Ballina Lajme Bota/Rajoni ANALIZA: Jemi shumë larg fundit të CoVid-19

ANALIZA: Jemi shumë larg fundit të CoVid-19

27
SHPËRNDAJE
- Sponsor gjeneral -
Nga Michael v. Callahan, Jacob Iemieux dhe Mark c. Poznansky

Në SHBA rastet e reja janë në rënie dhe vaksinimet në rritje. Kjo mund t’i bëjë amerikanët të ndihen optimistë për atë që ndihet si një pikë kthese. Por pikërisht në këtë moment, përhapja e pakontrolluar e COVID-19 merr një kthesë tjetër: viruse mutante ose variante, disa prej të cilave po rezultojnë të vështira për t’u kontrolluar.

Si ndodhi kjo? Përgjigja është evolucioni viral – në këtë rast, zgjedhja e viruseve mutante që transmetohen nga një person tek tjetri në mënyrë më efektive dhe / ose janë më të aftë të mposhtin sistemin imunitar të njeriut. Me secilin virus që prodhon më shumë se 10 000 viruse të reja, që ndodhin njëkohësisht në miliona individë të infektuar, është pothuajse e sigurt se do të shfaqen versione të reja të virusit.

Përzgjedhja natyrore ndodh kur këto viruse të reja testohen kundër miliona sistemeve imune njerëzore nga i gjithë globi. Pothuajse të gjitha viruset dështojnë në atë test. Sidoqoftë, virusi i rrallë i mbijetuar replikohet me sukses, duke çuar në viruse gjithnjë e më infektive që transmetohen në mënyrë më efikase. Këto viruse të reja të variantit e bëjnë më të vështirë përfundimin e pandemisë. Në fakt, më shumë variante infektive nënkuptojnë se do të duhet të vaksinojmë një pjesë më të madhe të popullatës sesa do të kërkohej për të kontrolluar virusin origjinal COVID-19.

Këto variante më infektive COVID-19 përhapen si në mënyrë më efikase, ashtu edhe me ritme të përshpejtuara. Një virus më i transmetueshëm është si një makinë që përshpejton me një shpejtësi më të madhe; për ta ndaluar atë, ne duhet të frenojmë më shpejt dhe të frenojmë fort. Hapat parandalues, ose frenimi, që përfundimisht e kontrolluan gjatë valës së pranverës në Shtetet e Bashkuara mund të mos jenë të mjaftueshme për të kontrolluar variantin tjetër. Variantet e reja, të tilla si B.1.1.7 të identifikuara në nëntor në Mbretërinë e Bashkuar, mundën disa nga karantinat më agresive të komunitetit, mbylljen e shkollave dhe urdhrat e qëndrimit në shtëpi.

Diku tjetër, tani jemi të vetëdijshëm se variante të reja COVID-19 po shfaqen. Ne jemi të verbuar ndaj madhësisë së kërcënimit të varianteve, pasi shumica e tyre dalin jashtë aftësisë sonë për ta kontrolluar. Kjo pikë e verbër ka pasoja imediate për secilin vend. Për shembull, spitalet tona partnere në Brazil raportuan se pacientët e infektuar me COVID-19 pranverën e kaluar, kohët e fundit janë ri-infektuar nga variante të reja. Këto variante duket se i shpëtojnë mbrojtjes imune të marrë nga infeksioni i parë. Kjo nuk është gjë e mirë.

Në Manaus, Brazil, pas një vale të parë të pakontrolluar të COVID-19 midis prillit dhe nëntorit, mbi 70 për qind e popullsisë zhvilluan antitrupa ndaj virusit – një nivel mbrojtjeje që do të kishim parashikuar se do të mbronte popullatën nga ri-infektimi. Sidoqoftë, shfaqja e një varianti tjetër të ri, P.1., i prishi këto mbrojtje imune, duke sjellë valën e dytë në Manaus. Edhe pse shkencëtarët ende po i studiojnë këto riinfektime, provat fillestare tregojnë se mutacione të caktuara në kodin gjenetik të virusit, së bashku me imunitetin e zbehur me kalimin e kohës, i kanë bërë njerëzit më vulnerabël ndaj ri-infektimit me variantin e ri.

Ky është një paralajmërim shumë serioz për pjesën tjetër të botës: Imuniteti nuk është absolut – dhe mund të ketë një datë skadence. Përfundimi: ne jemi larg dritës në fund të tunelit, edhe pse ka arsye për shpresë.

