Ballina Lajme Bota/Rajoni Çfarë e bën Dubain të cilësohet si “Qyteti i Artë”?

Çfarë e bën Dubain të cilësohet si “Qyteti i Artë”?

29
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Për më shumë se një shekull, tregtarët kanë udhëtuar në Souks të Dubait në kërkim të erëzave, perlave dhe arit. Me një tregti kaq të fortë, Dubai u bë i njohur si ‘Qyteti i Arit’. Në nëntë muajt e parë të vitit 2020, tregtia e arit në vend u vlerësua me 41 miliardë euro, sipas Doganave të Dubai. Është eksporti më fitimprurës i qytetit pas naftës. Dubai ka përfituar nga pozicioni i tij gjeografik duke krijuar masivisht kasaforta ari, objekte për prodhimin e stolive dhe rafineri. Në Al Etihad Gold, ata rafinojnë dhe shndërrojnë arin në shufra të nivelit të investimeve. Ata furnizojnë bankat me shufra ari ose argjendi, por edhe tregtarët me shumicë të argjendarive. I gjithë procesi kryhet në vend. Al Etihad gjithashtu mban akreditimin e Dubai Good Delivery i cili është një pikë referimi ndërkombëtare për cilësinë dhe specifikimet teknike.

Bashkëpronari i rafinerisë së arit Al Etihad, Salah Khalaf, thotë se ai e sheh arin që mbetet një blerje popullore nga një stoli dhe perspektivë investimi. Ai inkurajon në mënyrë aktive njerëzit “vetëm për të investuar në ar”. “Shoh se i gjithë rrethi është kompletuar këtu në këtë qytet, veçanërisht infrastruktura dhe stabiliteti dhe siguria”, shton ai. Rafineria bën shufra ari në madhësi të ndryshme. Si çdo mall, çmimi i tij mund të ndryshojë. Me normat aktuale të tregut, një shufër prej 10 kg vlen pak a shumë 450 000 euro. Ato të përfunduara u shiten bankave të shufrave, tregtarëve dhe tregtarëve me shumicë.

Një nga tregtarët me shumicë më të mëdhenj në qytet është familja Abdullah në 1955. Në Jawhara, ata specializohen në tregtinë e arit, stolive dhe diamanteve. Ata më vonë u zgjeruan në pakicë. Tawhid Abdullah është CEO i Jawhara dhe Kryetar i Grupit Jewellery Dubai. Ai thotë se industria në qytet po lulëzon, “në çdo moment të kohës, ka 40-50 ton të disponueshëm në treg, ose në pjesën e parë të shitjes me pakicë ose në shumicë. Dhe për shkak të numrave të shitjeve, çmimet, e dini, bëhen çmimet më konkurruese në botë”. Është vlerësuar se midis 20-40% të rezervave të arit në botë kalojnë nëpër Dubai çdo vit, dhe shumica e kësaj vjen në Souk Gold. Në zonë, 300 dyqane gjenden në vetëm një gjysmë kilometri katror.

The post Çfarë e bën Dubain të cilësohet si “Qyteti i Artë”? appeared first on KOHA.

---- ----
----
-----
-----