Ballina Lajme Çmimi i karburanteve në Serbi ka rënë 12 dinarë, do të ulet...

Çmimi i karburanteve në Serbi ka rënë 12 dinarë, do të ulet edhe më shumë

1086
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Çmimi i karburanteve në Serbi tashmë është ulur 12 dinarë, dhe rënia e tanishme e fuçive në botë sjell lista të reja çmimesh

 

----

 

 

Për disa javë tani ne kemi qenë në një periudhë çmimesh jashtëzakonisht të ulët të naftës së papërpunuar në tregjet botërore. Përhapja e këtyre zhvillimeve në çmimin e karburantit në Serbi nuk ka ardhur akoma, dhe zhvlerësimi aktual në pompat tona është në të vërtetë për shkak të rënies së çmimit të një fuçi nga janari.

Çmimi i naftës në tregun global nga 20 janari deri më 10 shkurt ra nga pothuajse 70 $ në 53.27 dollarë, ose më shumë se 24 përqind, dhe drejtuesit në Serbi po ndiejnë këtë rënie këto ditë. Çmimi i naftës Euro është rreth 12 dinarë më i ulët. Litri i këtij karburanti, i cili kushton rreth 164 dinarë në mes të janarit, tani kushton pak më shumë se 152 dinarë për litër, dhe benzina BMB 95 është më e lirë me rreth 7.5 dinarë për litër. Pra çmimi i tij ka rënë nga 164 në 152 dinarë për litër.

Investimet e Goldman Saks parashikojnë që çmimi i naftës do të bjerë në 20 dollarë për fuçi në periudhën e ardhshme. Dhe kjo mund të sjellë ndryshime të reja në çmimin e karburantit në Serbi.

“Themimi i naftës së papërpunuar aktualisht është rreth 27 dollarë për fuçi në tregun global, dhe ne me siguri po presim një rënie të mëtejshme të çmimeve, sepse ky ndikim në tregun tonë do të vijë akoma”, tha sekretari i Përgjithshëm i Shoqatës së Kompanive të Naftës të Serbisë Tomislav për Blic Biznis, përcjell Bujanoci.Net Mikoviç.

Siç thotë ai, nuk mund të vlerësohet kur apo sa çmimi do të bjerë, sepse nuk varet vetëm nga një parametër, por është i sigurt.

“Ajo që është veçanërisht e rëndësishme është që i gjithë zinxhiri logjistik në furnizimin e naftës së papërpunuar, si dhe produktet e naftës në shumicë, dhe shpërndarja në vetvete është e lehtë. Megjithë masat kufizuese në vendkalimin kufitar, rreth kohës së lëvizjes, shteti u sigurua plotësisht që asnjëra prej këtyre masave nuk e ndërpret furnizimin e rregullt dhe kështu Serbia ka një furnizim të garantuar të karburantit në atë kuptim, “tha Mićović.

Sipas tij, kjo nuk është hera e parë që ka ndodhur një rënie e tillë e çmimeve të naftës së papërpunuar, për më tepër, vetëm disa vjet më parë, çmimi në tregun e naftës ra nga 120 dollarë për fuçi në 2014 në vetëm dy vjet në 27 dollarë.

“Ajo që është specifike është se rënia e mëparshme zgjati dy vjet, dhe kjo ndodhi në një kohë shumë të shkurtër. Në këtë kuptim, ne po jetojmë në një periudhë të ndryshimeve historike dhe në tregun e naftës”, tha Blic Business, përcjell Bujanoci.net

Nebojsa Atanackoviç, bashkëpronar i një ndërmarrje private të naftës në Serbi, tha se është e vështirë të parashikosh se sa shpejt çmimi i karburantit do të bjerë dhe në çfarë interval kohor, pasi është i lirë të formohet në treg në Serbi, ndryshe nga vendet ku shteti përcakton një çmim dhe është e njëjtë në të gjitha stacionet e benzinës

----- ----