Ballina LifeBizare Dhjetë arsye të mira për të praktikuar yoga në vendin e punës

Dhjetë arsye të mira për të praktikuar yoga në vendin e punës

39
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Gjithnjë e më popullore edhe në Itali, kjo disiplinë favorizon mirëqenien fizike dhe mendore edhe në vendin e punës: zbuloni pse.

Praktikimi i yogës në kompani: një fenomen që vjen nga bota anglosaksone dhe që, ashtu si të gjitha gjërat që funksionojnë, shpejt po bëhet një trend edhe në vende të tjera. Nxitja e mirëqenies dhe një atmosferë pozitive dhe e relaksuar në zyrë rrit produktivitetin: atëherë ja çfarë duhet të dimë.

Yoga në kompani nuk është një modë, por një burim që jep rezultate të shkëlqyera për kompanitë dhe sidomos për punonjësit e tyre. Yoga në të vërtetë nuk është vetëm lëvizje, por përfaqëson një univers: nga Hatha në Yin, nga Ashtanga në Pranayama, ofron bashkim dhe përqendrim dhe të paktën dhjetë përparësi, le të shohim se cilat janë.

Organizon kohën e lirë: në garën e përditshme për t’u përshtatur familjes, punës dhe shtëpisë, gjetja e kompanive që ofrojnë aktivitete për punonjësit pa pasur nevojë për udhëtim është një avantazh i madh. Jo çuditërisht, të gjithë ata që janë të pajisur me vulën “Vendi më i mirë për punë” ofrojnë aktivitete të këtij lloji, të vetëdijshëm për vlerën e shtuar që përfaqëson ky përfitim, për kthime të rëndësishme në kuptim të produktivitetit dhe aftësisë për të tërhequr talentin.

Një dhomë dhe një tapet: praktika yoga dhe meditimi nuk kërkon investime në pajisje. Vetëm një dhomë mjaft e madhe për të akomoduar njerëz, tapetet e tyre dhe gjithçka ka mbaruar: përqendrim, frymëmarrje, këmbë të zhveshura dhe rroba të rehatshme. Më mirë se një masazh: yoga përmirëson qarkullimin dhe stimulon sistemin limfatik: një prekje autentike me kosto të ulët.

Përmirëson marrëdhëniet me kolegët: gjetja e vetes në një tapet, në çdo pozicion, largon distancat dhe vendoset një gjeometri e re në kompani. Menaxherët, asistentët dhe punonjësit gjejnë një mënyrë të re të lidhjes për një orë. “Kjo mund të duket e çuditshme”, – thotë Susy Galante, e cila praktikon yoga në kompani pas një përvoje të gjatë në Londër, – por joga mund të ndihmojë në ndryshimin e ekuilibrit të brendshëm, veçanërisht duke ndryshuar qëndrimet dhe energjitë e kundërta brenda grupeve të punës”.

Mosha nuk është problem: nuk ka një moshë të caktuar për praktikimin e yogës: ideja se ishte një sport për më të rriturit është zhdukur definitivisht dhe ka gjithnjë e më shumë kampione të çdo disipline që përdorin yoga për t’u stërvitur. Ndonjë shembull? Maria Sharapova, tenistja ruse, e ka praktikuar që nga mosha gjashtëmbëdhjetë vjeç, si një ndihmë për forcimin e forcës së saj mendore, ndërsa Jamie Anderson, fituesja e dy çmimeve olimpike në snowboarding, e konsideron praktikën rigoroze yoga sekretin e vërtetë të suksesit të saj.

Vetëbesimi ‘al top’: përkushtimi i një ore për të praktikuar yoga gjithashtu do të thotë të duash veten. Fillestarë ose të avancuar, të gjithë mund të bëjnë të njëjtin rend të pozicioneve, nga gjërat fillestare deri tek ato të avancuara: yoga jep besim në aftësinë tonë për t’u përballur me pozicione të reja, forma të reja të bilancit si dhe situata të reja duke përfshirë ato profesionale.

Qetësi: yoga është një rreth i përsosur: tashmë në minutat e para të praktikës jeni zhytur në frymëmarrje dhe është sikur të dëgjosh detin nga një guaskë. Një lëvizje e qetë, e rregullt që çon pastaj në fund të kursit me një furnizim të jashtëzakonshëm të karburantit. Për më tepër, duke u përqendruar në frymëmarrje ndihmon të qëndrosh i fokusuar edhe në mesin e një mijë shpërqendrimesh: shumë e mirë për ata që duhet të përgatisin provime ose prezantime të rëndësishme.

Nuk djersini: ne shpesh heqim dorë nga një orë gjimnastike në kompani për shkak të frikës së mospasurit hapësira të pajisura në mënyrë adekuate, siç janë banjat dhe dushet. Yoga lejon një orë intensive të trajnimit pa djersitje tepër dhe për këtë arsye është mjet i përsosur për të përfituar nga një pushim dreke që mund t’ju rigjenerojë me të vërtetë.

Njohja e kufijve (dhe kapërcimi i tyre): mësim pas mësimi, në të gjitha moshat dhe në të gjitha kushtet psikofizike, me praktikën e yoga është e pamundur të mos vërehet tejkalimi i asaj që deri në ditën e mëparshme ishte një kufi, që reflektohet në një mënyrë të rëndësishme edhe në sferën profesionale. Kurrë mos thuaj kurrë.

Nuk ka më dhimbje të muskujve: në përgjithësi, një punë e ulur përpara një terminali përfshin një tkurrje të muskujve dhe nyjeve të ndryshme, të tilla si krahët, kyçet dhe shpatullat. Dhe yoga është një ilaç i shkëlqyeshëm, sepse propozon shtrirje që sjellin trupin dhe mendjen përsëri në ekuilibër, duke eliminuar shtrembërimet posturale që janë në gjendje të degjenerojnë nëse neglizhohen dhe sjellin rikthimin korrekt në kthesat fiziologjike të trupit tonë.

Ankthi dhe stresi lamtumirë: nuk është sekret që puna shpesh është shumë stresuese dhe yoga është një antidot i përsosur. Stresi, në qoftë se neglizhohet, gjeneron ndryshime në humor, duke çuar në shfaqje më pak të shkëlqyera, të penalizuara nga ankthi. Pozicionet e yoga, të shoqëruara me frymëmarrje të saktë, relaksojnë, çlodhin dhe japin një përmirësim në oksigjenimin e indeve, duke përfshirë edhe trurin: e ku ka më mirë se kaq!

---- ---- ----
-----