Ballina Lajme Bota/Rajoni Cili ishte mesazhi i koduar që fshihej në parashutën e Preseverance që...

Cili ishte mesazhi i koduar që fshihej në parashutën e Preseverance që zbarkoi në Mars?!

13
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
‘Dare mighty things’ (Guxoni gjëra të mëdha) si për shembull zbarkimi në Mars?! Ky është mesazhi i koduar që hetuesit më të kujdesshëm të Rrjetit kanë deshifruar brenda parashutës që ka ngadalësuar zbritjen e Preseverance në Planetin e Kuq, deri në momentin kur “vinçi” i lëvizshëm hyri në veprim.

Fraza e zgjedhur prej kohësh nga motoja nga shkencëtarët në Laboratorin e Jet Propulsionit të NASA-s fshihet në shiritat e alternuar të kuq dhe të bardhë, në të cilin shkronjat e alfabetit përfaqësohen në kod binar (gjuha e përbërë nga vetëm dy simbole – 0 dhe 1 – në të cilin janë shkruar programet kompjuterike). Përdoruesit e Reddit dhe Twitter vunë re se alternimi i vijave të bardha dhe të kuqe në parashutë dukej se ishte “bërë me qëllim” dhe se secili prej qarqeve koncentrike në pëlhurë përfaqësonte një fjalë.

Atëherë detektivët në internet caktuan të kuqen vlerën 1 dhe të bardhën vlerën 0, dhe grupuan 0 dhe 1 në blloqe me nga 10 karaktere secili. Në këtë pikë, ata shtuan 64 në vlerën e marrë për të përkthyer nga binari në kodin ASCII, sistemin e transmetimit të të dhënave që PC përdorin për të përfaqësuar shkronjat, numrat dhe pikësimet. Për shembull: shtatë vija të bardha, një të kuqe dhe dy të bardha, dmth 0000000100, është e barabartë me 4 në kod binar. Duke shtuar 64 në 68, kodi ASCII për D, shkronja fillestare e “Dare” ose shqip “Guxo”.

Në skajin e jashtëm të parashutës ka në vend, gjithmonë në kod, koordinatat gjeografike (34 ° 11’58 “N 118 ° 10’31” W) të Laboratorit të Propulsionit Jet, selia e qendrës së kontrollit të misionit të Preseverance, e cila po ndiqte me një tension të dukshëm në uljen e roverit.

Siç shpjegon Guardian, motoja është marrë nga një fjalim i vitit 1899 nga Theodore Roosevelt: “Shumë më mirë është të guxosh gjëra madhështore, të pushtosh triumfe të lavdishme, edhe nëse prishen nga dështimi, sesa të bashkohesh në radhët e të varfërve në shpirt, të cilët as nuk gëzohen as vuajnë shumë, sepse këta jetojnë në gjysmë dritën gri që nuk njeh as fitore as disfatë ». Por alternimi midis shiritave me ngjyrë ka gjithashtu një dobi shkencore – shërben për të verifikuar këndin e duhur të parashutës. (Focus)

---- ----
----
-----
-----