Ballina Teknologji BE prezanton gjeneratën e re të satelitëve Galileo

BE prezanton gjeneratën e re të satelitëve Galileo

11
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

BE synon të prezantojë gjeneratën e ardhshme të sistemit Galileo të pozicionimit nga satelitët me “një lëshim të parë në 2024”, përpara afatit, njoftoi Komisioneri Europian për Çështjet Hapësinore, Thierry Breton.

“Nuk ka kohë për të humbur me teknologjitë e së kaluarës, sepse ne duhet ta projektojmë Europën në garat e ardhshme teknologjike”, theksoi komisioneri për Tregun e Brendshëm, gjatë Konferencës së 13-të Europiane të Hapësirës në Bruksel.

----

Në maj 2018, Komisioni Europian lëshoi ​​një “njoftim kontrate” për blerjen e katër satelitëve të gjeneratës së ardhshme me karakteristika të përparuara për të siguruar vazhdimësinë e konstelacionit Galileo në 2025-2026.

“Pas vlerësimit teknik të ofertave të paraqitura nga industrialistët, vendimi është marrë. Ai do të shpallet deri në fund të muajit”, theksoi Breton.

Sistemi i pozicionimit satelitor është një nga programet kryesore të Europës në sektorin e hapësirës. 26 satelitët e saj (30 në planin afatgjatë) ofrojnë një alternativë ndaj sistemeve GPS amerikane, Glonass ruse ose Beidou kineze dhe duhet t’i sigurojnë BE-së autonominë e saj strategjike në këtë zonë.

Nga 13,2 miliardë euro të shpenzuara në hapësirë ​​për periudhën 2021-2027 nga BE, 8 miliardë duhet t’i kushtohen Galileos dhe 4,8 miliardë programit të vëzhgimit të Kopernikut Tokë.

“Duke përdorur teknologjitë kuantike, kjo do t’i japë fund zonave të bardha pa koneksion dhe do ta mbajë kontinentin të lidhur pa marrë parasysh se çfarë ndodh”, sipas Breton.

“Objektivi im është të punojmë shpejt. Dhe për këtë do të ishte e përshtatshme që Komisioni të paraqesë këtë vit një propozim në Parlamentin Europian dhe në Këshillin Europian në mënyrë që të mund të bëjmë përparim konkret”, shtoi komisioneri. omisioneri.

Brukseli porositi një studim të fizibilitetit nga një konsorcium industrialistësh në fund të dhjetorit për 7,1 milionë euro.

Qëllimi do të jetë krijimi i një “harte të përbashkët euopiane për gjeneratën e ardhshme të lëshuesve dhe teknologjive për të siguruar qasje autonome në hapësirë.

----- ----