Ballina Shëndetësi Antitrupat monoklonalë, një përparim për pacientët e prekur nga Covid-19?

Antitrupat monoklonalë, një përparim për pacientët e prekur nga Covid-19?

30
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -

Terapitë me antitrupa mund të ndryshojnë rrjedhën për pacientët e prekur nga Covid-19. Ndërsa jeni duke pritur vaksinat, ja cilat mund të dhe si funksionojnë?

Antitrupat monoklonalë akoma pak të përdorur përveç që janë përkrah vaksinës janë arma më e fuqishme në qarkullim për të ndaluar Covid-19 sapo virusi të jetë tashmë në trup.

Cilat janë antitrupat monoklonale

Antitrupat monoklonalë (ose MAb, nga antitrupat monoklonalë anglezë) janë lloje të veçantë të antitrupave, pra molekula, të cilat kanë për detyrë të njohin pushtuesit (në veçanti patogjenë të tillë si bakteret dhe viruset), për të lejuar trupin tonë t’i neutralizojë ato. Sistemi ynë imunitar prodhon një mori të llojeve të ndryshme, të gatshëm për të identifikuar armikun që po pushton trupin tonë me prodhimin masiv të antitrupave në fjalë: në këtë mënyrë që infeksioni të mposhtet.

Ka miliarda antitrupa, por jo të gjithë janë njësoj të efektshëm kundër një ‘pushtuesi’ të mundshëm. Për më tepër, trupit i duhet kohë për t’i prodhuar ato në sasi të mjaftueshme për të çrrënjosur një sëmundje të vazhdueshme. Prandaj, të prodhuara artificialisht, ato mund të ndihmojnë trupin më lehtë për të luftuar dhe kapërcyer sëmundjen dhe kjo është ajo që po përpiqen të bëjnë mjekët në luftën kundër Covid-19: pasi të jetë identifikuar një antitrup veçanërisht efektiv, duke prodhuar në masë kopje të përsosura, do tw gjeni në duart tuaja një ilaç shumë të fuqishëm me të cilin sulmoni tumoret, elementet që nuk funksionojnë mirë të sistemit tonë imunitar (kjo ndodh për shembull në trajtimin e shumë sëmundjeve autoimune) dhe, natyrisht, edhe në rastin e virusit Sars-Cov-2.

Si funksionojnë ato?

“Antitrupat monoklonalë janë ilaçe të prodhuara në laborator me procedura të veçanta, të ngjashme me antitrupat natyralë që ne prodhojmë, të bëra posaçërisht për të njohur dhe neutralizuar koronavirusin. Në fakt, ato lidhen me proteinën spike, e konsideruar si çelësi i hyrjes së virusit në qeliza, duke parandaluar për këtë arsye, përhapja e virusit midis qelizave.

Në përmbledhje, ne mund të përcaktojmë imuno-ilaçe të aftë për të bllokuar në mënyrë efektive infeksionin viral “, shpjegoi Renato Bernardini, Profesor i farmakologjisë në Universitetin e Catania dhe anëtar i Këshillit Superior të Shëndetit.

Dallimi i antitrupave-vaksinave

Eshtë e rëndësishme të kuptohet një gjë thelbësore: monoklonalet nuk e zëvendësojnë vaksinën. Njëra nuk e përjashton tjetrën sepse ato janë dy procedura dhe situata krejtësisht të ndryshme. “Antitrupi monoklonal është një ilaç që përbëhet nga një antitrup i gatshëm që përdoret për të trajtuar një sëmundje tashmë në progres (imunoterapi); vaksina, nga ana tjetër, përdoret për profilaksi, domethënë parandalon infeksionin dhe sëmundjen pasuese (imunoprofilaksia)”shpjegoi ai, i cili shtoi se, në rastin e parë (antitrupi monoklonal) ne flasim për imunizim pasiv sepse një antitrup administrohet nga jashtë tek individi i sëmurë i cili neutralizon virusin dhe parandalon mbijetesën e tij. Sidoqoftë, në rastin e vaksinës, ne flasim për imunizim aktiv për parandalimin e sëmundjes së koronavirusit dhe parandalimin e përhapjes së tij.

“Nuk është e mundur të krahasohet efikasiteti i barnave (antitrupa monoklonale) që përdoren për terapinë e sëmundjes në zhvillim me atë të vaksinave profilaktike, efikasiteti i të cilave matet në drejtim të parandalimit të rasteve të sëmundjes”, shton Bernardini.

