiperhidrozë sekondare të përgjithshme, këshillohet të vizitoheni një mjek.

Djersitja e tepërt kategorizohet në dy lloje themelore: Hiperhidroza Primare Fokale dhe Hiperhidroza Sekondare e përgjithshme. Hiperhidroza fokale primare (djersitja e lokalizuar) është shkaku më i zakonshëm i djersitjes së tepërt, duke prekur rreth 1% deri 3% të popullsisë. Kjo formë e hiperhidrozës zakonisht fillon në fëmijëri ose adoleshencë. Është një gjendje mjekësore që i bën njerëzit të djersiten tepër, por nuk është shenjë që paralajmëron ndonjë sëmundje. Sidoqoftë, djersitja e tepërt mund të jetë një problem në jetën e përditshme apo në punë.

Hiperhidroza fokale ose e lokalizuar prek vetëm pjesë specifike të trupit, të tilla si sqetullat, ijët, koka, fytyra, duart ose këmbët. Edhe pse shkaku i saktë i gjendjes nuk është ende i qartë, ekspertët besojnë se mund të rezultojë nga një keqfunksionim i vogël në sistemin nervor.

Shkaqet e hiperhidrozës së përgjithshme sekondare

Djersitja e gjeneralizuar ose hiperhidroza sekondare e përgjithshme është forma më pak e zakonshme e hiperhidrozës  dhe një gjendje më e rëndë. Nëse keni këtë lloj hiperhidroze, do të përjetoni djersitje në të gjithë trupin, jo vetëm në fytyrë, nën sqetull, ijë, duar ose këmbë.

Një numër i gjendjeve dhe sëmundjeve të ndryshme mjekësore mund të shkaktojnë hiperhidrozë sekondare të përgjithshme. Mund të jetë për shkak të menopauzës, shtatzënisë, problemeve tiroide, diabetit, alkoolizmit, tuberkulozit, sëmundjes Parkinson, artritit reumatoid, goditjes në tru, dështimit të zemrës, madje edhe kancereve. Marrja e disa ilaçeve (ilaçe psikiatrike, ilaçe të presionit të gjakut dhe antibiotikë) gjithashtu mund të shkaktojë djersitje të tepërt të përgjithshme.

Kur duhet të shihni një mjek?

Vizitoni tek  një mjek nëse keni djersitje të tepërt, së bashku me simptoma të tjera, si lodhja, pagjumësia, etja e shtuar, urinimi i shtuar ose kollitja. Djersitja e tepruar tek njerëzit me moshë mesatare apo të moshuar mund të jetë një sinjal për kujdes mjekësor. Nëse djersitja e tepërt fillon pasi keni marrë një ilaçi të ri, këshillohuni me mjekun tuaj. Ai mund t’ju japë një ilaç tjetër. Pavarësisht nëse shoqërohet me simptoma të tjera ose jo, këshillohuni me një mjek nëse djersitja e tepërt po ndërhyn në jetën tuaj.

Për të trajtuar hiperhidrozën sekondare, është e rëndësishme të identifikoni dhe trajtoni gjendjen që e shkakton atë. Nëse një tiroide tepër aktive po ju bën të djersiteni me bollëk, duhet ta trajtoni me ilaçe ose kirurgji. Për të kontrolluar djersitjen e tepërt të shkaktuar nga diabeti, duhet të vendosni nivelet e glukozës tuaj nën kontroll.

---- ----
-----