A do ta parandalojnë vaksinat një përkeqësim të kësaj situate? Disa vaksina, veçanërisht vaksinat mARN të prodhuara nga Moderna dhe Pfizer-BioNtech, duket se sigurojnë mbrojtje ndaj shumicës së varianteve që qarkullojnë. Megjithatë, dështimi i fundit i vaksinës së AstraZeneca për të mbrojtur nga varianti i Afrikës së Jugut është një pengesë e madhe. Komoditeti i vaksinës AstraZeneca është te lehtësia e magazinimit, kostoja shumë e ulët, siguria e lartë dhe efektiviteti i respektueshëm, të gjitha atributet kryesore kritike për vaksinimin e atyre që jetojnë në rajone të vështira.

Rezultate të veçanta të dy vaksinave të tjera premtuese, të prodhuara nga Johnson & Johnson dhe Novavax, sugjerojnë që thyerje të mbrojtjes që japin vaksinat nga varianti i Afrikës së Jugut mund të jenë të mundshme. Kjo është veçanërisht shqetësuese sepse vaksinat J&J dhe Novovax, ndryshe nga vaksinat më të kushtueshme dhe më të vështira për t’u ruajtur Moderna dhe Pfizer-BioNTech, janë idealisht të përshtatshme për t’u përdorur në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ku ruajtja në temperatura ekstremisht të ulëta nuk është e mundur, dhe ku ndikimi i shëndetit publik nga këto variante është më i madh.

Dështimi i ndonjë vaksine COVID, në çdo vend, është një problem edhe në Shtetet e Bashkuara. Thënë qartë, përhapja e një varianti COVID që mund efektin e vaksinave kudo në planet mund të rindezë pandeminë në ShBA. Edhe kur një vend arrin imunitetin e tufës përmes vaksinimit, ai vend është i ndjeshëm ndaj varianteve të reja të importuara nga zonat në të cilat transmetimi është i pakontrolluar.

Mesazhi për amerikanët, bizneset tona dhe zyrtarët e zgjedhur duhet të jetë i qartë dhe i palëkundur. Ne duhet të shkojmë në betejë me armët që kemi. Armët tona janë vaksina të zhvilluara në rrethana të jashtëzakonshme dhe me shpejtësi të paparë. Ato janë një sukses i madh. Këto vaksina të shpejta dhe të sigurta nuk prekën sigurinë, por përkundrazi, u përshpejtuan duke kryer teste të shumta në seri, siç është rutinë për industrinë e vaksinave. Vaksinat aktuale amerikane dhe masat e shëndetit publik janë në mënyrë të padiskutueshme efektive në ndalimin ose, të paktën, në ngadalësimin e përhapjes së llojeve aktuale COVID-19.

Rreziku rritet me hapat e ardhshëm – posaçërisht, nëse nuk arrijmë të parandalojmë transmetimin përmes një vaksinimi të shpejtë, të hershëm dhe përdorimit të vazhdueshëm rigoroz të kontrolleve të shëndetit publik, i cili përndryshe do të rrisë mundësinë e shfaqjes së një varianti të ri. Nëse lejohet të përhapet, këto variante të vaksinës dhe më shumë të transmetueshme do të marrin me shpejtësi terrenin që kemi arritur të fitojmë në luftën me COVID-19. Ne nuk mund të presim që këto variante të marrin vrull: SHBA duhet të bëhet partner me vendet e tjera për të zvogëluar infeksionet e reja, kudo, sa më shumë që të jetë e mundur dhe sa më shpejt të jetë e mundur.

Fakti që SHBA po angazhohet energjikisht me Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe kombet partnere do të thotë që ne po korrigjojmë pikat tona të dobëta dhe po rimarrim qasjen në të dhëna kritike për të mbrojtur SHBA ndaj variante të reja, potencialisht më të rrezikshme. Këta hapa, të zbatuar urgjentisht dhe me energji, mund të parandalojnë shfaqjen e një “COVID-21”. Variantet që mposhtin vaksinat dhe kapërcejnë kontrollet e shëndetit publik në një vend kërcënojnë të gjitha kombet. Si i tillë, të gjitha kombet kanë nevojë për qasje të shpejtë në vaksina të sigurta, efektive dhe për të dyfishuar përdorimin e masave të provuara të shëndetit publik si maska ​​dhe distancimi shoqëror.

Përgjigja jonë kombëtare duhet të pranojë të vërtetën globale shëndetësore se kombet e botës janë thellësisht të ndërlidhura dhe të ndërvarura, dhe se pandemia aktuale nuk ka mbaruar për asnjë end të veçantë derisa të mbarojë për të gjitha vendet.

The Hill

 

---- ---- ----
-----