Ballina Teknologji Bateri më rezistente për makinat elektrike, karikohen për 10 minuta dhe bëjnë…...

Bateri më rezistente për makinat elektrike, karikohen për 10 minuta dhe bëjnë… 400 kilometra

17
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Gati bateritë e reja të gatshme për automjete elektrike: më të lira në kosto dhe më të shpejta në karikim: karikohen për rreth 10 minuta dhe janë në gjendje të garantojnë një distancë prej 400 kilometrash.

Të ilustruar në revistën ”Nature Energy”, ato u zhvilluan nga studiues nga Universiteti Amerikan i Pensilvanisë, i koordinuar nga Chao-Yang Wang, ku bateritë e reja kanë zvogëluar peshën, vëllimin dhe koston.

“Ne kemi zhvilluar bateri inteligjente për automjete elektrike në treg në masë që janë të barabarta me makinat tradicionale”, shpjegoi Chao-Yang Wang.

”Çelësi i jetës së gjatë dhe karikimit të shpejtë, është aftësia e baterisë që të vetënxehet shpejt deri në 60 gradë Celsius dhe më pas të ftohet kur bateria nuk funksionon”, shpjegojnë ekspertët.

“Rimbushja shumë e shpejtë na lejon të zvogëlojmë madhësinë e baterisë, e cila duhet të garantojë një kohëzgjatje prej më shumë se tre milion kilometra gjatë gjithë ekzistencës së saj. Qëllimi nuk janë makinat luksoze, por t’u lejojmë të gjithëve të blejnë një automjet elektrik”, shtoi ai.

---- ----
----
----- ----
-----