Terapia që bllokon Covid

Terapia me antitrupa është në zhvillim e sipër sidomos në Shtetet e Bashkuara: Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (Fda) tashmë ka autorizuar përdorimin e saj për njerëzit me simptoma të lehta ose të moderuara të Covid-19 që nuk janë ende të shtruar në spital. Trajtimi duhet t’u jepet sa më shpejt të jetë e mundur të rriturve dhe pacientëve mbi 12 vjec menjëherë pas testit pozitiv dhe brenda 10 ditëve nga shfaqja e simptomave. Rezultatet janë gjithnjë e më inkurajuese dhe shërimi duket se bllokon Covid.

“Po, sepse antitrupat monoklonal bllokojnë në mënyrë specifike proteinat që koronavirusit i duhen për të infektuar qelizat. Ky është një imunoterapi e vërtetë e treguar për individët që kanë kontraktuar tashmë infeksionin koronavirus”, thotë profesori duke nënvizuar sesi është “një terapi për pacientët në mjedisin e shtëpisë, por, për momentin, nuk tregohet në format më serioze në spital”.

Me pak fjalë, ndaloni virusin para se të jetë tepër vonë, para se të dëmtojë për shkak të super inflamacionit të quajtur ndryshe “stuhi citokine”.

“Vlerësimet janë duke u zhvilluar për të kuptuar nëse antitrupat monoklonalë mund të jenë efektivë edhe në pacientët e shtruar në faza më të përparuara të infeksionit, por ende nuk ka siguri të efektivitetit në këtë gjendje të fundit, kërkohen hetime të mëtejshme”, shton farmakologu.

Më shumë drita në fund të tunelit

Krahas vaksinave, të cilat dukshëm mbeten arma e parë për të ndaluar virusin (sepse ata ndërhyjnë para se të shpërthejë sëmundja), trajtimi me antitrupa është një drejtim në të cilin po shkojmë me shumë më shumë bindje (më në fund) sesa në muajt e pare të pandemisë.

Aifa (Agjencia Italiane e Barnave), përmes zërit të drejtorit të saj të përgjithshëm, Nicola Magrini, deklaroi pwr hapjen maksimale dhe interesin maksimal për antitrupat monoklonal.

Kjo është gjithashtu nën lupen e autoriteteve europiane “të cilët po vlerësojnë autorizimin e saj të marketingut në BE. Disa vende europiane kanë planifikuar tashmë përdorimin e tij të urgjencës në bazë të një raporti fillestar të efikasitetit nga Ema, si dhe të dhënat e Fda “, thotë Bernardini, i cili shpreson që në pranverën e vitit 2021” produkte të ndryshme do të jenë në dispozicion për të mirën e popullatës së Sars-cov 2 të infektuar, duke rritur kështu potencialin terapeutik kundër kësaj sëmundjeje “.

Kurë e re rrugës?

Lajmet e fundit parashikojnë mirë: shkencëtarët britanikë po eksperimentojnë me një ilaç të ri që mund të parandalojë zhvillimin e sëmundjes së atyre që janë të ekspozuar ndaj koronavirusit. Kjo është një terapi me antitrupa që do të jepte imunitet të menjëhershëm kundër Covid-19 dhe mund t’u jepet si një trajtim urgjent pacientëve të shtruar në spital dhe në azile për të përmbajtur shpërthime.

U krijua nga Universiteti i Londres dhe AstraZeneca, kompania farmaceutike e cila, së bashku me Universitetin e Oksfordit në Irbm në Pomezia, gjithashtu krijuan një vaksinë që Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore Britanike. Ekipi shpreson se studimi do të tregojë se kokteji i antitrupave mbron nga virusi për midis 6 dhe 12 muaj. Pjesëmarrësit në provë do të marrin ilaçin në dy doza, njëra pas tjetrës.

“Ishte një mjet i mëtejshëm në armamentariumin e barnave të përcaktuar si antitrupa monoklonalë”, thotë Bernardini.
Antitrupi monoklonal britanik do të kishte aftësinë për të garantuar imunitet të menjëhershëm kundër virusit Sars-Cov-2 të dhënë për periudhën domethënëse prej gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj. Ky antitrup do të ishte në gjendje të rikthejë sëmundjen edhe në pacientët e shtruar në spital. rezultatet përfundimtare të kësaj imunoterapie duhet të shpallen rreth Mars-Prill 2021 “.

Burimi:Il Giornale/Përktheu:Gazeta “Si”

---- ----
----
-----
-----