Ballina LifeBizare Çifti dhe tradhtitë në verë: a mund të parandalohen?

Çifti dhe tradhtitë në verë: a mund të parandalohen?

39
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Sezoni i ngrohtë sjell më shumë tundime: është koha të mendojmë për shëndetin e mirë të marrëdhënies sonë. Vera është tronditëse: janë temperaturat që do të fluturojnë, ose ndoshta rrobat e këtyre ditëve të zjarrta, ose zgjimi i shqisave që shoqëron verën. Cilado qoftë shkaku, të dhënat janë të sigurta: gjatë muajve të verës ju tradhtoni më shumë. Nëse nuk duam të dorëzohemi në këtë realitet të ashpër, duhet vetëm të bëjmë gjithçka që mundemi për ta mbajtur marrëdhënien me partnerin të shëndetshme.

Sepse, siç thuhet, parandalimi është më i mirë se… surprizat e këqija. Diçka mund të bëhet, të paktën brenda kufijve të caktuar. Tradhtarët e certifikuar – Një studim, i kryer disa vite më parë nga Instituti i Evolucionit Seksual (IES) në Milano, ka vërtetuar zyrtarisht se vera është sezoni i tradhtive. Një sondazh, i kryer në internet në një mostër prej mbi 3 mijë përdorues të internetit, në meshkuj dhe femra mes 18 dhe 50 vjetësh, zbuloi se sipas 80% është sezoni ‘par excellence’ e tradhtive. Studimi gjithashtu thekson se plazhi na ndihmon që të takojmë partnerë më tërheqës sesa ata që mund të gjejmë në qytet.

Studimi supozon se shkaku i këtij ndryshimi është ndoshta largimi nga qyteti ose edhe preferenca për të pasur dikë pranë. Sidoqoftë, të gjithë të intervistuarit pajtohen se dielli i bën atë më të padisiplinuar dhe më të prirur për të kërkuar argëtim, madje edhe në dashuri. Aventurë apo tradhti? – Dallimi nuk është i parëndësishëm dhe kërkon kundërmasa të ndryshme. Nëse i lejojmë vetes një zbavitje të shkurtër, heshtja mund të jetë strategjia më e mirë. Në këto raste është më mirë të shmangim një grimë apo rrëfime që partneri ynë do të brengoset kur jemi të sigurt se kjo ishte një ngjarje e rastësishme dhe e destinuar të mos ndodhë më. Nëse në vend të kësaj është një histori serioze, ndershmëria është një domosdoshmëri.

Zakonisht një histori paralele me një person tjetër është një simptomë e fundit ose e keqe e shëndetit të një marrëdhënieje, prandaj është më mirë të jesh i sinqertë dhe, nëse është e nevojshme, të bësh një pauzë. Trekëndëshat e dashurisë janë të lodhshme për t’u menaxhuar dhe bartës të dhimbjeve të mëdha për të tria palët. Të kurosh shëndetin e marrëdhënies – Nëse kujdesemi për partnerin ose partnerin tonë, bëjmë çmos që ta mbajmë gjallë flakën e dashurisë dhe të jemi mirë së bashku. Ne nuk kemi nevojë për plane të mëdha: bëjmë çmos që të bashkohemi, përpiqemi të pranojmë disa aspekte që ne zakonisht jemi më të papajtueshëm, dhe përqendrohemi pak te vetja me bujari.

Ne kujdesemi për pamjen tonë dhe përpiqemi të tregojmë veten tërheqëse: dashuria, ne e dimë, është gjithashtu një çështje e kimisë. Le ta drejtojmë kuriozitetin dhe adhurojmë atë; ndoshta ne shpikim diçka të re për të ndezur ose për të rindezur pasionin. Le t’i kushtojmë marrëdhënies ca kohë për një largim të shkurtër në çift, në të cilin të pushojmë dhe të gjejmë harmoni, pas stresit të vitit të punës. Menaxhimi i xhelozisë – Dyshimi, madje edhe hija e tradhtisë është e aftë të shkaktojë ironi katastrofike. Meqenëse sezoni është veçanërisht i rrezikshëm, ne do të tundohemi të intensifikojmë “mbikëqyrjen”. Por kini kujdes: kontrolli i tepruar, sidomos nëse është i pajustifikuar, mund të krijojë probleme serioze.

Më mirë një përballje e sinqertë, në mënyrë që të kemi një marrëdhënie ekskluzive. Duke marrë siguri në këtë kuptim, ne e shmangim pjesën e kontrolleve në emailet, mesazhet, kompjuterin dhe historinë e smartphone-ve, dhe ne nuk lejojmë që ai të bëjë atë me ne: është poshtëruese për ata që e bëjnë atë dhe e tmerrshme për ata që e vuajnë. Dhe nëse zbulojmë diçka të gabuar, le të kujtojmë se falja është një virtyt sublim.

---- ---- ----
-----