Ballina Lajme Bota/Rajoni Bizneset dhe sipërmarrjet ‘femërore’ përballë pandemisë së Covid-19

Bizneset dhe sipërmarrjet ‘femërore’ përballë pandemisë së Covid-19

9
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Është e vërtetë që inxhinierët shpesh mund të jenë pak të ngurtë dhe skematikë, por nëse shtoni kreativitetin dhe vendosmërinë që gratë kanë për të qenë inxhiniere … askush nuk ju ndalon më”. As edhe një pandemi. Vendosmëria, fleksibiliteti dhe kreativiteti. Këtu është veshja shtesë e grave sipërmarrëse: të dish të kthehesh në lojë.

Sektorët në të cilët gratë janë tradicionalisht më të pranishme mbeten tregtia, turizmi, ndihma për njerëzit dhe, midis aktiviteteve prodhuese, tekstilet. Pikërisht aktivitetet më të prekura nga pandemia.

Sidoqoftë, në vitet e fundit ka pasur një rritje të qëndrueshme në numrin e ndërmarrjeve të vetme dhe ndërmarrjeve të përbashkëta të drejtuara nga gratë në sektorë me “përmbajtje më të lartë të njohurive” si dhe rritjen e grave sipërmarrëse me aftësi STEM.

“Para krizës nuk po shkonte keq për bizneset e grave – konfirmon profesoresha Valentina Meliciani, profesoreshë e ekonomisë industriale në Universitetin Luiss në Romë, të paktën për sa i përket normave të rritjes. Sigurisht, ne gjithmonë flasim për përqindje shumë të ulëta, rreth 20% të totalit. Sidoqoftë, në pesë vitet e fundit ata po rriteshin më shpejt sesa meshkujt, si dhe, në frontin e trajnimit, hendeku midis të diplomuarve në lëndët Stem (Shkencë, Teknologji, Inxhinieri dhe Matematikë) po ngushtohet ».

Megjithatë, pandemia duket se ka nxjerrë në dritë një lloj dobësie strukturore të sipërmarrjes femërore: jo aq sa i përket ndërprerjeve (të kufizuara nga ndërhyrjet e qeverisë, të cilat kanë funksionuar tani për tani), por sa i përket normave bruto të lindjeve: “ndryshim i madh në normat e lindjeve, në dëm të aktiviteteve të grave”.

Dhe nuk është vetëm një çështje sektoriale: “Të dhënat na tregojnë se edhe brenda sektorëve të njëjtë ka një disavantazh për bizneset femra – shpjegon mësuesja -. Ekzistojnë elementë strukturorë që ngadalësojnë këtë fenomen dhe ndër këto më e rëndësishmja është qasja në kredi ”.

Kjo u konfirmua nga Observatori Unioncamere vitin e kaluar: “përdorimi i kredisë bankare është i ulët (vetëm 20% e kompanive” rozë “), gjithashtu për shkak të një ndjenje dekurajimi që pret një refuzim nga banka (8% në rastin e grave kundër 4% në raste të tjera): dhe kur bizneset femra kërkojnë kredi, kriza e kredisë është më e madhe (nga totali i rasteve në të cilat ka rekurs ndaj kredisë bankare: 8% është pjesa e “trëndafilit” të kredisë së disbursuar jo adekuate ose kërkesa nuk u pranua, krahasuar me 4% të kompanive të tjera).

Kjo gjithashtu për faktin se sistemi bankar u kërkon bizneseve femërore garanci më të mëdha reale, nga palët e treta, të qëndrueshmërisë financiare dhe rritjes ekonomike ”, thuhet në raport. (ilsole24ore, soreca)

---- ----
----
-----
-----