Ballina LifeBizare Analizë, 40 për qind e njerëzve me arsim të lartë në Maqedoni...

Analizë, 40 për qind e njerëzve me arsim të lartë në Maqedoni jetojnë dhe punojnë jashtë vendit!

19
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Zyrtarisht – regjistrimi i popullsisë në vend ka filluar. Më 1 mars, filloi regjistrimi i popullsisë jo-rezidente – njerëzit që janë jashtë vendit për më shumë se një vit, kryesisht diaspora. Operacioni statistikor që duhet ta “numërojë” popullsinë do të pritet me të dhëna shqetësuese, të cilat deri më tani janë komentuar “në heshtje” në publik. Një prej tyre që pritet të dalë në sipërfaqe është eksodi i “trurit”, shkruan analiza javore ekonomike e Portalb.mk.

Ekziston një strategji për të parandaluar “ikjen e trurit” – a ka ndonjë efekt?

Trend i pandalshëm i largimit të kuadrit me arsim të lartë nga vendi. Në vitin 2010, sipas vlerësimeve të Bankës Botërore, 29.1% e njerëzve me arsim të lartë në vend u larguan për të jetuar ose për të punuar jashtë vendit. Nëntë vjet më vonë situata është përkeqësuar në mënyrë dramatike.

“Sipas të dhënave më të fundit dhe analizës së publikuar në vitin 2019, përqindja e kuadrit me arsim të lartë që jeton dhe punon jashtë vendit është tepër e lartë ..

Source

The post Analizë, 40 për qind e njerëzve me arsim të lartë në Maqedoni jetojnë dhe punojnë jashtë vendit! appeared first on LAJME.mk Lajme nga Maqedonia e Veriut.

---- ----
-----