Ballina Lajme Bota/Rajoni Bosi i ‘Goldman Sachs’: Puna nga shtëpia nuk është një ‘normalitet i...

Bosi i ‘Goldman Sachs’: Puna nga shtëpia nuk është një ‘normalitet i ri’ por një ‘devijim’ i përkohshëm

14
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral - -------
Bosi i Goldman Sachs, David Solomon ka refuzuar të pranojë punën në distancë si një “normalitet të ri”, në vend të kësaj e ka etiketuar atë si “devijim”. Solomon tha se banka e investimeve kishte operuar përgjatë vitit 2020 me “më pak se 10% të njerëzve tanë” në zyrë.

Padurimi i tij që punëtorët të kthehen në zyrë është në kundërshtim me shumë firma të tjera, të cilat kanë sugjeruar që puna nga shtëpia mund të bëhet e përhershme. Solomon sugjeroi që kjo nuk i përshtatet kulturës së punës në Goldman Sachs.

“Unë mendoj se për një biznes si i yni, i cili është një kulturë inovative, bashkëpunuese e praktikës, kjo nuk është ideale për ne. Dhe nuk është një normal i ri. Wshtë një devijim që ne do ta korrigjojmë sa më shpejt të jetë e mundur,” tha ai në një konferencë.

Në veçanti ai ishte i shqetësuar për një “klasë” hyrëse prej rreth 3,000 rekrutëve të rinj, të cilët nuk do të merrnin “mentorimin e drejtpërdrejtë” të nevojshëm. “Unë jam shumë i përqendruar në faktin se nuk dua një klasë tjetër e të rinjve që mbërrijnë në Goldman Sachs në verë në distancë,” tha ai.

Megjithëse ai mendoi se pandemia Covid-19 kishte ndihmuar në shtyrjen e miratimit të teknologjive dixhitale dhe kishte krijuar mënyra që banka e investimeve të funksiononte në mënyrë më efikase, Solomon mendon se kjo nuk do të çojë në ndryshime të mëdha për një kohë më të gjatë.

“Nuk mendoj se ndërsa dalim nga pandemia, mënyra e përgjithshme e funksionimit të mënyrës se si operon një biznes si i yni do të jetë jashtëzakonisht e ndryshme”, tha ai. Brenda sektorit të financave, duket se Solomoni nuk është i vetmi.

Në shtator, shefi ekzekutiv i JP Morgan Jamie Dimon tha se puna nga shtëpia ka pasur një efekt negativ në produktivitetin. Shefi i Barclays Jes Staley gjithashtu shprehu shpresë së fundmi se vaksina do t’i lejojë punonjësit të kthehen në zyrë.

Punë e përhershme nga shtëpia?

Përkundrazi, kompanitë e teknologjisë duket se janë më entuziaste për punën nga shtëpia. Microsoft, Facebook dhe Twitter kanë thënë të gjithë stafi do të ketë mundësinë të punojë përgjithmonë nga shtëpia.

Facebook ka sugjeruar gjithashtu që gati gjysma e stafit të saj mund të punojnë në distancë brenda pesë deri në dhjetë vjet. Gjiganti i mediave sociale gjithashtu ka sugjeruar që punëtorët në distancë mund të marrin pagë më të ulët, pasi shpenzimet e tyre do të ishin më pak nëse do të jenë larg San Francisco dhe Silicon Valley. (BBC)

---- ----
-----